martie 2013
Premiile Gopo 2013
Unul dintre cei mai prolifici şi mai apreciaţi actori români din filmul şi teatrul românesc, Constantin Codrescu (81 de ani), va fi omagiat la cea de-a şaptea ediţie a Premiilor Gopo, care va avea loc pe 25 martie 2013, la Opera Naţională din Bucureşti. Actorul va primi Premiul pentru Întreaga Activitate.

Născut în 1931, la Huşi, Constantin Codrescu a studiat actoria la Institutul de Teatru şi Film din Bucureşti. La absolvire, în 1951, se remarcase deja drept unul dintre cei mai talentaţi actori ai generaţiei sale. A urmat o carieră extrem de plină în teatru, film, radio şi televiziune, cu peste 40 de filme în palmares şi mai mult de 80 de roluri pe scenele marelor teatre din ţară şi în piese radiofonice. A fost profesor la Institutul de Teatru din Târgu Mureş şi director al Teatrului Maria Filotti din Brăila şi al Teatrului din Sfântu Gheorghe (Covasna).

În film, a debutat cu rolul din Nepoţii gornistului (r. Dinu Negreanu, 1953) şi a continuat cu Răsare soarele (1954), de acelaşi regizor, apoi cu rolul care a rămas în memoria cinefililor: Ghiţă, din La Moara cu noroc al lui Victor Iliu, selecţionat la Festivalul de la Cannes în 1957. Filmografia sa mai include titluri precum Răscoala (r. Mircea Mureşan, 1965), Mihai Viteazul (r. Sergiu Nicolaescu, 1970), Haiducii lui Şapte cai (r. Dinu Cocea, 1970), Zestrea domniţei Ralu (r. Dinu Cocea, 1971), Bietul Ioanide (r.  Dan Piţa, 1979), Capcana mercenarilor (r. Sergiu Nicolaescu, 1981), seria Pistruiatul (Evadatul; Ascunzişul; Insurecţia - r. Francisc Munteanu, 1986). Ultimul film în care a apărut Constantin Codrescu este Magnatul (r. Şerban Marinescu, 2004).

Gala Premiilor Gopo va fi transmisă în direct şi în exclusivitate la TV de ProCinema şi va putea fi urmărită live şi online, pe www.premiilegopo.ro, www.voyo.ro, dar şi pe cea mai mare mediafaţadă din România, Cocor Media Channel.
 
Gala Premiilor Gopo este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Ministerului Culturii, Operei Naţionale din Bucureşti şi al Babel Communications.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus