Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Beasts of the Southern Wild

Din 12 aprilie la cinema - Beasts of the Southern Wild / Tărâmul Visurilor


aprilie 2013
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
"Apele vor creşte, animale preistorice se vor ridica din mormânt, iar totul la sud de baraj se va scufunda."

Din 12 aprilie 2013, vă invităm să vă bucuraţi pe marele ecaran de filmul miracol Beasts of the Southern Wild / Tărâmul visurilor şi să cunoaşteţi prin ochii unei fetite de 6 ani lumea fascinantă a unei comunităţi izolate, inspirată de zona Louisianei după uraganul Katrina.

Zona imaginară, prezentată de regizorul Benh Zeitlin, e inspirată de ambiţia şi tenacitatea oamenilor care locuiesc în comunităţi izolate, departe de comodităţile metropolelor, departe de lumea "civilizată".

Beasts of the Southern Wild / Tărâmul visurilor este povestea lui Hushpuppy, o fetiţă de şase ani care locuieşte într-o comunitate izolată, separată de civilizaţie printr-un baraj care îi mărgineşte universul: Bathtub / Cada. Hushpuppy trăieşte doar cu tatăl său, Wink, şi vede lumea ca un puzzle imens, format din bucăţi care se potrivesc perfect. Atunci când o furtună dezlănţuită ameninţă comunitatea în care trăieşte, iar tatăl ei se îmbolnăveşte subit, Hushppupy simte cum ordinea naturală a tot ceea ce iubeşte se destramă în jurul ei. Mica eroină încearcă din răsputeri să restabilească ordinea în oraşul care se scufundă, să-l ajute pe Wink şi să supravieţuiască unei catastrofe de proporţii epice.

"Vreau să-mi încarc filmele şi viaţa cu oameni curajoşi, sălbatici şi sufletişti" declară regizorul Benh Zeitlin. Actorii principali, Quvenzhané Wallis (Hushpuppy) şi Wink (Dwight Henry) au fost aleşi special pentru acest film, ei fiind amatori, cu vieţi obişnuite, până să ajungă pe covorul roşu la Oscar 2013.

"Nici unul din ei nu a avut experienţa ca actor, dar când te uiţi în ochii lor vezi nişte luptători fără frică şi realizezi că pot face orice. Chiar dacă trebuie să rescrii scenariul de la început şi să-ţi schimbi abordarea, nu contează, pentru că toate elementele erau superficiale faţă de capturarea cu exactitate a spiritului feroce pe care filmul trebuia să îl articuleze." - spune regizorul.

Acesta a rămas fascinat de zona de sud din Louisiana, de mentalitatea de acolo. "Am fost în vizită acum şase ani, am stat 2 luni şi nu am mai vrut să plec. Este locul celor mai tenace oameni din America - o specie pe cale de dispariţie. Iar acea ferocitate m-a ajutat să ajung la povestea din Beasts of the Southern Wild. Cu uragane, scurgeri de petrol, alunecări de teren fix sub picioarele noastre, îţi arată că inevitabil, totul se va distruge sub ochii noştri într-o bună zi. Am vrut să fac un film care să exploreze cum am reacţiona la o asemenea sentinţă. Dar nu criticând politicienii care au cauzat toate astea, invocând resposabilitatea pentru mediu sau punând accentul pe suferinţa oamenilor. Adevărata întrebare pentru mine este cum poţi găsi puterea să stai şi să priveşti locul care te-a făcut dezintegrându-se, în timp ce păstrezi speranţa, bucuria şi spiritul care definesc locul respectiv?

Din 12 aprilie 2013, aflaţi răspunsul la intrebare la Cinema Digiplex Băneasa, Cinema Elvira Popescu, Glendale Studio, Cinema Union si NCRR, iar în Cluj Napoca din 21 aprilie 2013 la Cinema Victoria.
Nu rataţi aventurile care i-au adus lui Quvenzhané Wallis, la vârsta de 5 ani, o nominalizare la Oscar 2013 şi regizorului Benh Zeitlin aflat la debut, alte nominalizări la Oscar - film, regie, scenariu adaptat -, la Cannes 2012 - FIPRESCI (premiul criticii), Camera d'Or - şi în Marea Britanie - la BAFTA, cel mai bun scenariu adaptat.

Filmul a fost primit cu mare entuziasm de presa internaţională:
"Unul din cele mai puternice filme de debut la Festivalul de Film Sundance" (Todd McCarthy, The Hollywood Reporter)
"Ne poartă într-o lume învăluită în poezie şi magie ( Matt Goldberg, Collider.com)
"Debutanta Quvenzhané Wallis este o forţă a naturii în miniatură " (Indiewire)
"Unul din cele mai originale filme din ultima vreme" (Christy Lemire)

Premii şi nominalizări
Nominalizare pentru Cel mai bun film - Dan Janvey, Josh Penn, Michael Gottwald, Premiile Oscar 2013
Nominalizare pentru Cel mai bun regizor - Benh Zeitlin, Premiile Oscar 2013
Nominalizare pentru Cea mai buna actriţă în rol principal - Quvenzhané Wallis, Premiile Oscar 2013
Nominalizare pentru Cel mai bun scenariu adaptat - Lucy Alibar, Benh Zeitlin, Premiile Oscar 2013
Nominalizare pentru Cel mai bun scenariu adaptat - Lucy Alibar, Benh Zeitlin, Premiile BAFTA 2013
Premiul FIPRESCI al secţiunii Un Certain Regard, Cannes 2012
Premiul Caméra d'Or - Benh Zeitlin, Cannes 2012
Marele Premiul al Juriului, Festivalul Internaţional de Film Sundance, 2012
 
Parteneri: ziare.com, Şapte seri, Radio Guerilla, Alternativ, Modernism, BeWhere!, Filmreporter, Cinefan, Cinemarx, Cooperativa Urbană, HypeStreet.ro, Sub25, LiterNet.ro, TeenPress, Hotnews, World Class, Cărtureşti, Făclia de Cluj, Greenpeace, Salvaţi Delta, Let's do it Romania, Mai mult verde.
www.asociatiamacondo.ro
Intraţi în lumea Căzii:
http://www.facebook.com/BeastsOfTheSouthernWildFilm

 Toate articolele despre Beasts of the Southern Wild


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Dubla raportare - Beasts of the Southern Wild, Sebastian M. Ceolca
 Efectul Creangă - Beasts of the Southern Wild, Lucian Maier
 Trei în unu - Jagten / Vînătoarea & Stoker & Beasts of the Southern Wild, Andrei Gorzo
 În fiecare vietate bate o inimă - Beasts of the Southern Wild, Cristina Zaharia
 O lecţie de supravieţuire în Tărâmul visurilor - Beasts of the Southern Wild, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Beasts of the Southern Wild


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer