aprilie 2013
Cel mai cerut program de educaţie vizuală şi ecologistă prin film documentar din România - Astra Film Junior Sibiu on TOUR în ţară
 
Pentru al doilea an consecutiv, în 2013 festivalul de film documentar pentru copii şi adolescenţi ASTRA FILM JUNIOR va fi itinerat la nivel naţional. Datorită cererii mari care există pentru acest program, turneul se extinde la 20 localităţi din toată ţara. Astfel, alături de Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Deva şi Sibiu, ASTRA FILM JUNIOR va ajunge şi la elevii din Alba Iulia, Piteşti, Ploieşti, Braşov, Băicoi, Bucov, Măgurele, Mediaş, Seliştat, Horezu, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu, Baia Mare şi Abrud.

Este o mare bucurie pentru noi că programul Astra Film Junior este solicitat la nivel naţional. Programul e foarte popular în rândul elevilor din judeţul Sibiu (în 2012 au fost 6.000 de elevi numai în timpul festivalului), iar acum vor avea acces la aceste filme zeci de mii de elevi din toată ţara. Acest lucru este posibil şi datorită unui parteneriat foarte valoros şi de prestigiu cu Institutului Francez, care, pentru al doilea an consecutiv, a solicitat ca programul Astra Film Junior Sibiu să se desfăşoare şi în centrele sale din ţară - a declarat Dumitru Budrala, director Astra Film.  
 
ASTRA FILM JUNIOR este singurul program de educaţie vizuală prin film documentar din România dedicat copiilor şi adolescenţilor. Până în prezent, la Festivalul Astra Film Junior au participat zeci de mii de elevi devenind una dintre cele mai de amploare activităţi educaţionale extraşcolare din ţară. Aflat la a patra ediţie, iniţiat în 2009, ASTRA FILM a creat ASTRA FILM JUNIOR, programul educaţional pentru copii, din necesitatea unei educaţii prin imagine puţin existente în România şi din dorinţa de a oferi un program de calitate ca o alternativa la programele TV care încearcă transformarea publicului urmând conceptul "devin ceea ce văd".

Ediţia ASTRA FILM JUNIOR care pleacă în turneu naţional are ca temă APA şi aduce noi dimensiuni educative faţă de ediţiile precedente. Pe lângă educaţie vizuală, cinematografică şi culturală, la Astra Film Junior ON TOUR, elevii vor avea parte şi de educaţie ecologică prin filmul documentar. Participanţii vor dobândi noţiuni primare privind interacţiunea oamenilor cu mediul şi despre cum apar şi cum pot fi rezolvate problemele legate de APĂ la nivel global. Anul 2013 este declarat de UNESCO Anul Internaţional al Cooperării în Domeniul Apei, apa fiind o sursă deosebit de importantă. Potrivit statisticilor ONU, din cauza lipsei accesului la apa potabilă, curată, deja anual se îmbolnăvesc şi mor 1,8 milioane de oameni. Se preconizează că apa constituie o resursă pe baza căreia se fac deja strategii geopolitice. Iar tinerii trebuie să fie conştienţi de felul în care pot gospodării corect apa. Filmele oferite spre vizionare vor fi însoţite de materiale didactice, pe care profesorii le pot folosi în acest sens.

Pe baza rezervărilor, estimăm că programul Astra Film Junior on TOUR va fi vizionat de peste 30.000 de elevi din România.
 
La Sibiu, Astra Film - CNM ASTRA în colaborare cu Consiliul Judeţean Sibiu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu şi Discovery România organizează în săptămâna Să ştii mai multe, să fii mai bun! proiecţii pentru elevii de şcoală primară, gimnaziu şi liceu, în Sala Studio, din Piaţa Huet, nr.12. Aceştia pot opta pentru documentarele preferate / pe care nu le-au vizionat din seria Esperanto, copiii apei sau pentru producţii ale căror subiecte le suscită interesul. În plus, ASTRA FILM în colaborare cu DISCOVERY România propune "Şcoala Discovery" la Sibiu în săptămâna 1-5 aprilie 2013. Şapte filme de introducere în domenii ale ştiinţelor (chimie, fizică, biologie, medicina, genetică) prezentate de Bill Nye vor putea fi vizionate, la cerere, la Sala Studio Astra Film. S-au făcut deja rezervări pe toată săptămâna, pentru intervalul orar 8.00-16.00.

Astra Film Junior ON TOUR este organizat de Astra Film-CNM Astra în parteneriat cu Institutul Francez din România, Inspectoratul Şcolar şi Casa Corpului Didactic din Baia Mare, Asociaţia "Sfântul Nicolae Abrud", Centrul cultural "Drăgan Muntean" Deva în săptămâna dedicată activităţilor educaţionale extraşcolare (1-5 aprilie) intitulată "Să ştii mai multe, să fii mai bun!". ASTRA FILM JUNIOR este laureat al Galei Societăţii Civile în 2012 la secţiunea Educaţie, Învăţământ, Cercetare.
 
Ediţia a V-a Astra Film Junior Sibiu va avea loc între 14 şi 16 octombrie 2013.
De: Regia: Cu:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus