aprilie 2013
Expoziţia de fotografie a Mironei Radu, "24 de ani în 24 de expresii ale solitudinii" va fi deschisă publicului începând de joi, 18 aprilie 2013 ora 19.00 la ART HUB, unul dintre cele mai noi şi active spaţii destinate culturii din Bucureşti. Expoziţia va dura până pe 7 mai 2013 şi poate fi vizitată în fiecare zi între orele 12.00 şi 20.00 mai puţin în zilele de luni.

În cadrul vernisajului muzicianul Mihai Pintenaru va susţine un recital de clarinet. "Am acceptat invitaţia de a cânta în deschiderea expoziţiei pentru că mi s-a părut interesantă intersectarea celor două arte, dar plăcându-mi în acelaşi timp şi ideea de recital impresionist. Este o provocare să redau prin muzică stările şi imaginile create de fotografiile Mironei". Mihai Pintenaru este student în anul I Master, la "Universitatea Naţională de Muzică" din Bucureşti, la clasa Prof. Nedelciu Ion. Bucăţile interpretate de muzician în cadrul vernisajului, Retourne d'où tu viens de Sabina Ulubeanu şi Trei piese pentru clarinet solo de Igor Stravinsky au fost alese special pentru deschiderea expoziţiei de către Mirona Radu, autoarea fotografiilor găsind similitudini sonore între aceste piese şi compoziţiile sale.

Expoziţia constând în 24 de lucrări de fotografie, aşa cum reiese şi din titlu, a fost itinerată până în prezent în cinci oraşe ale lumii unde publicul s-a putut bucura de imaginile semnate de tânăra artistă:  în aprilie 2012 la Centrul Experimental de Artă Modernă "Fabrica de ceai" din Odesa, Ucraina; în mai 2012 la Librăria din Centru, Chişinău, Moldova; în septembrie 2012 la Casa Centrală a Artiştilor din Moscova şi la Muzeul de Artă din Kolomna, Rusia, ultima expunere până la cea de la Bucureşti fiind în decembrie 2012 la Galeria Aripa din Torino, Italia.

Despre expoziţia prezentată la Art Hub s-a scris în oraşele unde a fost prezentată primind critici şi reacţii pozitive. Redăm doar câteva citate:
"Prin crearea propriei estetici, autoarea leagă actul artistic de practicile meditative."(revista Art Ukraine, 23 martie 2012);
"Solitudinea este văzută ca un element purificator şi creativ." ("ART-PLOSHADKA", Chişinău);
"Mirona Radu prezintă fotografii la graniţa dintre realism şi alegerea exactă a subiectelor de o valoare existenţială puternică. La baza lucrărilor sale stau meditarea şi căutarea unei compoziţii particulare, excepţionale. Activitatea de eliberare progresivă a impunerii cromatice şi perspectivale conduc la o redare poetică a realităţii."(Ivan Fassio, critic de artă, Italia)
 
Mirona Radu s-a născut în Bucureşti la data de 12 noiembrie 1986. A absolvit facultatea de Regie de Film şi Televiziune, la clasa profesor Andrei Blaier în 2009 şi Scoala de Poetică Fotografică "Francisc Mraz" în 2011. Este membru creator consacrat al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România din 2012. A expus lucrări de-a lungul timpului în Bucureşti, Bistriţa, Paris, Bruxelles, Madrid, Lisabona, Odesa, Chişinău, Moscova, Kolomna, Torino. În aprilie 2012 a fondat Creatrix Fama cu scopul de a promova şi ajuta tinerii artişti aflaţi la începutul carierei prin organizarea de expoziţii, conferinţe în domeniul cultural-artistic, diferite ateliere (de poetică muzicală, de fotografie şi estetică cinematografică) şi de a produce scurtmetraje şi documentare (Ana - 2013, Când ridicaţi o casă, orientaţi ferestrele spre sud - 2013, Singuri împreună - 2014).


Despre ART HUB: ART HUB, Bd-ul Mărăşeşti nr.107 (intersecţia cu Dimitrie Cantemir - zona fostului Budapesta), este noul spaţiu de lucru şi expunere oferit de Asociaţia pentru Promovarea Artelor Contemporane comunităţii artistice din Bucureşti. Ideea în jurul căreia se construieşte conceptul Art Hub este aceea de spaţiu multifuncţional oferit spre utilizarea unui număr mare de persoane din domeniul artelor, managementului cultural, publicităţii şi comunicării. Totodată, ART HUB este locul unde timpul poate fi petrecut în mod creativ şi plăcut, un spaţiu de întâlnire, lucru sau relaxare destinat oamenilor ce activează în domenii artistice sau conexe. 

Despre APAC: Principalul obiectiv al Asociaţiei pentru Promovarea Artelor Contemporane este acela de a susţine artiştii contemporani români, şi în special pe cei tineri, atât în demersurile lor de creaţie/producţie şi expunere către public.

Persoană de contact galerie:
Nona Şerbănescu, 0752 161 848/ [email protected] sau [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus