aprilie 2013
Festivalul Internaţional de film NexT, 2013
Miercuri, 10 aprilie 2013 începe cea de-a 7-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT. Proiecţiile şi seminariile NexT se vor desfăşura în spaţiile partenere: Cinema Studio, Cinema Corso, Cinema Patria şi Cafe Verona Cărtureşti. În 2013, o serie de proiecţii de filme vor avea loc şi în ţară: Iaşi, Cluj şi Braşov.

Gala de deschidere va avea loc la Cinema Studio, începând cu ora 19:00 şi va fi urmată de primul calup de filme din Competiţia NexT, 2013. La Cinema Corso, de la ora 20:30 va avea loc proiecţia din cadrul secţiunii NexT Generation, a filmului Invadatorul (L'envahisseur), realizat de Nicolas Provost. Regizorul a concurat cu scurtmetrajul Stardust în competiţia NexT din 2011 şi revine anul acesta la festival cu primul său lungmetraj.

Ca în fiecare an, agenda NexT va cuprinde programul de Competiţie şi secţiunile deja tradiţionale ale festivalului: Semaine internationale de la critique (secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes), Short Matters! (scurtmetrajele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film în anul precedent), Oscars Night (scurtmetrajele de ficţiune nominalizate la Premiile Academiei Americane de Film în 2013), Festival Friends / Prietenii Festivalului (program prezentat de HBO), NexT Generation şi Cristi & Otto (programul dedicat filmelor realizate de regizorul Cristian Nemescu şi sound-designer-ul Andrei Toncu). Nu va lipsi nici programul NexT Kids, cu o selecţie de filme şi activităţi dedicate celor mici. Acestor secţiuni li se adaugă programele speciale de anul acesta - Comedy Night şi Focus: Aubagne.

Competiţia
Festivalului NexT este alcătuită anul acesta din 23 de filme provenind din 16 ţări, alese din peste 1.200 de înscrieri. Directorul artistic al festivalului, Andrei Gorzo, şi co-selecţionera sa, Irina Trocan, spun despre acest program că este unul ce menţine echilibrul între estetici populare şi estetici inovatoare, între filme deja aplaudate la cele mai importante festivaluri internaţionale (dar prezentate în premieră în România) şi filme care abia încep să fie descoperite.

Filmele alese în Competiţie se vor lupta pentru Trofeul NexT, acordat pentru cel mai bun film, Premiul "Cristian Nemescu pentru cea mai bună regie, Premiul Andrei Toncu pentru cea mai bună coloană sonoră (toate trei oferite de ArCuB), Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc (oferit de ShortsTV şi Abis Studio), Premiul publicului pentru film străin (oferit de Sony) şi Premiul publicului pentru film românesc (oferit de Cocor Media Channel).

Juriul NexT 2013 este format din Chris Tidman (UK, Shorts International), Roar Skau Olsen (Suedia, sound designer), Michèle Driguez (Franţa, Festival du Film Méditerranéen), Hervé Le Phuez (Belgia, Festival du Film Francophone de Namur) şi Radu Jude (România, regizor de film).

Programele speciale ale ediţiei din 2013 aduc la Bucureşti voie buna şi muzică: programul Comedy Night reuneşte, în 2 ore, 12 scurtmetraje din România, Canada, Franţa, Australia, Germania, Marea Britanie şi Spania, majoritatea prezentate în premieră în România, ce reprezintă mai multe tipuri, forme şi tradiţii de comic cinematografic şi promit să ofere o seară memorabilă publicului spectator.

Programul Focus: Aubagne prezintă 6 filme ce au făcut parte din programul Festivalului Internaţional de Film de la Aubagne începând cu 2008 şi până în prezent. Festivalul de la Aubagne este dedicat creaţiilor cinematografice care ies în evidenţă datorită compoziţiilor muzicale şi coloanelor sonore deosebite, iar prin atenţia pe care o acordă la rândul său sound- design-ului, NexT este locul perfect unde ele pot fi prezentate.

Festivalul Internaţional de Film NexT continuă şi în 2013 tradiţia Oscars Night şi oferă publicului bucureştean o proiecţie-eveniment ce prezintă filmele nominalizate şi filmul câştigător în 2013 la categoria scurtmetraj de ficţiune a Premiilor Oscar. Proiecţia celor 4 filme nominalizate şi a filmului care a câştigat în 2013 prestigiosul premiu al Academiei Americane de Film va avea loc în cea de a treia seară a Festivalului NexT, vineri, 12 aprilie 2013, începând cu ora 20.00, la Cinema Patria. Filmele prezentate în programul Oscars Night sunt oferite de SHORTSTV.

Şi în 2013, în cadrul NexT vor fi prezentate scurtmetraje din selecţiile Semaine de la Critique şi din programul Short Matters! al Academiei Europene de Film. La al şaptelea an în cadrul Festivalului NexT, Semaine de la critique aduce 8 scurtmetraje la Bucureşti, printre care şi unul românesc - Orizont, cel mai recent film al regizorului Paul Negoescu. În programul prezentat în parteneriat cu Academia Europeană de Film, vor fi proiectate 13 scurtmetraje multi-premiate. Printre acestea se numără şi filmul lui Tudor Giurgiu, Spiderman, Superman sau Batman - câştigătorul premiului EFA pentru Cel mai Bun Scurtmetraj în 2012.

Festival Friends, una dintre cele mai îndrăgite secţiuni ale Festivalului, reuneşte filmele realizate de foşti concurenţi NexT sau de cineaşti tineri şi talentaţi, consacraţi sau la început de drum, aflaţi aproape de Societatea Culturală NexT. În 2013, din programul Festival Friends fac parte 13 filme provenind din România, Austria, Israel, Spania şi Germania. Programul este susţinut de HBO România.

NexT Generation este secţiunea ce prezintă lungmetrajul de debut sau al doilea lungmetraj realizat de un fost participant NexT, pentru că unul dintre pariurile Festivalului este acela că foştii săi concurenţi vor deveni nume importante în industria filmului. Nicolas Provost, un artist video belgian ce se bucură de ani de zile de atenţia festivalurilor importante din Europa, a făcut parte din Competiţia NexT în 2011 cu scurtmetrajul Stardust. Lungmetrajul său de debut, L'Envahisseur, a fost prezentat în premieră la Festivalul de Film de la Venezia, în secţiunea Orizzonti, iar în 2013 este prezent la Bucureşti în secţiunea NexT Generation.

Festivalul Internaţional de Film NexT găzduieşte pentru cel de-al patrulea an consecutiv şi un program special de scurtmetraje dedicat copiilor. Compus, ca şi la cele 3 ediţii anterioare, din două etape (proiecţia filmelor şi jocurile derivate din temele sau personajele acestora), NexT Kids se va desfăşura sâmbătă, 13 aprilie 2013, de la ora 11, la cinema Studio.

Ca în fiecare an, agenda Festivalului de Film NexT include şi o serie de seminarii pe teme de regie de film şi sound design, cărora li se adaugă de data aceasta seminarii de marketing, post-producţie, imagine, o prezentare a strategiilor de promovare a compoziţiei muzicale pentru film, implementate de Festivalul de Film de la Aubagne, o prezentare a noilor perspective de finanţare ale Programului MEDIA şi o prezentare a drumului către Oscaruri al scurtmetrajelor dar şi al festivalurilor care califică scurtmetrajele pentru lista scurtă de nominalizări la cele mai râvnite premii ale industriei de film. Seminariile NexT sunt prezentate de JTI şi au loc în Café Verona Cărtureşti, iar accesul este liber.

În 2013, NexT va ajunge simultan şi în trei oraşe din ţară - Iaşi, Cluj şi Braşov - unde va prezenta proiecţii cu programul de suflet al Festivalului - Cristi & Otto. Filmele realizate de Cristian Nemescu şi Andrei Toncu, în memoria cărora a luat naştere Festivalul de Film NexT, vor putea fi văzute pe 10, 11 şi 12 aprilie 2013 la Braşov, iar în Cluj şi în Iaşi, pe 10 aprilie 2013.
Fiecare dintre zilele de festival se încheie cu petreceri în Panic! Club, unde accesul este liber (miercuri, 10 aprilie 2013 şi joi, 11 aprilie 2013) sau se face pe bază de bilet Oscars Night sau invitaţie (vineri, 12 aprilie 2013 şi respectiv sâmbătă, 13 aprilie 2013).

Biletele şi abonamentele pentru proiecţiile Festivalului de Film NexT pot fi achiziţionate online de pe www.eventbook.ro şi de la Libraria engleza Anthony Frost, iar în timpul Festivalului, şi de la casele de bilete ale cinematografelor Studio, Corso şi Patria.

Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.
Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Alteţei sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România a Casei Regale.
Cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei şi Uniunii Cineaştilor din România.
Sponsori: JTI, HBO, Farmaciile Catena
Parteneri: Romtelecom, ArCuB, Cărtureşti, Stage Expert, Abis, Cinelabs Romania, Digital Cube, Chainsaw, Noumax, Sony, F64, UNATC, Media Desk Romania, Mobila Dalin, Osho Primăverii, Anca Fronescu - Romanian Film Supporter, Illy, La Fântâna, Mediatrust, Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes, Goethe Institut, Ambasada Suediei, Ambasada Portugaliei, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Institutul Balassi
Parteneri media: Cocor Media Channel, ShortsTV, Utv, Radio Guerilla, Decât o revistă, TATAIA, Revista de Povestiri, Money Magazine, BeWhere!, Şapte Seri, Ring, GQ, Playboy, Feeder.ro, money.ro, orasulm.eu, metropotam.ro, urban.ro, hotcity.ro, Trilulilu.ro, Liternet.ro, SUB25.ro, Filmreporter.ro, Peteava.ro, Cinemagia.ro, Modernism.ro, Hypestreet.ro, CooperativaUrbana.ro
NexT Kids este un program susţinut de Itsy Bitsy şi promovat de urbankid.ro şi prokid.ro.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus