iunie 2013
Festivalul TIFF 2013
Pe scena Ursus Open Air (Piaţa Unirii) din inima oraşului Cluj s-a deschis oficial, în această seară, 31 mai 2013, la ora 20.45, cea de-a 12-a ediţie a Festivalul Internaţional de Film Transilvania, în prezenţa invitaţilor, a oficialităţilor locale şi a peste 1600 de spectatori dispuşi să înfrunte vremea capricioasă pentru o comedie savuroasă regizată de inconfundabilul Pedro Almodóvar: Los amantes pasajeros / Amanţii pasageri.

Au prezentat oficial ediţia 2013 Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului, Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF, primarul oraşului Cluj-Napoca - Emil Boc, şi Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. "Mă bucur că am reuşit să învingem din nou ploaia şi că sunt atâţia spectatori aici. Anul acesta, avem o ediţie plină, cu 190 de filme din 53 de ţări şi câteva sute de invitaţi", a spus Tudor Giurgiu la gala de deschidere.
 

Pe covorul roşu al galei s-au aflat câţiva dintre invitaţii de marcă ai festivalului: Nik Powell, directorul National Film and Television School din Marea Britanie şi vice-preşedinte în consiliul Academiei Europene de Film, directorul de imagine Ed Lachman, regizorii câtorva dintre filmele incluse în selecţie - Pablo Berger (Blancanieves), David Lambert (Hors les Murs), Denis Côté (Vic et Flo ont vu un ours) - sau Frederic Boyer, directorul Festivalului de la Tribeca ( New York) şi membru al juriului competiţiei.

La gală a fost difuzat, în premieră, primul spot cu Luminiţa Gheorghiu dintre cele 10 create special de regizorul Cristi Puiu - autorul campaniei de imagine TIFF 2013 - pentru proiecţiile din Piaţa Unirii. "Este o campanie mai neobişnuită, pentru că e o ediţie aventuroasă. Anul ăsta nu mai facem glumiţe, poate şi pentru că este un an de criză, când ne confruntăm cu o tăiere de buget destul de serioasă", a spus directorul artistic Mihai Chirilov, subliniind faptul că "anul acesta, vedetele TIFF sunt filmele". Una dintre marile recomandări ale directorului artistic a fost lansarea setului de DVD-uri cu integrala creaţiei lui Lucian Pintilie, vineri, 7 iunie 2013: "Este cadoul pe care TIFF îl face celui mai important cineast român".


 
Un preview a subliniat câteva dintre highlight-urile programului Weekend la Castel, destinat familiilor în primul weekend de TIFF, pe 1 şi 2 iunie 2013, într-unul dintre cele mai frumoase locuri din apropiere de Cluj: Castelul Banffy de la Bonţida. Un moment special le-a fost dedicat şi trupelor pe care TIFF le aduce în premieră la Cluj: explozivii The Tiger Lillies, ucrainenii de la DakhaBrakha, care vor acompania live capodopera Earth, de Alexander Dvzhenko, sau formaţia austriacă Sofa Surfers.

Cei peste 1600 de spectatori ai galei au fost îndemnaţi să răspundă la întrebarea "Ce culoare are Clujul?", în avanpremiera unui nou festival care va anima oraşul începând din această vară - Colours of Cluj (1-4 august 2013), care va include dans, muzică, teatru, lansări şi alte evenimente culturale. Răspunsul publicului din Piaţa Unirii a fost: roşul.
Înaintea proiecţiei, un making of a surprins momentele de neuitat de la ediţia 2012 a TIFF, iar cei curioşi să afle ce s-a întâmplat la prima ediţie a Festivalului de Film Horror & Fantastic "Lună Plină" de la Biertan - programat anul acesta între 14 şi 18 august 2013 - au avut parte de un filmuleţ amuzant.

Un clip in memoriam Irina Petrescu a punctat câteva dintre momentele memorabile cu îndrăgita actriţă care s-a stins din viaţă la 71 de ani, în luna martie 2013. Irina Petrescu a fost premiată pentru întreaga carieră la TIFF 2007. A emoţionat audienţa şi montajul numit Clujul respiră TIFF, cu prieteni şi invitaţi ai festivalului care vorbesc despre experienţa lor la TIFF. Printre ei, regretatul critic de film Alex. Leo Şerban, Catherine Deneuve, Claude Lelouch, Geraldine Chaplin, Jaqueline Bisset, Wim Wenders, Vanessa Redgrave, Claudia Cardinale, Dieter Kosslick - directorul Festivalului de la Berlin, criticul Jay Weissberg (Variety), producătoarea Ada Solomon, Cristian Mungiu, Alexandra Maria Lara. 


405 voluntari au grijă ca ediţia 2013 să fie cât mai bine organizată şi mai plăcută pentru spectatori şi invitaţi. În efortul organizatorilor de a implica şi oameni cu mai multă experienţă, pe lângă studenţi şi liceeni, cel mai matur dintre voluntarii cooptaţi anul acesta în echipa TIFF are 69 ani. 

Detalii despre proiecţii şi programul integral, pe www.tiff.ro.
Facebook: TransilvaniaIFF
Twitter: #TIFF2013

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR). TIFF Sibiu va avea loc între 19 şi 23 iunie 2013, iar TIFF Bucureşti, între 11 şi 17 iunie 2013, la Grand Cinema Digiplex Băneasa.

Descarcă programul TIFF şi sinopsisurile filmelor, 2013 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus