România Liberă / mai 2005
În acordurile muzicii filmului lui Emir Kusturica Arizona Dream, juriul condus de acelaşi Emir Kusturica a hotărît, oarecum previzibil, ca Palme d'Or-ul să le revină fraţilor Jean-Luc şi Pierre Dardenne pentru L'enfant.

Marele Premiu al Juriului a fost acordat superbului film Broken Flowers de Jim Jarmusch, premiu şi el aşteptat fie şi numai pentru că se bîrfea că Jarmusch ar fi bun prieten cu Emir Kusturica. Pe de altă parte, nici acum Jarmusch n-a luat Palme d'Or-ul, de unde se vede treaba că amicul Kusturica nu a putut face mai mult.

Premiul de regie i-a revenit austriacului Michael Haneke pentru Caché, titlu care fusese vehiculat oricum pentru palmares, iar Premiul pentru scenariu lui Guillermo Arriaga, autorul scenariului la The Three Burials of Melquiades Estrada de Tommy Lee Jones. Debutul în regie al lui Tommy Lee Jones, unanim apreciat de critică, i-a adus actorului Tommy Lee Jones şi Premiul de interpretare masculină, nu pentru ca să i se sugereze că ar fi bine să rămînă actor.

În schimb, Premiul de interpretare feminină pleacă în Israel la Hanna Laslo, interpretă din Free Zone de Amos Gitai, care a mărturisit pe scenă, cu umorul ei nebun, că de mult dorea să-l sărute pe Ralph Fiennes, cel care i-a înmînat premiul.

A mai fost recompensat şi cineastul chinez Wang Xiaoshuai, autorul lui Shanghai Dreams. Acesta a primit Premiul Juriului.

Premiul Camera d'Or a fost acordat ex-aequo Mirandei July (SUA), pentru Me and You and Everyone We Know, şi lui Vimukthi Jayasundara (din Sri Lanka), pentru Sulanga Enu Pinisa / La Terre abandonnee.

Juriul Criticii, FIPRESCI, a acordat premiul său filmului austriacului Michael Haneke, Caché, acelaşi film împuşcînd şi Premiul Juriului Ecumenic.

Podorozhni / Wayfarers de Igor Strembitsky a obţinut Palme d'Or-ul pentru scurtmetraj.

Palmaresul nu se poate încheia fără a mai menţiona o dată Premiul Un certain regard obţinut de Cristi Puiu cu Moartea domnului Lăzărescu, premiu decis de juriul condus de Alexander Payne dintr-o listă de 22 de filme, la aceeaşi secţiune mai acordîndu-se două menţiuni.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus