mai 2013
Festivalul TIFF 2013
Unul dintre cei mai apreciaţi regizori britanici, Stephen Frears, va primi Premiul pentru Întreaga Carieră / Lifetime Achievement Award la cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (31 mai - 9 iunie 2013, Cluj). Nominalizat la Oscar şi la BAFTA pentru filme ca My Beautiful Laundrette, Dangerous Liaisons sau The Queen, Frears va urca pe scena Teatrului Naţional din Cluj pe 8 iunie 2013, la gala de închidere TIFF 2013. 


 
Debutul în lungmetraj a venit în 1971, cu Gumshoe, povestea unui jucător de bingo (Albert Finney) care visează să devină detectiv, însă cariera i-a fost lansată cu adevărat abia în 1985, cu My Beautiful Laundrette. Regizat după un scenariu de Hanif Kureishi, cu Daniel-Day Lewis în unul din rolurile principale, filmul a fost nominalizat la Oscar şi la două premii BAFTA. Ambele pelicule vor fi proiectate la TIFF în secţiunea 3X3, alături de Prick Up Your Ears (1987), un biopic al dramaturgului Joe Orton, cu Gary Oldman şi Alfred Molina.


 
Curând a venit şi prima propunere de la Hollywood: Dangerous Liaisons (1988), cu Glenn Close, John Malkovich şi Michelle Pfeiffer pe afiş. Filmul a primit şapte nominalizări la Oscar - câştigând trei dintre ele, pentru scenariu adaptat, costume, scenografie - şi zece la BAFTA. A fost urmat de un noir elogiat îndelung de critică, The Grifters (1990), produs de Martin Scorsese, care i-a adus o nouă nominalizare la Oscar pentru regie. 

Frears a continuat de-a lungul anilor colaborarea cu Hollywood-ul, alternând proiectele cu buget mare cu cele personale. A mai regizat western-ul The Hi-Lo Country (1998), cu Woody Harrelson, Billy Crudup, Penélope Cruz şi Patricia Arquette în distribuţie, distins cu Ursul de Argint la Berlin, Liam (2000), celebrul High Fidelity (2000), cu John Cusack pe afiş, Dirty Pretty Things (2002), povestea unor imigranţi ilegali în Londra, The Deal (2003), o dramă politică de televiziune despre Tony Blair, nominalizată la BAFTA, Mr. Henderson Presents (2005). 

Drama The Queen (2006), despre valul care a cuprins familia regală după moartea Prinţesei Diana, a avut un succes imens, primind şase nominalizări la Oscar 2007 şi zece la BAFTA şi numeroase alte distincţii. Actriţa Helen Mirren a câştigat în jur de 30 de trofee, inclusiv Oscar, BAFTA şi Globul de Aur. În 2010, comedia Tamara Drewe a fost în selecţia oficială la Cannes. A fost urmată de Lay the Favorite (2012), cu Bruce Willis şi Rebeca Hall. Stephen Frears a fost preşedintele juriului Festivalului de la Cannes în 2007, anul în care filmul lui Cristian Mungiu, 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile a primit Palme d'Or. În prezent, Frears lucrează la Philomena, un film cu Judi Dench şi Steve Coogan în distribuţie. 

În tradiţionala secţiune 3X3, prezentată la TIFF de HBO, în care figurează cele trei filme ale lui Frears, vor mai fi omagiaţi cineastul francez Olivier Assayas şi documentaristul de origine israeliană Eyal Sivan. Din filmografia lui Assayas, unul dintre cei mai celebraţi regizori contemporani, vor fi proiectate Après mai, un film semi-autobiografic despre turbulenţii ani '60-'70, premiat în 2012 la Festivalul de la Veneţia pentru scenariu, mini-seria Carlos (2010), un impresionant biopic al teroristului Carlos Şacalul, selecţionat la Cannes şi difuzat la TIFF 2012, într-o proiecţie maraton, şi L'heure d'été, o poveste despre familie şi memorie premiată de majoritatea asociaţiilor de critici din SUA, în 2009.  

Un critic acid al politicilor Israelului, Eyal Sivan a realizat documentare puternice în care explorează consecinţele conflictului cu Palestina. Spectatorii din Cluj vor putea vedea The Specialist (1999), un film controversat despre "banalitatea răului" montat din imaginile filmate la procesul de acuzare a ofiţerului nazist Adolf Eichmann, din 1961, I Love You All (2004), realizat din materiale de arhivă despre metodele de supraveghere ale securităţii din fosta Germanie de Est, şi Jaffa, the Orange's Clockwork (2009), un documentar despre un brand pierdut în conflictul dintre Israel şi Palestina - portocala Jaffa. Proiecţiile vor avea loc în prezenţa lui Eyal Sivan, omagiat anul trecut printr-o retrospectivă la Festivalul de Documentar de la Salonic.

Un video dedicat regizorului Stephen Frears:

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).

Descarcă programul TIFF şi sinopsisurile filmelor, 2013 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus