Instituto Cervantes din Bucureşti organizează joi, 11 aprilie 2013, ora 18:30, vernisajul expoziţiei de fotografie Cocinando al pie de la letra / Cărţi şi bucate precedat de o întâlnire cu autoarele expoziţiei, poeta Yolanda Castaño şi fotografa şi artista plastică Andrea Costas, autoarele cărţii galiciene Cociñando ao pé da letra invitate de Instituto Cervantes din Bucureşti pentru a ne prezenta acest proiect recent al lor.
Expoziţia care conţine 36 de fotografii ale unor scriitori atât din Galicia cât şi din restul Spaniei va rămâne deschisă până în data de 16 mai 2013.
Proiectul celor două artiste din Galicia a pornit de la o cercetare - artistică - a relaţiilor dintre literatură şi alte discipline cum ar fi gastronomia şi fotografia, dar şi a fotografiei ca proces creativ. Un pariu în favoarea literaturii ca meserie versus literatură ca inspiraţie, transă mistică sau muză. În paralel, cele două artiste şi-au propus să mute imaginea tradiţională pe care o avem despre scriitori, mereu sobră şi solemnă, a unor chipuri ascunse după coperta unei cărţi sau fotografiaţi de la înălţimea pupitrului de conferinţă, pentru a-i redescoperi atunci când taie o ceapă sau curăţă un cartof, în imagini foarte apropiate, intime, în ipostaze domestice cu care publicului, în general, îi este mult mai uşor să se identifice.
În această expoziţie (şi în prezentarea video care o însoţeşte), gastronomia devine firul conducător către o mai mare apropiere de poezie, eseu sau literatură dramatică, trecând prin bucătărie. Iar fotografia, care captează şi reflectă această apropiere, se află în situaţia de a împărtăşi aceleaşi strategii creative atât cu literatura, cât şi cu bucătăria, generând imagini lirice şi savuroase, narative şi suculente, în încercarea de a conecta două lumi creative, aparent foarte îndepărtate.
Yolanda Castaño (Santiago de Compostela, 1977) este poetă, filolog, artistă video, jurnalistă. Este co-prezentatoare a unui program cultural al TV Galicia, conduce ateliere şi întâlniri de poezie şi prezintă recitaluri multimedia atât în Spania, cât şi în străinătate. Yolanda Castaño a primit Premiul Naţional al Criticii 1999, Premiul Espiral Maior 2007 şi Premiul "Ojo Crítico" 2009 pentru volumele sale de poezie, actualmente cinci la număr, ediţii bilingve (galiciană-castiliană), publicate la faimoasa editură de poezie Visor şi trei cărţi de literatură pentru copii. Extrem de interesată de fuziunea dintre poezie şi alte limbaje creative, realizează experienţe poetice în care combină plastica, muzica, performance, dansul şi audiovizualul, fie singură, fie alături de grupul ei Tender a man. Opera sa a fost publicată în reviste, volume colective şi antologii, iar autoarea a fost prezentă la numeroase întâlniri şi festivaluri de poezie din Europa şi America, poemele ei fiind traduse în engleză, italiană, germană, arabă, chineză, japoneză, rusă, slovenă, lituaniană şi poloneză.
Andrea Costas (Vigo, 1978) este artistă plastică şi profesoară de fotografie şi design. Creaţia sa artistică utilizează mijloace precum instalaţia, video, performance, dar recunoaşterea artistică derivă din lucrările sale fotografice. A fost distinsă cu premii şi burse precum VI Certame de Artes Plásticas de Ourense (2007), III Bolsa de Creación Fotográfica (Ayuntamiento de Santiago de Compostela 2005), Novos Valores (Pontevedra 2001) şi Premiul Concursului de Fotografie INJUVE (2002). Andrea a participat la numeroase expoziţii colective şi individuale precum Alivio (Sala Alterarte, Orense 2011); Marxes e mapas (Auditorio de Galicia, Santiago de Compostela, 2008); Mapas creativos. Novosnomesna arte galega (Galería Orígenes,La Habana, 2008); La jeune création photographique en Galicia (Toulousse, 2007). Opera ei este reflectată în numeroase publicaţii de specialitate, dar şi în două cărţi de fotografie a căror autoare este: Formas de Ser (CEF 2002), Personal e transferible (CEF 2006). Tematica cotidiană şi universală, reflectată din perspectiva emoţională şi tratată prin intermediul mai multor mijloace expresive, constituie caracteristica esenţială a lucrărilor acestei creatoare multidisciplinare.