Ibrahim şi florile Coranului este o dramatizare după romanul Domnul Ibrahim şi florile din Coran de Eric-Emmanuel Schmitt. Deşi, în cadrul Festivalului Independent (de orice) Undercloud, 2013, a fost spectacol-lectură, actorii au reuşit să menţină atenţia publicului timp de o oră şi jumătate. O poveste impresionantă despre relaţia dintre un tânăr - Moise - şi mentorul său - Domnul Ibrahim.
Un evreu şi un musulman, două personaje atât de diferite, descoperă că pot învăţa atât de multe lucruri unul de la celălalt. Moise este un tânăr evreu lipsit de afecţiunea părinţilor săi - nu şi-a cunoscut niciodată mama, iar relaţia cu tatăl său este una... lucru ce îl determină să îşi găsească un model din afara familiei sale. Domnul Ibrahim duce o viaţă simplă, dar îngreunată de singurătate, şi îşi găseşte liniştea alături de tânărul inteligent, dar neastîmpărat, Momo (aşa cum îl alintă Ibrahim pe Moise). Un spectacol despre tristeţe, curaj, nesiguranţă, regăsire, dezamăgiri, oportunităţi şi chiar moarte.
Un text încântător care m-a făcut să aştept cu nerăbdare punerea în scenă a spectacolului şi care mi-a rămas întipărit adânc în memorie. Un text profund şi emoţionant care poate mişca şi cele mai insensibile suflete şi care ne vorbeşte despre relaţiile interumane, despre a învăţa cum să te raportezi la oameni şi prin ei, la tine, dar şi despre curajul de a o lua de la capăt atunci când suntem nevoiţi. Impresionantă este maturitatea cu care Moise priveşte toate situaţiile cu care se întâlneşte, dar şi dorinţa lui de a se desăvârşi. Spectatorul este invitat să înveţe şi el pe măsură ce Momo se bucură de învăţăturile mentorului său. O lecţie de viaţă despre bunătate şi iubire.
P.S. un mic sfat de la Momo: "Când inima îţi este într-o parte şi mintea în cealaltă... trebuie să alegi!"
Godot Café Teatru & Compania de Teatru D'aya
Ibrahim şi florile Coranului, după Eric-Emmanuel Schmitt (spectacol-lectură)
Cu: AG Weinberger, Vlad Logigan, Vlad Zamfirescu, Lia Bugnar, Aylin Cadir
Regie şi dramatizare: Chris Simion.