Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri

Recuperarea trecutului - Valea plângerii la Cinemateca Astra Film din Sibiu


mai 2014
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
De ce este important să se vorbească despre trecut în România? Este trecutul romilor un subiect de interes pentru publicul românesc? Valea plângerii (regia: Mihai Leaha, Iulia Hossu şi Andrei Crişan) este primul documentar care descrie cinematic operaţiunile de deportare şi ucidere în masă a romilor în siturile din Transnistria.

Filmul alternează poveştile bătrânilor romi cu imagini din prezent ale locurilor unde aceştia au suferit, locuri care la prima vedere par golite de greutatea disperării şi a gropilor comune. Însă vocea bătrânilor schimbă textura imaginii şi locurile îşi reîncarcă amintirile, odată cu vorbele acestora. Au trecut 70 de ani de atunci şi, totuşi, amintirile acelei perioade sunt foarte clare în mărturiile celor implicaţi direct sau indirect în această tragedie. Unul dintre bătrâni îşi aminteşte că "Valea plângerii îi spunea acolo unde am fost noi. Ne-au păcălit că ne dau case, da' de unde, ne-au băgat în pământ." Filmul a primit Premiul pentru imagine la cea mai recentă ediţie Astra Film Festival.

Proiecţia documentarului Valea plângerii are loc joi, 15 mai 2014, de la ora 19, la sala Astra Film Cinema, în Piaţa Mică, nr 11. Biletele se pun în vânzare cu 30 de minute înaintea începerii proiecţiei. Informaţii la tel: 0751.166.516

Cinemateca Astra Film este organizată de Astra Film, CNM Astra şi Consiliul Judeţean Sibiu.
A fost iniţiată în 2007 şi a făcut parte din programul Sibiu Capitală Culturală Europeană, cu titlul 365 de ferestre spre lume, fiind singurul proiect cultural cu desfăşurare zilnică pe parcursul întregului an. De atunci, mii de pasionaţi ai filmului documentar au avut şansa de a se întâlni cu producţii valoroase din întreaga lume la Cinemateca Astra Film din Sibiu.
 Toate articolele despre Valea Plângerii


0 comentarii

Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Satul de demult, proiecţie simultană în 203 parohii din Italia, Comunicat de presă
 Satul de demult laureat cu Marele Premiu la FIFE, 2014, Comunicat de presă
 15.000 de copii înscrişi la Astra Film Junior, în săptămâna Şcoala Altfel, Comunicat de presă
 Într-o furtună. Insula, filmul care redeschide în 2014 Cinemateca Astra Film Sibiu, Comunicat de presă
 Anatomia plecării rulează la Cinemateca Astra Film Sibiu, Comunicat de presă
 Toate articolele despre


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer