aprilie 2013
Festivalul Internaţional de film NexT, 2013
Joi este prima zi de seminarii NexT 2013

Seminariile prezentate de JTI vor începe la ora 10:00 la Cafe Verona Cărtureşti. Prima zi este dedicată marketingului şi distribuţiei de film şi criteriilor de selectare a unui scurtmetraj în competiţia Academiei Americane de Film. Ultima discuţie a zilei va începe la 13:30, când Valentina Miu, reprezentantul Media Desk România va vorbi despre liniile de finanţare oferite de Programul MEDIA profesioniştilor din industria cinematografică europeană.

Prietenii festivalului îşi dau întâlnire la Cinema Corso

De la 17:30, vor fi proiectate 7 filme, urmate de o sesiune de Q&A cu realizatorii participanţi în această secţiune. Şi în acest an, Festival Friends este un program susţinut de HBO România şi îşi propune să aducă în faţa publicului cele mai recente scurtmetraje semnate de tineri cineaşti. Publicul prezent la proiecţie va putea urmări în premieră cel mai recent scurtmetraj al regizorului Andrei Georgescu, Dialoguri terapeutice, filmul israelian realizat de tânărul Eti Tsicko, intitulat Dog Leash (În lesă). Proiecţia va continua cu Reuniune de familie al tinerei absolvente UNATC, Florina Dumitrache, urmat de scurtmetrajul Catalinei Molina - Florida. În program mai figurează The Doorman (Santinela) în regia lui Pau Camarasa, Tizi al regizorului Mircea Nestor şi The Doge's Palace, realizat de Julia Groszek.

Seara de comedie la NexT

Highlight-ul zilei la NexT este programul special Comedy Night. Evenimentul este programat de la ora 20:30 la Cinema Corso. Comedy Night reuneşte, în 2 ore, 12 scurtmetraje din România, Canada, Franţa, Australia, Germania, Marea Britanie şi Spania, majoritatea prezentate în premieră în România, ce reprezintă mai multe tipuri, forme şi tradiţii de comic cinematografic şi promit să ofere o seară memorabilă publicului spectator.

Competiţia NexT 2013 continuă la Cinema Studio

Juriul se va reuni din nou joi pentru al doilea şi al treilea program din Competiţia NexT, pentru a urmări 12 scurtmetraje din selecţia oficială a festivalului. Primul calup de filme va debuta la ora 17:00 şi propune o selecţie puternică. Pornind de la filmul neo-zeelandez Tura de noapte (r: Zia Mandviwalla) care prezintă un realism social de esenţă tare, programul continuă cu Ovo (r: Eva Pervolovici), un film supraprealist plin de gag-uri vizuale freudiene pe tema maternităţii. Al treilea film este Fetiţa cu dădaca mecanică (r: Andrew Legge) - un SF retro irlandez, după care va fi proiectat scurtmetrajul lui Liviu Săndulescu, Betoniera (selecţionat la Clermont Ferrand în 2013) - o felie de viaţă în tradiţia Noului Cinema Românesc. Proiecţia continuă cu Mister (r: Chema Garcia Ibarra), Şi vii plâng (r: Basil da Cunha), care a făcut parte din selecţia oficială a festivalului de la Cannes, unde a şi câştigat Menţiunea Specială a Juriului. Primul program de Competiţie se încheie cu scurtmetrajul croat Sunt o femeie independentă (r: Sonja Tarokic) - un exemplu strălucit de cinema la feminin.

Competiţia III va debuta la ora 20:00 cu un SF fashion spaniol, intitulat Marion (r: Julian Zuazo), urmat de un kung-fu porno de neuitat, Pălmuiala (r: Jean-Baptiste Saurel), scurtmetraj din selecţia oficială Semaine de la Critique a festivalului de la Cannes (2012). Proiecţia continuă cu În timp de flăcările se înălţau (r: Joao Rui Guerra da Mata), cel mai nou scurtmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu În acvariu şi se încheie cu SF-ul Kaiser & Konig (r: Timon Modersohn). Accesul la programul Competiţie III este interzis minorilor.Filmele alese în Competiţie se vor lupta pentru Trofeul NexT, acordat pentru cel mai bun scurtmetraj, Premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai bună regie, Premiul "Andrei Toncu" pentru cea mai bună coloană sonoră (toate trei oferite de ArCuB), Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc (oferit de ShortsTV şi Abis Studio), Premiul publicului pentru film străin (oferit de Sony) şi Premiul publicului pentru film românesc (oferit de Cocor Media Channel).

Juriul NexT 2013 este format din Chris Tidman (UK, Shorts International), Roar Skau Olsen (Suedia, sound designer), Michèle Driguez (Franţa, Festival du Film Méditerranéen), Hervé Le Phuez (Belgia, Festival du Film Francophone de Namur) şi Radu Jude (România, regizor de film).

Biletele şi abonamentele pentru proiecţiile Festivalului de Film NexT pot fi achiziţionate online de pe www.eventbook.ro şi de la Libraria engleză Anthony Frost dar şi de la casele de bilete ale cinematografelor Studio, Corso şi Patria.

Festivalul Intenaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.
Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Alteţei sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România" a Casei Regale.
Cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei şi Uniunii Cineaştilor din România.
Sponsori: JTI, HBO, Farmaciile Catena
Parteneri: Romtelecom, ArCuB, Cărtureşti, Stage Expert, Abis, Cinelabs Romania, Digital Cube, Chainsaw, Noumax, Sony, F64, UNATC, Media Desk Romania, Mobila Dalin, Osho Primaverii, Anca Fronescu - Romanian Film Supporter, Illy, La Fântâna, Mediatrust, Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes, Goethe Institut, Ambasada Suediei, Ambasada Portugaliei, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Institutul Balassi
Parteneri media: Cocor Media Channel, ShortsTV, Utv, Radio Guerilla, Decât o revistă, TATAIA, Revista de Povestiri, Money Magazine, BeWhere!, Şapte Seri, Ring, GQ, Playboy, Feeder.ro, money.ro, orasulm.eu, metropotam.ro, urban.ro, hotcity.ro, Trilulilu.ro, Liternet.ro, SUB25.ro, Filmreporter.ro, Peteava.ro, Cinemagia.ro, Modernism.ro, Hypestreet.ro, CooperativaUrbana.ro
NexT Kids este un program susţinut de Itsy Bitsy şi promovat de urbankid.ro şi prokid.ro.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus