mai 2013
Festivalul TIFF 2013
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) transformă Sibiul în scena unor adevărate celebrări cinematografice. Între 19 şi 23 iunie 2013, spectatorii vor avea parte de proiecţii speciale, concerte, seri tematice, petreceri, dezbateri şi alte surprize. Piaţa Mare din Sibiu rămâne centrul festivalului, unde peste 2.000 de spectatori vor putea urmări proiecţiile-eveniment programate în fiecare seară.

Flight (r. Robert Zemeckis), cu Denzel Washington în rolul principal, film nominalizat la două premii Oscar, şi Cloud Atlas (r. Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski), blockbuster produs de regizorii lui The Matrix şi una dintre adaptările cele mai celebrate ale lui 2012 - sunt două dintre filmele care vor fi proiectate în Piaţa Mare, la TIFF Sibiu. 


Un alt titlu de Oscar, Anna Karenina (r. Joe Wright), cu Keira Knightley şi Jude Law în distribuţie, va face deliciul audienţei din Piaţa Mare. Pelicula a câştigat premiul Academiei Americane de Film şi premiul BAFTA pentru costume şi a mai fost nominalizată la Oscar la alte trei categorii. Ecranizarea romanului cu acelaşi nume al scriitorului rus Lev Tolstoi este deţinătoarea a 14 premii internaţionale şi a 30 de nominalizări la diferite alte trofee.


TIFF se conformează conceptului "SMART" sub care se desfăşoară întreaga activitate culturală a Sibiului în 2013, concept care promovează deschiderea culturală a tinerilor, studenţi şi viitori studenţi, ca o componentă definitorie a identităţii oraşului. În acest context, studenţii şi cinefilii pasionaţi vor fi invitaţi să revadă două pelicule majore ale cinematografiei universale şi naţionale: capodopera lui Alfred Hitchcock The Birds, care împlineşte 50 de ani, difuzată pe marele ecran în premieră la Sibiu şi E pericoloso sporgersi, comedia deja clasică a lui Nae Caranfil, ajunsă la a 20-a aniversare. La proiecţia din Piaţa Mare vor fi prezenţi şi membrii echipei filmului lui Nae Caranfil.


Numele unuia dintre cei mai influenţi şi mai fascinanţi cineaşti din istorie va reveni în atenţia spectatorilor prin filmul lui Sacha Gervasi, Hitchcock, cu Anthony Hopkins, Helen Mirren şi Scarlett Johansson pe afiş.


TIFF Sibiu rămâne, şi în 2013, un festival de film dedicat celor şapte arte şi aduce publicului o serie de producţii valoroase, care explorează lumea muzicii şi a dansului, precum şi ecranizări ale unor romane de succes. În buna tradiţie a festivalului, unele proiecţii vor avea loc în aer liber.

Cinefilii se vor delecta cu filme de artă la proiecţiile programate, în timpul zilei, la Teatrul Gong şi Centrul Cultural Habitus. Music Pub va deveni destinaţia celor interesaţi de muzică şi de interferenţa acesteia cu cinema-ul, în timp ce Piaţa Mare rămâne inima festivalului.

Mai multe detalii despre program, detalii despre filme, precum şi o galerie foto de la ediţiile anterioare puteţi găsi pe site-ul www.tiffsibiu.ro.

TIFF Sibiu 2013 este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc - APFR, şi co-finanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.

Descarcă programul TIFF şi sinopsisurile filmelor, 2013 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus