iunie 2013
Festivalul TIFF 2013
Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi-a premiat câştigătorii sâmbătă seară (8 iunie 2013), la Teatrul Naţional din Cluj, într-o sală cu peste 800 de invitaţi şi spectatori. Gazda ceremoniei de închidere a celei de-a 12-a ediţii a fost Tudor Giurgiu, directorul festivalului. Vedetele serii şi protagoniştii unor momente de neuitat la TIFF au fost actriţa Luminiţa Gheorghiu, distinsă cu Premiul de Excelenţă, şi renumitul regizor ceh Jiří Menzel, premiat pentru întreaga carieră.
 
Pe covorul roşu al galei s-au aflat actriţele Franziska Petri, Ioana Flora, Ioana Blaj, Crina Semciuc, regizorii Nae Caranfil, Cristi Puiu, György Pálfi, producătoarele Lynda Myles, Ada Solomon, Anca Puiu, Oana Giurgiu, Frederic Boyer, directorul artistic al Tribeca Film Festival, Corina Şuteu, directorul Festivalului Making Waves, Carmen Harabagiu, CEO HBO România. Ţinutele lui Tudor Giurgiu şi Cristian Hordilă, managerul TIFF, au fost asigurate de Tudor. Personal Tailor.
 
Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, i-a revenit unui regizor debutant, Anand Gandhi, care a impresionat juriul cu filmul Corabia lui Tezeu/ Ship of Theseus (India). "Salutăm apariţia unui nou talent major în cinematografia mondială", a transmis juriul Competiţiei. Trofeul i-a fost înmânat sound designer-ului filmului, Erdélyi Gábor, de către regizorul Jiří Menzel şi actriţa Luminiţa Gheorghiu. "Am avut foarte mult de învăţat de la Anand Gandhi, e foarte talentat. Uitaţi-vă la acest film, vă va schimba viaţa", a spus Erdélyi Gábor.
 
Corabia lui Tezeu şi-a adjudecat şi un al doilea premiu, pentru Cea mai bună imagine, în valoare de 3.500 euro (servicii de post-producţie digitală), oferit de Cinelabs. Directorul de imagine Pankaj Kumar a fost apreciat pentru "fluiditatea imaginii. A surprins excelent vibraţia şi culorile vieţii în India contemporană". Este o meditaţie despre identitate, dreptate, frumuseţe, moarte, prin intermediul a trei poveşti aparent disparate şi a trei personaje: un fotograf experimental, un călugăr şi un agent la bursă.
 
Publicul a aplaudat minute în şir apariţia Luminiţei Gheorghiu, distinsă cu Premiul de Excelenţă la TIFF, oferit de Mercedes-Benz. "M-au copleşit aplauzele voastre, m-a copleşit acest premiu. Excelenţă? Asta înseamnă că de mâine eu nu mai pot să greşesc, ceea ce este imposibil. De aceea, as vrea să-l împart cu toţi cei cu care am lucrat". Momentul emoţionant a fost introdus de Cristina Flutur, actriţa din filmul După dealuri, şi de directorul artistic Mihai Chirilov.
 
"Am petrecut doar trei zile aici, dar au fost trei zile foarte fericite. Am descoperit că România nu e atât de departe de Cehia, cum pare pe hartă. Mi-am dat seama că suntem mult mai apropiaţi decât mi-am închipuit. Am călătorit în foarte multe ţări, dar aici m-am simţit fericit", a mărturisit pe scenă şi Jiří Menzel, distins cu Premiul pentru întreaga carieră. Prezentatorul TV Andi Moisescu a introdus Premiul pentru întreaga carieră şi montajul dedicat compozitorului Adrian Enescu. "Premiul e deosebit de important pentru mine, dar şi pentru toţi compozitorii care vor să intre în această frumoasă experienţă, în lumea filmului", a declarat muzicianul.
 
Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro, oferit de BCR, i-a fost acordat unui alt debutant, japonezul Rikiya Imaizumi, pentru Ceasul rău, pisica neagră/ I Catch a Terrible Cat. "o excelentă comedie romantică plină de umor negru, care explorează natura sentimentelor în Japonia contemporană". Tinerele regizoare Ana Guevara Pose şi Leticia Jorge Romero, din Uruguay, au fost recompensate cu Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Vodafone, pentru Ploaie de vacanţă / Tanta agua, un film care reuşeşte "să surprindă esenţa vieţii de familie". Cristi Puiu, membru al juriului, le-a înmânat premiul celor două cineaste debutante.
 
Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising, i-a revenit actorului danez non-profesionist Gustav Dyekjaer Giese, pentru performanţa din Nord-Vest/ Nordvest (r. Michael Noer, Danemarca). Actriţa aplaudată la Cluj în Betrayal, Franziska Petri, a anunţat câştigătorul. Cel mai bun film din secţiunea tematică Acesta e sfârşitul, în opinia criticii, a fost El limpiador (r. Adrian Saba, Peru), distins cu Premiul FIPRESCI.
 
Favoritul publicului vine dinspre Orientul Mijlociu şi este primul lungmetraj realizat vreodată în întregime în Arabia Saudită şi cel dintâi semnat de o femeie: Wadjda (r. Haifaa Al-Mansour), recompensat cu Premiul Publicului, oferit de Mastercard. Titlul din Competiţie cu cele mai multe voturi din partea spectatorilor va fi achiziţionat şi distribuit de Transilvania Film. Premiul a fost prezentat pe scenă de actorii din 10 pentru FILM: Claudia Ardelean, Balázs Bodolai, Eliza Noemi Judeu, Nicoleta Lefter, Călin Stanciu Jr., Rareş Florin Stoica, Silvia Török, Mihaela Trofimov, Cătălin Vieru şi Irina Wintze.
 
În secţiunea dedicată filmelor româneşti, cap de afiş este un documentar, Aici... adică acolo (r. Laura Căpăţână Juller), care şi-a adjudecat Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru categoria Lungmetraj, în valoare de 5.000 de euro, oferit de Abis Studio, constând în servicii de post-producţie. "Mă bucur enorm  de mult pentru acest film, care a însemnat patru ani de muncă. E un film fără nici un fel de buget", a spus producătoarea Ada Solomon. Pentru Debut a fost premiat Paul Negoescu, regizorul peliculei O lună în Thailanda. Premiul în valoare de 1.000 de euro, oferit de URSUS, i-a fost înmânat de actriţa Mihaela Sîrbu protagonistului filmului, Andrei Mateiu.
 
Cel mai bun scurtmetraj a fost desemnat O umbră de nor, în regia lui Radu Jude, venit la TIFF de la Cannes, unde a rulat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs. Premiul înseamnă 1.500 de euro şi o zi de filmare la Studiourile MediaPro. În acest an, juriul a decis să acorde şi două Menţiuni speciale scurtmetrajelor Claudiu şi crapii (r. Andrei Tănase) şi Pastila fericirii (r. Cecilia Felmeri).
 
Câştigătorul secţiunii Umbre - Scurtmetraj, filmul Moartea unei umbre/ Death of a Shadow (r. Tom van Avermaet, Belgia), nominalizat şi la Oscar 2013, a fost anunţat pe scenă de cei trei membri ai juriului, Freddy Bozzo, Tomi Malkki şi Pau Teixidor.
 
Adolescenţii Teona Galgoţiu, Marc Solomon şi Eva Todică, care au regizat la TIFF filmul Pentru Carlo, în Let's Go Digital!, au urcat pe scenă pentru premiul dedicat atelierului şi oferit de UPC. Premiul Competiţiei Locale, în valoare de 1.500 euro, oferit de Terapia Ranbaxy, le-a fost oferit, ex aequo, filmelor Fragment viu/ Eleven töredék (r. Bántó Csaba, Iszlai József) şi Casă dragă/ Édes otthon (r. Ábel Visky). Menţiune Specială în cadrul Competiţiei Locale, oferită de Fabrica de Pensule, a fost câştigată de Clubul de bridge (r. Ana-Maria Vîjdea, Cristina Haneş).
 
Carmen Harabagiu, CEO HBO România, a anunţat la gala de închidere şi câştigătorii Concursului de Scenarii organizat de HBO în parteneriat cu TIFF: Cel mai bun scenariu de lungmetraj, în valoare de 3.000 de dolari, i-a fost acordat lui Toma Bogdan, pentru scenariul "Reparaţia", Cel mai bun scenariu de documentar, în valoare de 2.000 de dolari, lui Marius Iacob, cu scenariul "Despre starea de bine", iar Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de scurtmetraj, în valoare de 1.500 de dolari, a fost adjudecat de Radu Bărbulescu, cu scenariul "Dispozitivul 0068".
 
Ţinutele actorilor din programul 10 pentru FILM la gala de închidere au fost asigurate de: Ana Mischin, Tudor. Personal Tailor, Social Plum, Maria Daniela Burnette, Bianca Popp, Campan Istvan, Calina Langa şi Essentza Shoes.

Premii TIFF 2013

Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român - Corabia lui Tezeu / Ship of Theseus (regia: Anand Gandhi, India)
Premiul pentru Cea mai Bună Regie, în valoare de 5.000 de euro, oferit de BCR - Rikiya Imaizumi (I Catch a Terrible Cat, Japonia)
Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Vodafone - Tanta agua (regia: Ana Guevara Pose şi Leticia Jorge Romero, Uruguay)
Premiul pentru Cea mai Bună Imagine, în valoare de 3.500 de euro în servicii de postproducţie, oferite de Cinelabs - Pankaj Kumar Corabia lui Tezeu/ Ship of Theseus, India)
Premiul pentru Cea mai Bună Interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising - Gustav Dyekjær Giese pentru rolul din Nordvest (regia: Michael Noer, Danemarca).
Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film - El limpiador (regia: Adrian Saba, Peru)
Premiul Publicului, oferit de Mastercard - Wadjda (regia: Haifaa Al-Mansour, Arabia Saudită, Germania)
Premiul de Excelenţă, oferit de Mercedes-Benz: Luminiţa Gheorghiu - actriţă
Premiul pentru Întreaga Carieră / Lifetime Achievement Award - regizorii Jiří Menzel şi Stephen Frears şi compozitorul Adrian Enescu
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, în valoare de 5.000 de euro în servicii de postproducţie, oferit de Abis - Aici... adică acolo (regia: Laura Căpăţână Juller)
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro şi o zi de filmare oferită de Studiourile MediaPro - O umbră de nor (regia: Radu Jude)
Menţiune specială a Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj - Claudiu şi crapii (r. Andrei Tănase) şi Pastila fericirii (r. Cecilia Felmeri)
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de URSUS - Paul Negoescu pentru regia filmului O lună în Thailanda
Premiul pentru Cel mai Bun Scurtmetraj din secţiunea Umbre, în valoare de 500 de Euro - Moartea unei umbre / Death of a Shadow (regia: Tom van Avermaet, Belgia)
Premiul Let's Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului de film pentru adolescenţi, oferit de UPC - Pentru Carlo realizat de echipa formată din Teona Galgoţiu, Marc Solomon şi Eva Todică
Premiul Competiţiei Locale, în valoare de 1.500 euro, oferit de Terapia Ranbaxy - József Édes otthon / Casă dragă, regia Ábel Visky şi Eleven töredék / Fragment viu, regia Banto Csaba şi Iszlai Jozsef
Menţiune Specială în cadrul Competiţiei Locale, oferită de Fabrica de Pensule - Clubul de bridge (regia: Ana-Maria Vîjdea şi Cristina Haneş)
Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de lungmetraj din cadrul Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF, în valoare de 3.000 de dolari - Toma Bogdan, cu scenariul Reparaţia
Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de scurtmetraj din cadrul Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF, în valoare de 1.500 de dolari - Radu Bărbulescu, cu scenariul Dispozitivul 0068
Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de documentar din cadrul Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF, în valoare de 2.000 de dolari - Marius Iacob, cu scenariul Despre starea de bine


Un making of zilnic al TIFF puteţi găsi aici.
Galerii foto zilnice: http://tiff.ro/multimedia/galerie_foto
Detalii despre proiecţii şi programul integral, pe www.tiff.ro.
Facebook: TransilvaniaIFF
Twitter: #TIFF2013
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR). TIFF Sibiu va avea loc între 19 şi 23 iunie 2013, iar TIFF Bucureşti, între 11 şi 17 iunie 2013, la Grand Cinema Digiplex Băneasa.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Institutului Cultural Român
Prezentat de: Ursus
Partener: Vodafone România
Sponsor principal: BCR
Maşina oficială: Mercedes Benz
Sponsori: Mastercard, TNT, JTI, Electrogrup, Terapia Ranbaxy, TenarisSilcotub, Energobit, HBO, Nikon, Optical Disc Solutions, Jameson, Aqua Carpatica, Napoca, E-Boda, Microsoft, PMA Invest, GPV Romania
Partener tehnic: BenQ
Partener tehnologic: Brinel
Partener de promovare: Vitrina Advertising
Cu sprijinul: Trend Communication
Co-producători: TVR, TVR Cluj
Susţinut de: Intact Media Group
Recomandat de: Europa FM
Parteneri media: TV5Monde, Adevărul, Zile şi Nopţi, OK!, Dilema Veche, Digi24, Digi Film, Elle, Unica, Viva, Avantaje, Cinemagia.ro, CinemaRx.ro, Ziare.com, Money.ro, Studentie.ro, Liternet.ro, BeWhere, Decât o revistă, Filmreporter.ro, Modernism.ro, Urban.ro, Orasulm.eu, PR Romania, Feeder.ro, Ziarul Metropolis, Cinefan.ro, Artactmagazine.ro, Hipmag.ro, Sub25.ro, amdoar18 ani.ro, getlokal.ro.
Parteneri media locali: Ziua de Cluj, Monitorul de Cluj, Transilvania Reporter, Radio Cluj, Radio Paprika, Stiridecluj.ro, Filmtett, Transindex, Ziuadecj.ro, Clujlife.com, Cluj.com
Proiectul susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.


Descarcă programul TIFF şi sinopsisurile filmelor, 2013 aici..

2 comentarii

  • scenariile castigatoare
    soso, 09.06.2013, 12:05

    Cand si unde oare putem citi scenariile castigatoare? "Dispozitivul 0068" si "Reparatia"?

    • RE: scenariile castigatoare
      [membru], 10.06.2013, 03:45

      Vom încerca să le publicăm pe LiterNet la începutul toamnei. Sper să primim acceptul necesar.

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus