România Liberă / aprilie 2005
Lungmetrajul Moartea domnului Lăzărescu, realizat de Cristi Puiu, a fost selecţionat pentru cea de-a 58-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, cea mai prestigioasă manifestare de gen din lume. Filmul lui Cristi Puiu va face parte din secţiunea competitivă Un certain regard, unde juriul îl are ca preşedinte pe cineastul american Alexander Payne.

Ironia face că proiectul Moartea domnului Lăzărescu a fost respins anul trecut la concursul de scenarii al CNC ( primind din partea unui jurat chiar nota 4 pe linie), dar a primit finanţare in extremis prin intervenţia (contestată de unii, dar iată, inspirată a) Ministrului Culturii şi Cultelor de la acea dată, Răzvan Theodorescu.

Cristi Puiu, care a semnat şi scenariul, spune în acest film povestea amară a unui bolnav plimbat într-o noapte cu salvarea de la un spital la altul. "Mă bucur foarte tare, ne-a declarat Cristi Puiu. Am făcut filmul în şase luni. N-avem datorii, toată lumea a fost plătită. Adică am demonstrat că se poate face film în România dacă există dorinţă şi entuziasm. Asta mi se pare cel mai important lucru."

Din distribuţie fac parte, printre alţii, Ion Fiscuteanu, Luminiţa Gheorghiu, Gabriel Spahiu, Rodica Lazăr, Doru Ana, Dana Dogaru, Clara Vodă, Florin Zamfirescu, Monica Bîrlădeanu. Imaginea e semnată de Oleg Mutu, cameraman a fost Andrei Burtică, iar producător executiv Alexandru Munteanu.

Este a doua prezenţă a cineastului român la Cannes, după ce filmul său de debut, Marfa şi banii, a participat în anul 2001 în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs.

După Cannes, Moartea domnului Lăzărescu ajunge la Cluj-Napoca, unde va reprezenta România în competiţia Festivalului Transilvania.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus