aprilie 2013
Festivalul Internaţional de film NexT, 2013
O parte din echipa Domestic-ului lui Adrian Sitaru, actorii Adrian Titieni, Sergiu Costache şi Gabriela Popescu plus operatorul Adrian Silişteanu, s-au reunit pentru scurtmetrajul Şanţul, producţie filmată şi regizată (debut!) chiar de Silişteanu. O duminică toridă undeva la ţară, în Ardeal, un cuplu de peste 50 de ani (Gabriela Popescu - Titieni), un şanţ de săpat prin pământul întărit de secetă (ordin de la Primărie), un june tată ţigan (Sergiu Costache), în căutare de naş pentru fiul încă nebotezat.
 
O poveste liniară şi previzibilă, frumos filmată, corect jucată, cumplit de ardeleneşte vorbită (ca şi în cazul Chefu'-lui lui Adrian Sitaru, considerat, la Gopo 2013 cel bun scurtmetraj al anului 2012, e, adesea, nevoie de subtitrări), scrisă cu gând de a aşterne pe peliculă câteva dintre antitezele între discurs şi faptă de găsit la oamenii timpurilor noastre. Conform scenariului cam roz al Claudiei Silişteanu, rasismul anti-ţigănesc, de pildă, e doar o vorbă, uşor isterică, aruncată în vânt şi degrabă contrazisă de faptele ardeleanului omenos şi bun creştin. La fel, dincolo de pojghiţa de insulte reciproce azvârlite cu generozitate, bărbatul şi femeia din gospodăria cam dărăpănată sunt legaţi, de fapt, prin consistente fire de sinceră afectivitate care îi fac să meargă împreună prin toate ale vieţii.
 
Singura porţiune convingătoare a filmului e lecţia de manipulare pe care o livrează personajul lui Titieni, ce îşi atinge scopurile cu şiretenie şi histrionism, dar şi acest întreg demers e învăluit într-o aură de joc copilăresc, care, oricâte minciuni şi prefăcătorii ar include, nu se poate termina altfel decât cu happy-end.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus