Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul Internaţional de film NexT, 2013

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Un şanţ nu prea adânc - Şanţul în competiţie la NexT, 2013


aprilie 2013
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
O parte din echipa Domestic-ului lui Adrian Sitaru, actorii Adrian Titieni, Sergiu Costache şi Gabriela Popescu plus operatorul Adrian Silişteanu, s-au reunit pentru scurtmetrajul Şanţul, producţie filmată şi regizată (debut!) chiar de Silişteanu. O duminică toridă undeva la ţară, în Ardeal, un cuplu de peste 50 de ani (Gabriela Popescu - Titieni), un şanţ de săpat prin pământul întărit de secetă (ordin de la Primărie), un june tată ţigan (Sergiu Costache), în căutare de naş pentru fiul încă nebotezat.
 
O poveste liniară şi previzibilă, frumos filmată, corect jucată, cumplit de ardeleneşte vorbită (ca şi în cazul Chefu'-lui lui Adrian Sitaru, considerat, la Gopo 2013 cel bun scurtmetraj al anului 2012, e, adesea, nevoie de subtitrări), scrisă cu gând de a aşterne pe peliculă câteva dintre antitezele între discurs şi faptă de găsit la oamenii timpurilor noastre. Conform scenariului cam roz al Claudiei Silişteanu, rasismul anti-ţigănesc, de pildă, e doar o vorbă, uşor isterică, aruncată în vânt şi degrabă contrazisă de faptele ardeleanului omenos şi bun creştin. La fel, dincolo de pojghiţa de insulte reciproce azvârlite cu generozitate, bărbatul şi femeia din gospodăria cam dărăpănată sunt legaţi, de fapt, prin consistente fire de sinceră afectivitate care îi fac să meargă împreună prin toate ale vieţii.
 
Singura porţiune convingătoare a filmului e lecţia de manipulare pe care o livrează personajul lui Titieni, ce îşi atinge scopurile cu şiretenie şi histrionism, dar şi acest întreg demers e învăluit într-o aură de joc copilăresc, care, oricâte minciuni şi prefăcătorii ar include, nu se poate termina altfel decât cu happy-end.

 Toate articolele despre Festivalul Internaţional de film NexT, 2013


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Mihai Brezeanu


Alte articole

 NexT are cei şapte ani de-acasă, Cezar Gheorghe
 NexT 2013: Festivalul filmelor scurte şi al prieteniilor lungi, Mihai Fulger
 Umorul unui Moromete ardelean - Şanţul, premiat la NexT, 2013, Sabina Balan
 NexT Film Festival, 2013 - Gala de Premiere a câştigătorilor, Mădălina Dumitrache
 Filme româneşti premiate la NexT, 2013, Andrei Şendrea
 Toate articolele despre Festivalul Internaţional de film NexT, 2013


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer