aprilie 2013
Festivalul Internaţional de film NexT, 2013
Ca în fiecare an, secţiunea Festival Friends a Festivalului Internaţional de Film Next reuneşte aşa cum îi spune şi numele, filmele realizate de prietenii Festivalului, de la an la an tot mai mulţi. Foşti concurenţi NexT sau realizatori de film tineri şi talentaţi, consacraţi sau la început de drum, aflaţi aproape de Societatea Culturală NexT (astfel încât includerea lor în Competiţie ar fi neetică), se reunesc într-una din cele mai îndrăgite secţiuni ale Festivalului.

Programul Festival Friends este prezentat în fiecare an de HBO, un alt prieten vechi al Festivalului de Film NexT. "A şaptea ediţie a festivalului reprezintă pentru noi al şaselea an al unei foarte frumoase colaborări între HBO şi NexT. Continuăm cu acelaşi entuziasm parteneriatul nostru şi intenţionăm să nu ne oprim aici şi să fim alături de prietenii noştri de la NexT şi la ediţiile următoare. Vă aşteptăm la Festival Friends să urmărim împreună filmele unor regizori extrem de talentaţi, prieteni ai festivalului, dar şi ai noştri", declară Irina Catanchin, Marketing şi PR Manager HBO România

În 2013 din programul Festival Friends fac parte 13 filme provenind din România, Austria, Israel, Spania şi Germania.

Dintre regizorii români consacraţi ce-şi vor prezenta filmul în Festival Friends, îl amintim pe Tudor Giurgiu ce vine în Festival cu filmul Un alt Crăciun. În 2012, Tudor Giurgiu a prezentat în secţiunea Festival Friends filmul Superman, Spiderman sau Batman, film ce a câştigat ulterior Premiul Academiei Europene de Film pentru scurtmetraj. Un alt film românesc din programul Festival Friends este Dialoguri terapeutice al lui Andrei Georgescu, un scurtmetraj ce face referire la multe din filme binecunoscute din cinematografia românească, inclusiv Marilena de la P7 regizat de Cristian Nemescu.

Dintre filmele străine înscrise în programul Festival Friends amintim În lesă al regizoarei israeliene Eţi Tsicko. Eţi Tsicko a participat în 2012 în Competiţia NexT cu filmul Proba, iar filmul prezentat în 2013 în secţiunea Festival Friends a avut premiera în Competiţia de scurtmetraj a Festivalului de la Cannes 2012.


Din Festival Friends face parte şi producţia austriacă Florida a regizoarei Catalina Molina, câştigătoarea premiului Andrei Toncu pentru sound design la ediţia din 2010 a Festivalului NexT, cu filmul Talleres Clandestinos.

Un alt film străin din secţiunea Festival Friends este Santinelă al regizorului spaniol Pau Camarasa. Filmul are ca subiect Revoluţia din 1989 din România şi a fost filmat în ţara noastră, în 2012, în timpul participării regizorului la Festivalul NexT, când filmul său Adentro a făcut parte din Competiţie.


Din programul Festival Friends fac parte şi filme realizate de regizori la început de drum, nu doar de nume consacrate. Astfel, două dintre filmele din acest program sunt realizate de membri ai echipei Festivalului NexT: Letiţia Ştefănescu a realizat montajul pentru filmul The Doge's Palace, iar Raluca Răcean Gorgos, semnează regia pentru filmul The Bed is Broken, filme realizate în cadrul Aristoteles Workshop 2012. Letiţia este coordonatoarea internilor şi voluntarilor NexT din 2011, iar Raluca este cea care a realizat în 2013 materialele de promovare video ale Festivalului NexT.


Un alt film din program este My Baby, regizat de Luiza Pârvu, coordonatoarea departamentului video al Festivalului NexT din 2008 până în 2012.


Filmele Fotografii de familie (regia Andrei Cohn) şi Wonderland (regia Peter Kerek) sunt produse de Mandragora, care aduce în Festival în 2012 şi filmul Betoniera, în regia lui Liviu Sandulescu, selecţionat în Competiţie.

Proiecţia filmelor din secţiunea Festival Friends vor avea loc joi, ora 15:30, la Cinema Corso (Festival Friends I) şi sâmbătă, de la ora 15:30, la Cinema Studio (Festival Friends II) şi în reluare duminică, de la ora 14.30 la Cinema Studio şi respectiv de la ora 13.00 la Cinema Corso.


Achiziţionarea biletelor şi abonamentelor pentru proiecţiile Festivalului de Film NexT se poate face online de pe www.eventbook.ro şi de la Librăria engleză Anthony Frost, iar în timpul Festivalului şi de la casele de bilete ale cinematografelor Studio, Corso şi Patria.

Lista filmelor din Festival Friends, 2013

1. Dialoguri terapeutice, r. Andrei Georgescu, România, 2012, 14 min
2. În lesă / Resen, r. Eti Tsicko, Israel, 2012, 26 min
3. Reuniune de familie, r. Florina Dumitrache, România, 2012, 13 min
4. Florida, r. Catalina Molina, Austria, 2012, 7 min
5. Santinela / The Doorman, r. Pau Camarasa, Spania, 2012, 7 min
6. Tizi, r. Mircea Nestor, România, 2012, 30 min
7. The Doge's Palace, r. Julia Groszek, România, 2013, 27 min
8. Un alt Craciun, r. Tudor Giurgiu, România, 2012, 15 min
9. Fotografii de familie, r. Andrei Cohn, România, 2012, 26 min
10. Wonderland, r. Peter Kerek, România / Germania, 2012, 22 min
11. The Bed is Broken, r. Raluca Răcean Gorgos, România, 2013, 24 min
12. Bad Penny, r. Andrei Creţulescu, România, 2013, 13 min
13. My Baby, r. Luiza Pârvu, România, 2013, 13 min


Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.
Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară şi în 2013 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România" a Casei Regale.
Cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei şi Uniunii Cineaştilor din România.
Sponsori: JTI, HBO, Catena
Parteneri: Romtelecom, ArCuB, Cărtureşti, Stage Expert, Abis, Cinelabs Romania, Noumax, F64, UNATC, UPS, Mobila Dalin, Illy, La Fantana, Romanian Film Supporter, Mediatrust, Goethe Institut, Ambada Spaniei, Institutul Cervantes, Ambasada Suediei, Ambasada Portugaliei, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Institutul Balassi
Parteneri media: Cocor Media Channel, ShortsTV, Utv, Radio Guerilla, Decât o revistă, TATAIA, Revista de Povestiri, Money Magazine, BeWhere!, Şapte Seri, Ring, GQ, Playboy, Feeder.ro, money.ro, orasulm.eu, metropotam.ro, urban.ro, hotcity.ro, Trilulilu.ro, Liternet.ro, SUB25.ro, Filmreporter.ro, Peteava.ro, Cinemagia.ro, Modernism.ro, Hypestreet.ro, CooperativaUrbana.ro
NexT Kids este un program susţinut de Itsy Bitsy şi promovat de urbankid.ro şi prokid.ro.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus