martie 2013
Festivalul Internaţional de film NexT, 2013
Festivalul Internaţional de Film NexT găzduieşte pentru cel de-al patrulea an consecutiv un program special de scurtmetraje dedicat copiilor cu vârste între 4 şi 12 ani. Compus, ca şi la cele 3 ediţii anterioare, din două etape: proiecţia filmelor şi jocurile derivate din temele sau personajele acestora, NexT Kids se va desfăşura sâmbătă, 13 aprilie 2013, de la ora 11, la cinema Studio.

Anul acesta selecţia de filme cuprinde 8 scurtmetraje din Franţa, Spania, Portugalia, Rusia, Turcia, Germania şi Iran. Micuţii spectatori, dar şi părinţii şi bunicii ce-i însoţesc, se vor bucura de cele mai diverse stiluri şi tehnici de desen, animaţie, montaj, precum şi imagini de arhivă, unul dintre filme fiind rezulatatul unui concurs de "Reciclare Creativă" lansat de ARTE.

Filmele din programul de anul acesta - Simfonia monştrilor, Viaţa unui creion roşu, Uriaşul, Trece trenul, Ginjas, Păpuşa, Joc de umbre şi Rising Hope - campionul - ne povestesc cu ascuţită inteligenţă, emoţie, tandreţe şi umor despre joacă şi prieteni, despre despărţiri, desen, competiţii, modă şi despre cei mai muzicali şi grijulii monştri de pe planetă!


În 2013, jocurile care însoţesc proiecţia de filme au fost pregătite împreună cu minunaţii prieteni ai NexT Kids.

Filmminimo, creator şi producător de filme cu şi pentru copii, au creat un mic atelier de animaţie cu omuleţi şi umbrele lor. Sâmbătă vor fi alături de NexT Kids şi prietenii de la Lumea lui Momo, o lume a creativităţii, a imaginaţiei şi a bucuriei, deschisă tot anul.

Cine a mai fost la NexT Kids ştie că aici va întâlni şi un musafir patruped, copitat, numai bun de mângâiat, poneiul Piwi! Iar stăpânii lui de la Poveşti cu cai vor povesti copiilor veniţi la Festival despre călărie şi hipoterapie, despre alţi ponei şi căluţi de-ai lor.

Şi am lăsat la urmă, bineînţeles, desertul. Special Nadyne va fi prezent la eveniment cu prăjituri ca-n filme!

Iar cei mai buni prieteni, spectatorii sunt invitaţi să creeze ad-hoc o expoziţie cu fotografii de vacanţă sau de călătorie, alb-negru, ale bunicilor sau străbunicilor lor. Toţi cei care doresc să contribuie la expoziţie sunt aşteptaţi cu fotografiile la cinema Studio, pe 13 aprilie 2013.


Despre filmele din 2013:

Gingas
O producţie Portugalia 2011, regia Zepe (José Pedro Cavalheiro) şi Humberto Santana - un episod dintr-o serie de animaţii alcătuită din 26 de episoade de câte 2 minute în care sunt explorate resursele formale ale desenului şi cinematografiei. Personajul principal, Ginjas, un grup de foarte neîndemanatice Păsări Mici şi o morocănoasă Pasăre Mare se pomenesc implicate în diferite incidente şi de aici se stârneşte o joacă cu forme şi culori, contururi şi fundaluri. Îl vom vedea pe Ginjas cel cu nasul albastru sâcâit de o linie curbă ce-şi schimbă constant forma şi se metamorfozează într-o succesiune de animale.


În Simfonia monştrilor, o producţie Germania 2012, regia Kiana Naghshineh, veţi face cunoştinţă cu trupa: patru monştri conduşi de o fetiţă mititică.


Jocuri cu umbre este un film din Turcia, regizat de Sinan Sertel. Orice copil îşi doreşte să se joace. Unii dintre ei se pot juca oricum. Alţii au nevoie de vizită acelui om care face soarele să strălucească. Şi totul se încheie cu un fericit şi jucăuş final.

În Păpuşa, o producţie din Federaţia Rusă, 2012, regia Evgenia Schlegel, vedem aventura unei fetiţe ajunse în oraş. Tentaţii se întâlnesc la fiecare pas. Singură, noaptea, în faţa ferestrei unui magazin de haine. Nu trece mult timp şi iat-o înăuntru probând o frumoasă rochie, dar...


Uriaşul este o co-producţie Spania - Portugalia, 2012, regia Luis da Matta Almeida şi Julio Vanzler. Un uriaş poartă o fetiţă în inima sa. Inima sa este ca o mare fereastră de unde fetiţa descoperă şi înţelege lumea în care trăim. Dar într-o zi va trebui să plece. Cu un bagaj de visuri şi speranţe va începe să creeze o lume nouă pornind de la ce a moştenit de la tatăl ei.


Trece trenul - o producţie Franţa, 2012, regia Mickaël Muraz - este un film realizat de ARTE pentru proiectul «Reciclare Creativă», un film ritmat pe muzica celor de la Kletzmer Goy Band.

Povestea creionului roşu, un film iranian din 2012 în regia lui Ali- Reza Chitaei e un poem vizual, nici prea abstract, nici prea complicat pentru copii.

Rising Hope, o producţie Germania 2012, în regia lui Milen Vitanov, spune povestea unui căluţ de curse, cel mai rapid din lume, transformat brusc într-un învins. Dar cu ajutorul unui nou prieten - un ogar de vânătoare - îşi regăseşte speranţa.
Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.


NexT Kids este un program susţinut de Itsy Bitsy şi promovat de urbankid.ro şi prokid.ro.
Bilete şi abonamente sunt disponibile prin EventBook.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus