aprilie 2013
Festivalul Internaţional de film NexT, 2013
Seminariile dedicate regiei de film şi sound designului nu lipsesc nici în 2013 din programul Festivalului Internaţional de Film NexT. Începând de joi, 11 aprilie 2013, şi până sâmbătă, 13 aprilie 2013, vor avea loc la Café Verona Cărtureşti dezbateri pe teme legate de industria filmului. Aceste seminarii sunt oferite şi anul acesta de JTI, iar intrarea va fi liberă.
 
La seminariile de regie şi sound design li se alătură anul acesta cele de marketing şi distribuţie de film, un masterclass de regie şi actorie, discuţii despre cum se pot obţine finanţări pentru producţiile independente şi despre cele mai noi tehnologii în materie de postproducţie.


 
Prima zi de seminarii este dedicată marketingului şi distribuţiei de film şi criteriilor de selectare a unui film în competiţia Academiei Americane de Film. Invitaţii seminarului Marketing şi distribuţie de film ce va avea loc între 10.00 şi 11.30, la Café Verona Cărtureşti, sunt: Thorsten Ritter (Beta Cinema), Virginie Devesa (Alpha Violet), Ileana Cecanu (Transilvania Film) şi Ada Solomon (Parada Film). Cei patru invitaţi vor povesti celor prezenţi despre cum poate fi convins un distribuitor internaţional şi care trebuie să fie implicarea regizorului în procesul de distribuţie a filmului. Thorsten Ritter este în prezent vicepreşedinte executiv al Beta Cinema, din al cărui portofoliu face parte şi recent achiziţionatul Poziţia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, care a câştigat Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin, 2013.
 
Tot joi, 11 aprilie 2013, începând cu ora 12:00, Chris Tidman, CEO al Shorts International, va susţine un seminar cu titlul Drumul către Oscar. Vor fi prezentate câteva dintre criteriile pe care un film trebuie să le îndeplinească pentru a fi selecţionat în competiţia pentru premiile Academiei Americane de Film.
 
Prima zi de seminarii se va încheia cu prezentarea MEDIA Desk România, care va începe la ora 13.30. Valentina Miu, coordonator MEDIA Desk România, va prezenta liniile de finanţare oferite de Programul MEDIA profesioniştilor din industria cinematografică europeană. Evenimentul se adresează în primul rând producătorilor independenţi care doresc să obţină sprijin de la Programul MEDIA al Uniunii Europene pentru dezvoltarea proiectelor de producţie.
 
Ziua de vineri, 12 aprilie 2013, va începe la ora 10.00 cu un seminar de sound design susţinut de Roar Skau Olsen, un sound designer invitat din Suedia, ce va vorbi publicului despre interacţiunea dintre sound design şi muzica de film.
 
Discuţia va pleca de la un studiu de caz, realizat pe baza filmului Excuse Me (regizat de Henrik Ruben Genz, 2012). Roar Skau Olsen a lucrat cu doi compozitori diferiţi pentru acest film, creând astfel două tipuri diferite de muzică. Conversaţia va continua pe baza unui colaj de materiale video, asamblat astfel încât să ilustreze diversele moduri în care muzica aduce culoare şi influenţează anumite scene.
 
Între 12.30 si 14.00 trei dintre cele mai importante studiouri de postproducţie din România vor prezenta ultimele echipamente şi progrese în domeniu. ABIS Studio, Digital Cube şi Chainsaw Europe vor susţine împreună un seminar de postproductie. ABIS Studio, una dintre cele mai renumite companii de producţie şi postproducţie din România, oferă servicii pentru piaţa locală şi internaţională de peste 15 ani. DIGITAL CUBE a fost prima companie din România care a oferit servicii DIT pentru reclame străine şi producţii de tip lungmetraj. CHAINSAW EUROPE, situată în Bucureşti, este parte a companiei Chainsaw California, furnizorii de servicii de postproductie pentru Oscaruri, American Idol şi alte emisiuni TV bine cotate şi filme.
 
Sâmbătă, 13 aprilie 2013, începând cu ora 10.00 Radu Jude va susţine seminarul de regie de film. Prezentarea va fi sub forma unei deconstrucţii a filmului său Toată lumea din familia noastră, iar Radu Jude va vorbi, printre altele despre ce nu trebuie să faci când regizezi un film. Filmul Toată lumea din familia noastră (2012) a avut premiera la Berlinale şi a câştigat, printre altele, premiul Heart of Sarajevo şi Bayard d'Or la Festivalul de Film de la Namur, dar şi premiul Gopo 2013 pentru cel mai bun film al anului 2012, alături de încă alte cinci trofee, pentru regie, scenariu, actor în rol principal şi atât actor cât şi actriţă în rol secundar.
 
Tot sâmbătă, între 12.30 şi 14.00, regizoarea Judith Colell şi actriţa Eva Basteiro-Bertoli, vor susţine un masterclass de actorie şi regie, cu titlul Actoria de film. Chipul ca peisaj. Judith Collel este regizoare de film, dar combină cariera de regizor cu cea de profesor universitar, iar de curând a devenit vicepreşedintă a Academiei Spaniole de Arte şi Ştiinţe Cinematografice. Eva Basteiro-Bertoli este actriţă, interpretă şi compozitoare. Unul dintre cele mai importante roluri ale ei a fost în filmul Pa negre / Pâine neagră, regizat de Agustí Villaronga, foarte apreciat de critică şi câştigător al 9 premii Goya. Ca interpretă şi compozitoare, a colaborat cu liderul trupei Jethro Tull, Ian Anderson.
 
Ultimul seminar al acestei ediţii a Festivalului de Film NexT este dedicat tehnologiei şi echipamentelor video şi este susţinut de Sony şi F64 Studio. Seminarul va fi prezentat de Vladimir Chetroiu, creative filmmaker în cadrul F64, care va vorbi despre cum îţi preschimbi ideile de imagine în producţii de calitate şi cum te diferenţiezi pe piaţa video.
 
Mai multe detalii despre seminariile acestei ediţii a Festivalului de Film NexT şi invitaţii săi pot fi găsite pe site-ul festivalului: www.nextfilmfestival.ro.
 
Festivalul Intenaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.
Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară şi în 2013 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România" a Casei Regale.
Cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei şi Uniunii Cineaştilor din România.
Sponsori: JTI, HBO, Catena
Parteneri: Romtelecom, ArCuB, Cărtureşti, Stage Expert, Abis, Cinelabs Romania, Noumax, F64, UNATC, UPS, Mobila Dalin, Illy, La Fantana, Romanian Film Supporter, Mediatrust, Goethe Institut, Ambada Spaniei, Institutul Cervantes, Ambasada Suediei, Ambasada Portugaliei, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Institutul Balassi
Parteneri media: Cocor Media Channel, ShortsTV, Utv, Radio Guerilla, Decât o revistă, TATAIA, Revista de Povestiri, Money Magazine, BeWhere!, Şapte Seri, Ring, GQ, Playboy, Feeder.ro, money.ro, orasulm.eu, metropotam.ro, urban.ro, hotcity.ro, Trilulilu.ro, Liternet.ro, SUB25.ro, Filmreporter.ro, Peteava.ro, Cinemagia.ro, Modernism.ro, Hypestreet.ro, CooperativaUrbana.ro
NexT Kids este un program susţinut de Itsy Bitsy şi promovat de urbankid.ro şi prokid.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus