iulie 2014
Filmul Satul de demult în regia lui Dumitru Budrala, recent laureat cu Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Film Etnografic din România, va fi proiectat în paralel în 203 parohii din toată Italia, duminică, 6 iulie 2014. Proiecţiile fac parte din programul Festivalului Zilele Portului Popular Românesc organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. La ediţia din 2014 sunt aşteptaţi să participe peste 20.000 de oameni.

Satul de demult este un film-elogiu conceput să conserve ceea ce a mai rămas din viaţa satului de odinioară şi să repovestească tainele vieţii de altădată: de ce îşi împleteau fetele cununi în zilele de Sânziene?; ce înseamnă "ropotinul ţestelor"?; cât de complicat este un război de ţesut? Documentarul oferă o privire de ansamblu Muzeului Astra din Dumbrava Sibiului, un muzeu extraordinar care reproduce satul tradiţional.

"Considerăm că pelicula reprezintă o modalitate de promovare a valorilor tradiţionale româneşti, de aceea ne-am propus proiecţia ei în parohiile ortodoxe române din Italia.", a declarat Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Festivalul Zilele Portului Popular Românesc, aflat la cea de-a V-a ediţie, se încadrează într-un şir de evenimente prin care se urmăreşte racordarea românilor din Italia la valorile autentice româneşti în contextul actual multicultural şi multietnic în care trăiesc aceştia. Cu această ocazie, la proiecţia filmului Satul de demult vor fi invitate şi oficialităţi italiene, dar şi oameni interesaţi de cultura şi tradiţia românească, indiferent de etnia lor.

"Dezvoltăm colaborarea cu Episcopia Ortodoxă Română a Italiei după prezenţa noastră din 2013 la Roma cu Astra Film Junior on Tour. Ne bucurăm că în peste 200 de parohii ortodoxe române din Episcopia Italiei va fi prezentată o producţie Astra Film ce-i îndeamnă pe românii din diaspora să-şi preţuiască propriile valori.", a declarat Dumitru Budrala, director Astra Film.

De: Regia: Cu:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus