iunie 2013
Festivalul TIFF 2013
Ziua de miercuri, 5 iunie 2013, îi aduce la Cluj pe cei de la Sofa Surfers, pe directorul de imagine Ed Lachman, într-un masterclass de neratat, expoziţii, concerte şi producţii recente în Ziua Maghiară, şi documentare pe probleme de ecologie, în EcoTIFF. Invitatul TIFF Lounge-ului de la ora 17.00, din Piaţa Unirii, va fi regizorul Nae Caranfil.
 
Ed Lachman, unul dintre cei mai celebraţi directori de imagine, va ţine un masterclass în cadrul Transilvania Talent Lab, de la 14.30, la Piano Cazola. Ed Lachman a semnat imaginea a peste 70 de filme, printre care Erin Brockovich, The Virgin Suicides, The Limey, Selena, Less Than Zero, Desperately Seeking Susan şi The Lords of Flatbush. A fost nominalizat de trei ori la Independent Spirit Award pentru True Stories, Light Sleeper şi Far From Heaven. Filmul lui Todd Haynes i-a adus şi o nominalizare la Oscar. Ed Lachman semnează şi imaginea trilogiei Paradise (r. Ulrich Seidl), proiectată integral la TIFF. Intrarea este liberă.

Pe 5 iunie 2013, proiecţii speciale, concerte şi expoziţii vor marca Ziua Maghiară la TIFF. La Cinema Florin Piersic, de la 17.00, regizorul Peter Bergendy va fi prezent la proiecţia filmului Examenul / A vizsga, o dramă despre paranoia de după Revoluţia eşuată din 1956, când spionii erau spionaţi la rândul lor. Vor fi proiectate, în prezenţa realizatorilor, şi Aglaja (r. Krisztina Deák), Uşa (r. István Szabó), Patria, sexul şi alte inconveniente (r. Reka Kincses) şi Janovics Jeno, un Pathe maghiar (r. Balint Zagoni).

La ora 16.00, la Casa Tranzit va fi vernisată expoziţia "The Danube Exodus: The Rippling Currents of the River", în prezenţa artistului Péter Forgács. Deschisă între 5 iunie şi 4 iulie 2013, instalaţia multimedia a fost realizată de Forgács şi The Labyrinth Project pornind de la Exodul de pe Dunăre (1998), un documentar despre evrei din Slovacia şi Austria şi fermieri germani din Basarabia proaspăt anexată URSS-ului care încercau să fugă pe Dunăre, fiecare în altă direcţie, la sfârşitul anilor 30.

Ziua Maghiară se va încheia la TIFF Art (Muzeul de Artă), cu un concert Neti Sanyi Band, trupa renumitului cântăreţ maghiar Sándor Fodor - de la 21.30, urmat de Riksalaz / Rickshaw Rush (r. Gergő Somogyvari), un documentar despre ungurii care conduc taxiuri de tip ricşă pe străzile Amsterdamului, de la 22.30. Ziua Maghiară este prezentată în parteneriat cu Filmunio.

O experienţă unică la TIFF va fi proiecţia specială Film in Loops System Presents: Trains of Thoughts (Live), la Cinema Arta, de la 19.30. Eseul vizual al lui Timo Novotny despre staţiile de metrou din marile oraşe ale lumii va fi acompaniat live de muzica austriecilor de la Sofa Surfers. Recunoscuţi pentru mixul de rock cu electro, trip-hop, dub şi acid jazz, cu tuşe de R&B şi soul, cei patru membri ai Sofa Surfers vor susţine un concert la Hotel Continental, de la 23.00.

Cei care vin miercuri în zona TIFF Lounge (Piaţa Unirii), de la 10.00, cu cel puţin un obiect reciclabil (pet, sticlă, doza, carton etc.), se pot număra printre cei 100 de spectatori care vor primi un bilet gratuit la un film din programul EcoTIFF: Goana după gheaţă (r. Jeff Orlowski) - Ursus Open Air, 21.45 - premiat la Sundance pentru imaginile spectaculoase, Epoca aluminiului (r. Bert Ehgartner) - Cinema Victoria, 16.00, proiecţie oferită de Compania de Apă Someş - şi Cei din urmă / Els Últims (r. Roberto San Eugenio), un film despre ideile unor barcelonezi de a-şi transforma strada într-o grădină, prezentat de BCR şi proiectat la Cinema Arta, de la 10.00.

La Cinema Victoria, de la 18.00, va rula filmul-surpriză al acestei ediţii. Tricoul TIFF 2013 - care poate fi găsit la TIFF shop-urile din oraş, dar şi la Victoria -  e biletul de intrare la această proiecţie a unui film mult-aşteptat. 

Poziţia copilului (r. Călin Peter Netzer), premiat cu Ursul de Aur la Berlin şi văzut de peste 100.000 de spectatori în România, va fi proiectat pentru persoanele fără vedere la Cinema Arta, de la 17.00.

La Casa TIFF, de la 21.30, spectatorii au ocazia să vadă filmele realizate în 2013 de clujeni în Competiţia locală. Proiecţia va fi urmată de o petrecere dedicată Festivalului de Film Horror & Fantastic de la Biertan, de la 23.00. şi de concertul The Nuggers, în Club Casa TIFF. Accesul se poate face gratuit, pe baza biletului la filmul Cartea Apocalipsei / Doomsday Book (r. Pil-Sung Yim, Kim Jee Woon), proiectat la Cinema Florin Piersic, de la 21.00, sau la preţul obişnuit - 10 lei.

Imagini superbe din Slovacia, multă muzică autentică, peisaje captivante şi secvenţe de dans irezistibil - spectatorii le vor regăsi în Dansând pe cioburi / Dancing on Broken Glass (r. Marek Ťapák). Proiecţia specială JTI este programată la Cinema Florin Piersic, de la 19.15.
 
De o proiecţie specială, în prezenţa regizorului Sebastián Lelio, va avea parte şi filmul Gloria, la Casa de Cultură a Studenţilor, de la 20.45. Un prieten vechi al TIFF-ului, Lelio revine la Cluj cu filmul pentru care actriţa Paulina Garcia a primit Ursul de Argint pentru interpretare feminină la Festivalul de la Berlin 2013. Sebastián Lelio a câştigat Trofeul Transilvania în 2007, cu La Sagrada familia, şi premiul FIPRESCI în 2010, cu Navidad, şi va susţine un masterclass joi, 6 iunie 2013, de la 16.00, la Mansarda Napoca 15. 

Un making-of zilnic al TIFF puteţi găsi aici.
Galerii foto zilnice: http://tiff.ro/multimedia/galerie_foto
Detalii despre proiecţii şi programul integral, pe www.tiff.ro.
Facebook: TransilvaniaIFF
Twitter: #TIFF2013
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR). TIFF Sibiu va avea loc între 19 şi 23 iunie 2013, iar TIFF Bucureşti, între 11 şi 17 iunie 2013, la Grand Cinema Digiplex Băneasa.


 

Descarcă programul TIFF şi sinopsisurile filmelor, 2013 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus