martie 2013
Premiile Gopo 2013
În 2013, Premiile Gopo îi aduc un omagiu maestrului comediei româneşti, Mitică Popescu. Acesta va primi Premiul pentru Întreagă Carieră în cadrul Galei organizată pe 25 martie 2013, la Opera Naţională Bucureşti.
 
Unul dintre cele mai importante trofee, Premiul pentru Întreaga Carieră a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici pentru filmul românesc: Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru şi Jean Constantin.
 
Născut pe 2 decembrie 1936, la Bucureşti, Mitică Popescu este unul dintre cei mai prolifici actori de film, teatru şi televiziune din generaţia sa, cu o carieră ce se întinde pe parcursul a aproape 50 de ani. Umorul sarcastic şi apariţiile dramatice sau comice inconfundabile, în producţii muzicale sau de divertisment, l-au propulsat în rândul celor mai îndrăgite personalităţi.

A jucat în peste 40 de piese de teatru şi peste 50 de producţii cinematografice şi TV. De asemenea, este prezentatorul uneia dintre cele mai longevive producţii TVR,  emisiunea D'ale lui Mitică, care a împlinit 12 ani.
 
Memorabil, în cariera sa cinematografică, rămâne rolul lui Cocoşilă din filmul Moromeţii, de Stere Gulea, în care joacă alături de Victor Rebengiuc şi Luminiţa Gheorghiu. Un alt rol de referinţă este cel din Vânătoarea de vulpi (r. Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului Nişte ţărani, de Dinu Săraru şi una dintre producţiile inovatoare din cinematografia autohtonă, în materie de limbaj cinematografic, în care Mitică Popescu are o apariţie de neuitat. Actorul şi-a interpretat magistral personajul - ţăranul Năiţă Lucean - şi pe scena de teatru, într-un spectacol montat de regizoarea Cătălina Buzoianu care a făcut săli pline aproape un deceniu. 

Filmografia sa mai include roluri în filme precum Glissando (r. Mircea Daneliuc, 1985), Mere roşii (r. Alexandru Tatos, 1976), Secretul armei...secrete (r. Alexandru Tatos, 1988), De ce trag clopotele, Mitică? (r. Lucian Pintilie, 1981), Înghiţitorul de săbii (Alexa Visarion, 1981), Cel mai iubit dintre pământeni (Şerban Marinescu, 1993), Dulcea saună a morţii (r. Andrei Blaier, 2003) sau Căsătorie cu repetiţie (r. Virgil Calotescu, 1985). 

În teatru, actorul a cucerit audienţa în spectacole precum Alex şi Morris, de Michael Elkin, Matca, de Marin Sorescu, Pescăruşul, de A.P.Cehov, Monştrii sacri, de Jean Cocteau,  O femeie drăguţă cu o floare şi ferestre spre nord, de Eduard Radzinski, Slugă la doi stăpâni, de Carlo Goldoni.
 
Pentru cariera sa impresionantă, Mitică Popescu a fost recompensat cu Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER 2009.

Gala Premiilor Gopo este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Ministerului Culturii, Operei Naţionale din Bucureşti, ArCuB şi al Babel Communications.

Sponsori principali: Apa Nova Bucureşti, BCR, Dacia, Orange
Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Santal, Mac, E-BODA, Fan Courier
Parteneri: Empire Video Production, Optical Disc Solutions, Pullman, Melkior
Partener media principal: Pro Cinema
Parteneri media: Adevărul, The ONE, Pro TV Magazin, Glamour, Dilema Veche, 7 Seri
Partener de promovare: Cocor Media Channel
Partener de monitorizare: Media Image
Servicii profesionale furnizate de: PricewaterhouseCoopers

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus