iunie 2013
Festivalul TIFF 2013
TIFF se apropie de final, după opt zile în care a animat Clujul cu sute de proiecţii, concerte, masterclass-uri, lansări şi expoziţii. Gala de decernare a trofeelor celei de-a 12-a ediţii va avea loc sâmbătă, 8 iunie 2013, începând cu ora 20.30, când invitaţii speciali ai festivalului vor urca pe scena Teatrului Naţional din Cluj, alături de câştigătorii trofeelor.

Invitata de sâmbătă, 8 iunie 2013, a ultimei întâlniri la TIFF Lounge-ul de la ora 17.00, la această ediţie, este actriţa Cristina Flutur, premiată la Festivalul de la Cannes 2012, alături de Cosmina Stratan, pentru rolul din După dealuri (r. Cristian Mungiu).

Sâmbătă, continuă proiecţiile din Zilele Filmului Românesc. Noul film al lui Dan Chişu, Déjà Vu, va avea premiera mondială la TIFF pe 8 iunie 2013, la Cinema Victoria, de la 17.30, în prezenţa regizorului, a actriţei Ioana Flora şi a unor membri ai echipei. Filmul spune povestea lui Mihai, un bărbat care trece prin criza vârstei de mijloc şi, care, după ani de căsătorie, începe o aventură amoroasă. Filmat din perspectiva bărbatului, Déjà Vu îi are în distribuţie şi pe Mirela Oprişor şi Gabriel Răuţă. 

O a doua proiecţie în festival va avea un alt film adus în premieră absolută la Cluj, mockumentar-ul Experimentul Bucureşti, de Tom Wilson - la Cinema Victoria, de la 12.15. Documentarul Aici... adică acolo (r. Laura Căpăţână-Juller), precedat de scurtmetrajul lui Radu Jude selecţionat în Quinzaine des Réalisateurs la Cannes, O umbră de nor, pot fi vizionate la Casa de Cultură a Studenţilor, de la 16.00.

Frumoasa mea spălătorie / My Beautiful Laundrette (1985), filmul care l-a făcut cunoscut pe Stephen Frears, regizorul britanic distins cu Premiul pentru întreaga carieră la TIFF, va avea o proiecţie sâmbătă, de la 18.30, la Cinema Florin Piersic. Regizat după un scenariu de Hanif Kureishi, cu Daniel-Day Lewis în unul din rolurile centrale, filmul a fost nominalizat la Oscar şi la două premii BAFTA.

Un film biografic captivant despre Ilich Ramirez Sanchez, alias Carlos Şacalul, unul dintre cei mai căutaţi terorişti în anii '70 - '80, îi aşteaptă pe cinefili la Cinema Arta, de la 10.00, într-o proiecţie-maraton. Carlos (r. Olivier Assayas) a fost desemnată cea mai bună mini-serie la Globurile de Aur 2011, iar Édgar Ramírez - Cel mai promiţător actor la Premiile César. Tot în secţiunea 3X3 va rula, de la 16.30, la Cinema Arta, Jaffa, the Orange's Clockwork (2009), un documentar despre un brand pierdut în conflictul dintre Israel şi Palestina - portocala Jaffa. Regizorul Eyal Sivan va discuta cu publicul la final.

De bifat, în programul zilei de sâmbătă, este şi filmul În numele... / In the name of... (r. Malgorzata Szumowska), la Casa de Cultură a Studenţilor, de la 18.30. Drama intensă a unui preot catolic care s îndrăgosteşte de un tânăr a câştigat Premiul Teddy, acordat producţiilor care abordează tema homosexualităţii, la Berlin 2013. În Ursus Open Air, spectatorii vor urmări Un pistol în fiecare mână (r. Cesc Gay), un portret amuzant şi lipsit de menajamente al bărbatului din ziua de azi.

Seara de sâmbătă se va încheia la Casa TIFF cu un concert Autumn Hotel, de la 22.00. Autumn Hotel este proiectul muzical iniţiat în 2010 de Nick Făgădar (voce, chitară - Luna Amară) împreună cu Domi (tobe, Urma), Andras (keyboards, Kumm), Oigăn (chitară, Kumm), Sorin (bas, Luna Amară) ş.a.

My Dog Killer (r. Mira Fornay), Samsara (r. Ron Fricke), Much Ado About Nothing (r. Joss Whedon) şi The Act of Killing (r. Joshua Oppenheimer), Prince Avalanche (r. David Gordon Green), Sound City (r. Dave Grohl) sunt alte câteva recomandări ale weekend-ului.

Pentru cei care au ratat competiţia TIFF 2013 sau vor să vadă filmele câştigătoare, în cinematografele TIFF rulează duminică, 9 iunie 2013, toate cele 12 producţii concurente la Trofeul Transilvania. Zece dintre ele aparţin unor regizori aflaţi la debut. Filmele vin din ţări precum Arabia Saudită, Uruguay, Polonia, Suedia, SUA, Germania, Danemarca, Olanda, India, Slovacia, Japonia.

Filmul care va închide oficial TIFF 2013 pe 9 iunie 2013, în Ursus Open Air, de la 21.45, este spectaculosul Kon-Tiki (r. Joachim Rønning, Espen Sandberg). Povestea legendară a exploratorului Thor Heyerdahl şi a călătoriei sale epice din 1947 a fost nominalizată la Oscar 2013 şi la Globurile de Aur 2013 pentru Cel mai bun film străin.


Un making of zilnic al TIFF puteţi găsi aici.
Galerii foto zilnice: http://tiff.ro/multimedia/galerie_foto
Detalii despre proiecţii şi programul integral, pe www.tiff.ro.
Facebook: TransilvaniaIFF
Twitter: #TIFF2013
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR). TIFF Sibiu va avea loc între 19 şi 23 2013 iunie, iar TIFF Bucureşti, între 11 şi 17 iunie 2013, la Grand Cinema Digiplex Băneasa. 

 


Descarcă programul TIFF şi sinopsisurile filmelor, 2013 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus