iunie 2013
Festivalul TIFF 2013
Întâlniri cu Lucian Pintilie, Jiří Menzel, Horia Colibăşanu şi actorii din programul 10 pentru FILM, lansări de carte şi de DVD şi o expoziţie cu afişul ceh sunt câteva dintre recomandările zilei de vineri, 7 iunie 2013, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania.

Evenimentul special al zilei de vineri este lansarea setului de DVD-uri Pintilie. Cineast, la Hansen Lounge (Piaţa Unirii), de la 16.30, în prezenţa regizorului. Un obiect de colecţie pentru orice cinefil, box-ul conţine toate cele 11 filme ale apreciatului regizor român, precum şi un disc cu 200 de minute incluzând zece materiale ce recompun portretul său: lecţii de cinema, conferinţe de presă, colocvii, emisiuni TV, omagii, retrospective. Secvenţe inedite cu Pintilie, extrase din bonusuri, vor putea fi vizionate în premieră, de la 18.00, la Cinema Arta. Proiecţia, la care va participa şi Lucian Pintilie, va fi introdusă de Cristi Puiu. La Hansen Lounge, de la 16.30, va fi lansat pe DVD şi filmul-reper al Noului Cinema Românesc, Marfa şi banii (r. Cristi Puiu).


În onoarea regizorului ceh Jiří Menzel, distins cu Premiul pentru întreaga carieră la TIFF, va fi proiectat la Cinema Florin Piersic, de la 20.45, filmul Sătucul meu drag / My Sweet Little Village, una dintre cele mai populare comedii ceheşti din istorie, nominalizată la Oscarul pentru film străin în 1986. Înainte de proiecţie, la ora 19.00, Jiří Menzel îşi va vernisa la TIFF Art (Muzeul de Artă) expoziţia  "Filmele lui Jiří Menzel în afişul ceh", cu 17 postere originale din colecţia unică de afişe a filmotecii Terry Posters din Praga (www.terry-posters.com). Evenimentul este realizat cu sprijinul Centrului Ceh din Bucureşti.


În ziua a opta la TIFF, spectatorii vor avea ocazia să-l întâlnească şi pe alpinistul Horia Colibăşanu. Acesta va fi invitatul lui Mihnea Măruţă la TIFF Lounge-ul de la ora 17.00 şi va lua parte la proiecţia specială a documentarului Creasta / The Ridge/ Pura Vida (r. Pablo Iraburu, Migueltxo Molina), la Casa de Cultură a Studenţilor, de la 18.30. Horia Colibăşanu a fost colegul de expediţie al lui Iñaki Ochoa de Olza, alpinistul spaniol pentru salvarea căruia a fost  declanşată una dintre cele mai dificile şi ample operaţiuni de salvare în Himalaya, în 2008.

Compozitorul Adrian Enescu, distins cu Premiul pentru întreaga carieră, va vorbi despre muzica de film la proiecţia specială a peliculei Pas în doi (r. Dan Piţa, 1985), la Cinema Victoria, de la 12.15. Filmul este una dintre cele circa 65 de producţii pentru care Adrian Enescu a creat muzică originală. 

Comedia Love Building, primul lungmetraj al Iuliei Rugină, va avea o proiecţie specială în prezenţa regizoarei şi a actorilor Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă vineri, de la 18.15, la Cinema Florin Piersic, în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Înaintea proiecţiei, spectatorii vor afla mai multe despre campania de crowdfunding iniţiată pentru ediţia din toamnă a Making Waves: Festivalul New Romanian Cinema din New York, organizat de Romanian Film Initiative, şi-i vor cunoaşte pe actorii din programul 10 pentru FILM, aflat la a doua ediţie. 


Vor urca pe scenă, introduşi de Andi Moisescu, actorii Claudia Ardelean, Balázs Bodolai, Eliza Noemi Judeu, Nicoleta Lefter, Călin Stanciu Jr., Rareş Florin Stoica, Silvia Török, Mihaela Trofimov, Cătălin Vieru şi Irina Wintze. Programul 10 pentru FILM este prezentat de Mercedes. 

Într-o proiecţie specială, la Casa de Cultură a Studenţilor, de la 16.00, spectatorii TIFF vor putea viziona, în premieră, debutul în regie al lui Dave Grohl, fostul baterist al trupei Nirvana şi solistul Foo Fighters. Documentarul Sound City reînvie zilele de glorie ale unui studio aproape necunoscut din Van Nuys, California - Sound City, unde şi-au  înregistrat melodiile Nirvana, Fleetwood Mac, Metallica, Nine Inch Nails, Guns n' Roses sau Rage Against the Machine. Proiecţia este prezentată de Digital Cube.


Cei 11 participanţi la Atelierul Let's Go Digital! îşi vor vedea pentru prima dată, pe ecran mare, la Cinema Arta, de la 15.00, scurtmetrajele realizate zilele acestea la TIFF. Sorin Botoşeneanu, Neil Coltofeanu, Andrei Rus, Tudor Jurgiu şi Dana Bunescu au fost trainerii, iar cel care va decide filmul câştigător este publicul. Scurtmetrajul câştigător va fi premiat la gala de închidere de pe 8 iunie 2013. 

Întâlnirile cu şi pentru oamenii din industria filmului continuă vineri, de la 11.00 la 13.00, la Piano Cazola, cu două prezentări despre scheme de finanţare. Prima, oferită de Centrul Naţional al Cinematografiei din Franţa, va fi susţinută de Emmanuelle Deprats, responsabilă a programului Aide aux Cinémas du Monde al CNC, iar a doua de către Agnes Havas, directorul Hungarian Film Fund.

Criticul Valerian Sava îşi va prezenta pe 7 iunie 2013, de la 15.00, la TIFF Lounge, volumul al doilea din O istorie subiectivă a tranziţiei filmice. Visul lui Adalbert, comedia neagră a lui Gabriel Achim se va lansa pe DVD la 15.30, în aceeaşi locaţie. Va urma, de la 16.00, o dublă lansare: Tatăl Fantomă (r. Lucian Georgescu), DVD-ul şi volumul omonim scris de scenaristul filmului, Barry Gifford, vechiul colaborator al lui David Lynch. 

În Mănăştur Open Air, de la 22.00, va rula unul dintre cele mai iubite şi emoţionante filme ale anului - În căutarea lui Sugar Man / Searching for Sugar Man (r. Malik Bendjelloul), premiat cu Oscarul pentru documentar. O doză serioasă de suspans le va servi cinefililor secţiunea Umbre - Scurtmetraj, difuzată în întregime, în două calupuri, la Cinema Arta, de la 20.00 şi 21.45.
 
La Casa TIFF, de la 22.00, iubitorii de jazz vor avea ocazia să asculte un concert Luiza Zan & Dan Byron - Live Acoustic. Artista nominalizată la categoria "Muzicianul anului", la cea mai recentă ediţie a Galei Premiilor de Jazz, cântă alături de solistul trupei de rock alternativ Byron. 

Un making-of zilnic al TIFF puteţi găsi aici.
Detalii despre proiecţii şi programul integral, pe www.tiff.ro.
Facebook: TransilvaniaIFF
Twitter: #TIFF2013
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR). TIFF Sibiu va avea loc între 19 şi 23 iunie 2013, iar TIFF Bucureşti, între 11 şi 17 iunie 2013, la Grand Cinema Digiplex Băneasa.

Descarcă programul TIFF şi sinopsisurile filmelor, 2013 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus