septembrie 2013
Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2013
If 6 was 9 / Dacă 6 ar fi 9, scurtmetraj produs de Aristoteles Workshop (AW) şi realizat în cadrul atelierului de film documentar în 2011 a fost selectat în competiţia oficială (secţiunea "Student") a Festivalului de Film Astra 2013, ediţia a 20-a, care va avea loc în perioada 14 - 20 octombrie 2013, la Sibiu.
 
Filmul If 6 was 9 / Dacă 6 ar fi 9, în regia Ivanei Mladenović (coordonator de producţie: Mirona Radu, imaginea: Saulius Lukosevicius, montajul: Ana Ilieşiu, tutor: Rafi Pitts) este un mediumetraj de 34 de minute, produs de Dan Nuţu şi realizat în urmă cu doi ani, la Vama, judeţul Suceava, la atelierul anual de film documentar AW.
 
În aprilie, documentarul Ivanei Mladenović a participat la Festivalul Internaţional de Film Timishort 2013, fiind singurul film românesc din cadrul Competiţiei Internaţionale.

Astra Film Festival este cel mai vechi festival de film documentar din România, care în 2013 împlineşte două decenii de la inaugurarea sa din 1993.
------------------------------------------

If 6 was 9, filmul produs la Aristoteles Workshop
 
If 6 was 9 / Dacă 6 ar fi 9 prezintă un fragment din viaţa lui Cornel Simionescu, un artist excentric din Bucovina - "Eu sunt bucovinean get-beget şi spun lucrurilor pe nume!", spune el la un moment dat în film. Simionescu pare că trăieşte într-o realitate creată de el însuşi.
 
Una dintre principalele provocări pentru studenţii AW este aceea de a delimita barierele de intimitate dintre ei şi personajele lor. A câştiga încrederea personajelor este un proces continuu şi extenuant, care are loc în faţa camerei de filmat şi în afara cadrului, aşa cum a descoperit echipa Ivanei Mladenović în timp ce îl intervieva pe artistul din Vama.

Iată mai jos cum au decurs filmările cu acest personaj controversat:
"Bate ploaia în fereastră / Şi-o ascult... Tăiem! Vreau s-ascult partea asta! Vreau să văd dacă s-a auzit maşina aia care-a trecut acum pe-afară!...", striga la un moment dat către echipa de filmare Cornel Simionescu.

Câteva minute mai târziu, la anunţul regizoarei care îi spune că este vorba doar de un scurtmetraj şi că nu vor păstra întregul material filmat cu el, Simionescu răspunde:
"Păi, da' cum vreţi să faceţi un film dacă n-aveţi timp? Nu pot să înţeleg treaba asta! La o lucrare, în primul şi-n primul rând, îţi trebuie timp! Mie niciodată nu mi-a plăcut să le fac pe fugă. Nici dragoste, nici film, nici scris, nici nimic..."

Coordonatoarea de producţie Mirona Radu şi-a asigurat personajul de nenumărate ori că membrii echipei de filmare vor folosi cu grijă şi cu bună-credinţă interviul şi confesiunile sale, precum şi filmele, poeziile, compoziţiile muzicale sau spectacolele înregistrate de el.


Regizorul Ivana Mladenović despre If 6 Was 9:
"If 6 Was 9 este portretul unui bărbat de 50 de ani, care încearcă să demonstreze prin toate mijloacele că este "un om normal". Obosit de lupta cu statul şi cu ceilalţi localnici, care se tem de el şi-l cred "nebun", încearcă să îşi găsească salvarea în religie pentru că, o spune chiar el - relaţia cu Dumnezeu e consecventă, iar cu oamenii, nu.

Filmul ăsta spune şi povestea intimă a unei echipe de studenţi care bat la uşa unui om pe care toată lumea îl consideră "un simplu nebun". Relaţia mea şi a colegilor mei cu Cornel Simionescu a fost una conflictuală, pentru că am încercat de multe ori să-i arătăm adevărul despre el. N-a funcţionat neapărat şi surpriza a fost că, în procesul ăsta, am descoperit lucruri despre noi - noi, care iniţial n-aveam suficientă răbdare sau timp pentru el.

Ideea principală a fost să arătăm portretul lui foarte sharp şi pe scurt, adevăr simplu şi gol. Ne-am aruncat în aventura asta cu omul de care toată lumea se teme şi ne-a dat mai mult decât am cerut, relaţia noastră fiind diferită de la o zi la alta şi devenind, în final, un schimb: am luat de la el şi i-am dat de la noi. Cred că climax-ul este secvenţa în care încerc să-i explic de ce am nevoie să îl filmez în faţa închisorii unde a stat închis patru ani pentru omor.

Nu am încercat să aflu de ce şi-a omorât tatăl şi nici nu am vrut să îl judec în vreun fel. E mai degrabă o poveste despre personalitatea unui om care se află la limita subţire dintre iluzoriu şi "normalitate". Întrebarea e, "normalitatea" cui? El a învăţat să trăiască aşa şi e foarte categoric atunci când zice că nu are nevoie să iasă din situaţia lui şi nici de cineva care să îi ţină partea; el zice: lasă-mă să-mi trăiesc viaţa aşa cum ştiu eu. Îşi găseşte un refugiu în filmele pe care le face singur, de la producţie la actorie şi coloană sonoră. Personajele pe care le joacă în filmele lui sunt cele pe care le iubeşte cel mai mult: Sfântul Nicolae şi Ştefan cel Mare, dar, în realitate, e sincer atunci când spune că ar putea să fie Napoleon dacă ar vrea." (fragment dintr-un text scris pentru liternet.ro)

-----------------------------------------------

Despre Ivana Mladenović
 
Ivana Mladenović are 29 de ani şi este din Kladovo, Serbia. A studiat Dreptul în Belgrad, şi a absolvit Facultatea de Film, secţia Regie, din cadrul UNATC, în Bucureşti.

Regizoarea a primit premiul pentru "Cel mai bun documentar" la Festivalul de film de la Sarajevo, în 2012, şi la Gala Premiilor Gopo 2013, cu Turn Off the Lights (2012), un documentar despre băieţii din penitenciarul în care a fost filmat Eu când vreau să fluier, fluier, al lui Florin Şerban. Filmul a făcut parte din selecţia oficială a Festivalului de la Tribeca - fondat de Robert De Niro.

-----------------------------------------------

Astra Film Festival - 20 de ani de film documentar
 
În 2013 Astra Film Festival împlineşte două decenii de la inaugurare, fiind cel mai vechi festival de film din România şi singurul profilat pe non-ficţiune.
 
Astra Film Festival Sibiu a fost iniţiat în 1993 ca festival de film etnografic / antropologic, extinzându-şi aria către documentarul creativ şi devenind un eveniment de referinţă pentru profesionişti, pentru zona academică şi pentru publicul cinefil.

-----------------------------------------------

Despre Aristoteles Workshop (AW)
 
Aristoteles Workshop (AW) este un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute.
 
Anul acesta, AW a ajuns la ediţia a opta, ediţie care se desfăşoară pentru a patra oară consecutiv în satul Vama din Bucovina (judeţul Suceava), între 22 august - 22 septembrie 2013.

La AW 2013 studenţii sunt ghidaţi de doi experţi Jeroen Berkvens şi Tania Rakhmanova) şi doi tutori (Rafi Pitts şi John Appel). Atelierul este iniţiat şi organizat de Dan Nuţu. Premiul din 2013, în valoare de 600 de euro, va fi acordat datorită suţinerii companiei Farmexim. În anii precedenţi, premiul de la finalul workshopului a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR).



În ultimii 7 ani, filmele produse de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.  Susţinut de Canalul ARTE/France, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: 1) să înveţe, 2) să producă un film şi 3) să fie promovaţi ca cineaşti.

Pe parcursul celor şapte ediţii precedente, trainingul a fost susţinut de nume importante din industrie:
celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale cărui filme au participat în competiţiile festivalurilor de la Berlin, Veneţia etc.),
Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),
Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război),
Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune),
Jacques Deschamps (regizor)
Tania Rakhmanova (regizor, producător)
Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate şi premiate regizoare şi producătoare de documentare),
documentariştii olandezi John Appel şi Jeroun Berkvens,
Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs),
Michal Bregant (decanul universităţii FAMU din Praga),
Steven Ascher şi Jeanne Jordan (documentarişti nominalizaţi la Oscar, premiaţi la Sundance şi câştigători ai premiului Peabody),
Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) şi commissioning editors de la canalul Arte/France.
Dominique Gros (scriitoare franceză, regizor şi producător a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio şi the Special Prize la Tokyo)

-------------------------------------------------
Referinţe online:

Aristoteles Workshop - official site
Aristoteles Workshop pe Facebook
 
Ivana Mladenovic (Turn Off the Lights) - site oficial
Interviu cu Ivana Mladenovic - pe Digi24
Ivana Mladenovic stinge luminile în penitenciar (interviu)

anca romanescu | aristoteles workshop | 00 40 732 144 570 | 00 40 745 10 20 24 | [email protected]
Descarcă broşura Astra Film Festival, 2013, aici..


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus