iulie 2013
Filmele documentare bune cresc valoric în timp. O colecţie unică de 5.000 de documentare din toată lumea pot fi vizionate la cerere pe durata întregului sezon estival 2013 la Astra Film, casa filmului documentar din România. Astra Film Sibiu este un centru de film documentar, cercetare antropologică şi educaţie vizuală, organizator al Festivalului Internaţional de Film Documentar - Astra Film Festival (AFF), care în 2013 aniversează 20 de ani de existenţă, ani de-a lungul cărora au fost proiectate mii de filme din toate colţurile lumii. Astra Film Festival este un eveniment de referinţă în Europa şi în lume, aflat pe o traiectorie continuu ascendentă şi care de la un an la altul se bucură de o atenţie tot mai sporită din partea autorilor de film documentar, a declarat Dumitru Budrala, director fondator AFF.

 
La Astra Film filmele au o viaţă lungă de arhivă, în cele două decenii de AFF fiind înscrise mii de filme adunate acum într-o colecţie impresionantă deschisă publicului. Filmele sunt realizate de tineri studenţi sau de documentarişti consacraţi, fie ei din Canada sau Australia, din Africa de Sud sau Islanda. Iubitorii de film documentar de pretutindeni, turişti, jurnalişti, doctoranzi, cercetători, studenţi sau simpli cinefili pot vedea filme cu tematici variate, abordări diferite şi modalităţi individualizate de realizare tehnică. Astra Film Sibiu este singurul loc unde turişti din străinătate pot viziona la cerere filme de non-ficţiune despre România, o ocazie unică de a descoperi cultura şi tradiţiile româneşti, tainele vieţii de odinioară sau realităţi emoţionante despre prezent.

Colecţia cuprinde de asemenea şi o arhivă consistentă de film documentar românesc. Producţiile realizate în ultimii 20 de ani nu pot fi găsite altundeva decât la Astra Film Sibiu. Premiate sau nu, filmele stau drept mărturie a unor realităţi cu care ne confruntăm, pe care le cunoaştem sau de care cel puţin am auzit. În 2013, programul ediţiei aniversare AFF va conţine o selecţie specială retrospectivă a celor mai valoroase documentare româneşti din istoria ultimelor două decenii. Filmul românesc de non-ficţiune s-a schimbat în ultimii douăzeci de ani, iar la asta a contribuit cu siguranţă şi Astra Film Festival, a declarat regizorul Cristi Puiu, membru constant al juriului AFF din 2006 şi până în prezent.

Programul de vizionări este deschis publicului de luni până vineri, între orele 9:00 şi 15:00, la Sala Mansardă din Piaţa Huet, nr. 12. Mai multe informaţii la numărul de telefon: 0751.166.516
De: Regia: Cu:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus