iunie 2013
Festivalul TIFF 2013
Cea de-a doua ediţie a Transilvania Talent Lab debutează duminică, 2 iunie, 2013 la Cluj Napoca, în cadrul TIFF 2013. Pe lângă seminarii, ateliere de lucru şi de studiu aplicate pe proiectele celor 20 de participanţi, programul TTL va cuprinde o serie de masterclass-uri, deschise şi publicului festivalier.


Toţi cei interesaţi să întâlnească profesionişti ai industriei de film din România şi din străinătate pot participa la masterclass-urile TTL 2013, care vor debuta luni, 3 iunie 2013. 

Luni, 3 iunie 2013, 11.00 - 13.00, Mansarda Napoca 15
Masterclass Nik Powell


La începutul anilor '70 Nik Powell a înfiinţat Virgin Records, împreună cu Richard Branson şi, pe parcursul a 10 ani, cei doi au transformat mini-afacerea cu discuri într-un conglomerat de milioane de lire. În 1982 Powell a pornit un parteneriat cu Stephen Woolley şi au înfiinţat împreună Palace Video, apoi Palace Pictures şi, în cele din urmă, Palace Productions, recunoscute în scurt timp ca entităţi importante în producţia şi distribuţia de film. Powell a fost producător executiv la toate producţiile Pallace, inclusiv filmele lui Neil Jordan, Company of Wolves şi Mona Lisa, nominalizat la Oscar, filmul lui Michael Caton-Jones, Scandal şi filmul multi-nominalizat la Oscar, în regia lui Neil Jordan, The Crying Game. Noua companie a lui Nik şi Stephen Woolley, Scala, a produs filmele Backbeat (regia Iain Softley), The Neon Bible (regia Terence Davies), Twentyfour: Seven (regia Shane Meadows), Little Voice - nominalizat la Oscar şi Globurile de Aur (regia: Mark Herman), Last Orders (regia Fred Schepisis, cu Michael Caine, Bob Hoskins, Tom Courtenay, Helen Mirren, David Hemmings şi Ray Winstone), Ladies in Lavender (regia Charles Dance), cu Judi Dench, Maggie Smith, Miriam Margolis şi Daniel Bruer. Nik a fost, de asemenea, producător executiv al filmului Calendar Girls.

Nik a fost numit director al National Film and Television School în 2003 şi a rămas preşedinte non-executiv al Scala Productions. Activează, de asemenea ca: vice-preşedinte în consiliul Academiei Europene de Film, Preşedinte al comitetului de film şi membru al boardului BAFTA, vice-preşedinte al Consiliului GEECT (Asociaţia Şcolilor de Film Europene), membru în board-ul NAHEMI (Asociaţia Şcolilor Britanice de Film), membru al Academiei Americane: AMPAS (Association of Motion Picture Arts and Sciences), director al Northern Ireland Film and TV Commission şi preşedinte al organismului său de finanţare Film Investment Fund Committee, între 2003 şi 2007, membru al British Screen Advisory Council, membru al European Producers Club, membru al Academiei Asia Pacific Screen Awards, cavaler în ordinul artelor şi literelor, membru al juriului în festivaluri de film precum Sundance, Locarno, Moscova, premiile BAFTA şi Premiile Academiei Europene de Film.

Marţi, 4 iunie 2013, 18.30 - 20.30, Mansarda Napoca 15
Prezentare de sisteme de crowdfunding susţinută de Oana Radu & Elvira Lupşa


Oana Radu este co-fondator al Romanian Film Initiative şi manager al MAKING WAVES: festivalul New Romanian Cinema din New York. Între 2006 şi 2012 a fost director adjunct al Institutului Cultural Român din New York, participând în totalitate la implementarea unei noi viziuni şi abordări a acestei organizaţii, sub management-ul Corinei Şuteu. Între 2000 şi 2006 a fost director de programe la Asociaţia ECUMEST în Bucureşti, coordonând o variate de proiecte de cooperare culturală şi politici culturale în Europa de Est. A fost coodonatorul pe Europa de Est al Programului pentru Politici Culturale, dezvoltat de ECUMEST împreună cu European Cultural Foundation din Amsterdam. A contribuit, de asemenea, la o serie de studii în domeniul politicilor culturale în Europa de Est. Deţine un Master în management cultural, obţinut la Dijon Business School, Franţa.

Elvira Lupşa este development associate şi community manager al Romanian Film Inititative, producător al MAKING WAVES: festivalul New Romanian Cinema în New York. A dezvoltat o campanie de crowdfunding de succes pentru un proiect românesc, Festivalul Filmului Românesc la New York şi lansează cea de-a doua campanie de strângere de fonduri pe 6 iunie 2013. A locuit şi studiat în Franţa, apoi a obţinut o diplomă de studii în istoria artei, filozofie şi film în New York. De curând s-a stabilit în România.

Miercuri, 5 iunie 2013, 14.30 - 16.45, Piano Cazola
Masterclass Ed Lachman

Ed Lachman a studiat arta în Franţa unde a dezvoltat o pasiune pentru filmele New Wave. Este un director de imagine auto-didact, care s-a mişcat cu uşurinţă între documentar şi ficţiune narativă. Filmele sale includ Ken Park (co-regizat cu Larry Clark), Erin Brockovich, The Virgin Suicides, The Limey, Selena, Less Than Zero, Desperately Seeking Susan şi The Lords of Flatbush.

A fost de trei ori nominalizat la Independent Spirit Award pentru True Stories, Light Sleeper şi Far From Heaven - film care i-a adus, de asemenea, şi o nominalizare la Oscar. Filmul, regizat de Todd Haynes, a câştigat Silver Frog Award la Festivalul Internaţional Camerimage, precum şi un premiu special al juriului pentru Contribuţie Individuală Remarcabilă la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia.

De-a lungul carierei sale ca director de imagine, Ed Lachman a lucrat îndeaproape cu regizorul Ulrich Seidl, cu care a colaborat la filme precum Import / Export (2007) şi trilogia Paradise (2011).

Joi, 6 iunie 2013, 12.00 - 14.30, Mansarda Napoca 15
Masterclass pe muzică de film susţinut de Adrian Enescu & Vasile Şirli 

Adrian Enescu este unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni şi compozitori români, renumit pentru coloanele sonore a circa 65 de titluri ale cinema-ului românesc şi european. Este unul dintre pionerii muzicii electronice din România, abordând noul gen încă din anii '70. A absolvit Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti, a fost audient al Facultăţii de Muzică Electronică a Universităţii Stanford (California) şi este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

A colaborat cu regizori ca Dan Piţa, Sergiu Nicolaescu, Mircea Veroiu, Dinu Tănase, Radu Gabrea şi alţii. Tănase Scatiu, Bietul Ioanide, trilogia Ardelenilor (17 milioane de bilete vândute), Ciuleandra, Să mori rănit din dragoste de viaţă, Ringul (trei milioane de bilete vândute în 1984), Faleze de nisip, Pas în doi, Concurs, Mircea, Adela, Hotel de lux (Leul de Argint pentru regia lui Dan Piţa la festivalul de la Veneţia 1992) sunt doar câteva dintre titlurile la care Adrian Enescu a contribuit cu muzică originală.

După 1989, Vasile Şirli a revenit în România în mai multe rânduri, unde a semnat muzica mai multor spectacole de teatru. A colaborat cu regizorul de teatru Silviu Purcărete. Creaţiile lui Vasile Şirli includ muzică de film, de teatru, instrumentală si didactică, muzică usoară.

Joi, 6 iunie 2013, 16.00 - 17.00, Mansarda Napoca 15
Masterclass Sebastián Lelio

Regizor chilian, Sebastián Lelio a debutat în lung metraj în 2006 cu La Sagrada Familia. Filmul a obţinut 26 de premii şi a fost extrem de apreciat în festivaluri din întreaga lume. Cel de-al doilea lung metraj semnat de el, Navidad, a fost scris în cadrul La Résidence de la Festivalul de Film de la Cannes, fiind mai apoi prezentat în cadrul Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, în 2009. În 2011, cel de-al treilea lung metraj semnat de Lelio, El Año del Tigre, a fost prezentat în cadru Competiţiei de la Locarno. În 2012 a obţinut bursa Guggenheim Fellowship şi sprijin din partea DAAD Berliner Künstlerprogramm pentru dezvoltarea proiectelor viitoare. Cel de-al patrulea lung metraj regizat de el, Gloria, a primit premiul Cine in Construcción la Festivalul de Film de la San Sebastán, în 2012, şi a fost premiat, de asemenea, în cadrul celei de-a 63-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin (2013) unde a fost extrem de apreciat de public, critici şi juriu, obţinând Premiul Juriului Ecumenic şi al Guild of German Art House Cinemas, alături de Ursul de Argint pentru Cea mai bună actriţă. În prezent, Lelio lucrează la cel de-al 5-lea lung metraj, având sprijinul unei rezidenţe a Festivalului de Film de la Berlin.

Descarcă programul TIFF şi sinopsisurile filmelor, 2013 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus