aprilie 2013
Festivalul de film B-EST, 2013
Şapte filme vor concura în 2013 pentru trofeul Bucureşti IFF. Toate titlurile sunt prezentate în premieră absolută în România, în proiecţii full HD sau 35mm, iar două dintre ele reprezintă debuturi în lungmetraj. Directorul artistic al festivalului, Andrei Creţulescu, a definitivat miercuri, 27 martie 2013, lista de filme din competiţie - din eclectica selecţie nu lipsesc, ca de obicei, provocări, şocuri şi revelaţii.
 
Blancanieves / Albă ca Zăpada este o reinterpretare a basmului clasic, cu acţiunea plasată în lumea toreadorilor din Sevilla anilor '20. Filmat în alb / negru şi fără dialoguri, filmul lui Pablo Berger continuă cumva experimentul The Artist, dar alege să omagieze cinema-ul european de început de secol XX, cu accent pe expresionismul german. Prezentat în mai toate festivalurile de film ale anului trecut, Blancanieves a câştigat 9 premii Goya şi a fost propunerea Spaniei la Oscar-ul de film străin.


 
Compliance / Supunere reprezintă tot ce are mai provocator cinema-ul actual - filmul lui Craig Zobel, reprezentant de marcă al noului val de regizori americani independenţi, este, fără doar şi poate, filmul şoc al acestei ediţii a festivalului şi e bazat pe fapte pe cât de incredibile, pe atât de reale: ca urmare a unui apel telefonic, şefa unui fast food începe să interogheze o angajată, consecinţele demersului ei fiind de-a dreptul siderante. Compliance a fost lansat la Sundance şi a avut premiera europeană la Locarno.

 
 
Epilogue / Epilog, al israelianului Amir Manor, a fost descris de critică drept "un Amour mai puţin disperat". Pornind oarecum de la aceeaşi întrebare ca Haneke - ce se întâmplă la bătrâneţe cu cuplurile de o viaţă? -, Manor îşi invită protagoniştii într-o călătorie prin Tel Aviv, călătorie menită a sublinia diferenţele ireconciliabile între generaţii dar şi a reîntări o relaţie care, poate, a obosit. Filmul a făcut turul festivalurilor europene de profil, totul culminând la Salonic, unde a primit nu mai puţin de 5 trofee.


 
 
Love Building, mult-aşteptatul debut în regie al unuia dintre cei mai prolifici regizori de scurtmetraje din România, Iulia Rugină, este un proiect 100% independent în care 14 cupluri tinere au la dispoziţie şapte zile pentru a-şi repara poveştile de dragoste. Cei trei protagonişti ai filmului - totodată şi producători - sunt Dorian Boguţă, Dragoş Bucur şi Alexandru Papadopol, acesta din urmă, aflat la primul său rol principal în cinema de la Occident (2002) încoace.


Sightseers / Excursioniştii, al britanicului Ben Wheatley ("responsabil" pentru una dintre cele mai şocante producţii din 2011, Kill List), e genul de film la care râzi ca să-ţi ascunzi tremuratul - un cuplu banal se transformă într-un Bonnie şi Clyde de mâna a doua, în timp ce vacanţa lor prin Anglia rurală se îmbibă de sânge. Adorat la Sitges, filmul a câştigat premiul pentru "Cea mai bună actriţă" (Alice Lowe) şi cel pentru "Cel mai bun scenariu" (scris de Lowe împrenă cu co-protagonistul Steve Oram).


 
 
The Color of the Chameleon / Culoarea cameleonului, o parabolă ultra-stilizată despre mecanismele puterii totalitare - un tânăr ambiţios recrutează un grup de intelectuali cu scopul de a-i face să se spioneze reciproc -, reprezintă ambiţiosul debut în regie al bulgarului Emil Christov, apreciat director de imagine din a cărui filmografie fac parte titluri precum Tuvalu, The World Is Big and Salvation Lurks Around the Corner sau Zift.


 
 
Wrong / Greşit, continuarea fără legătură directă dar absolut firească a fenomenului numit Rubber (2010), aka filmul cu anvelopa ucigaşă, reprezintă tentativa inclasabilului regizor canadian Quentin Dupieux, aka Mr. Oizo, de a face cinema "mainstream" pornind de la o premisă relativ banală - într-o dimineaţă, protagonistul observă că i-a dispărut câinele - şi continuând într-o direcţie dificil de descris în cuvinte...

 
 
Cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, va avea loc în perioada 15-21 aprilie 2013, la Cinema Studio, NCRR - Studioul Horia Bernea şi sala Elvira Popescu.
 
Festivalul Internaţional de Film Bucureşti este organizat de Fundaţia Culturală CHARTA cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC)
Transportator oficial al festivalului: Air France
Clubul festivalului: Control
Parteneri oficiali: MOXA Boutique, Bristot, DHL, Beautik
Maşina oficială a Festivalului este oferită de Autoklass - Centru autorizat de vânzări şi service Mercedes-Benz
Parteneri tradiţionali: Uniunea Cineaştilor din România, Noul Cinematograf al Regizorului Roman, Muzeul Ţăranului Român, Asociaţia Culturală Macondo, Independenţa Film, Institut Francais de Bucarest, British Council, American Cultural Center şi Radio Guerrilla.
Parteneri principali media: Money TV şi Money.ro
Parteneri media: Caţavencii, Dilema Veche, Şapte Seri, BeWhere!, Ring, Ziarul Centrul Vechi, Revista VIP, Ziarul Metropolis, Forbes, Cinemagia, Cinefan, CinemaRx, Koolhunt, Liternet, Cooperativa Urbana, Calendar Evenimente, Studentie.ro, Urban Things, LaUnCeai.ro, Blog de Cinema, Ziare.com, Orasulm.eu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus