septembrie 2013
Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism
Actorul Bogdan Dumitrache ("Bughi") este personajul principal în cel mai recent film al regizorului Corneliu Porumboiu, Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism.
 
Zilele trecute, Bogdan Dumitrache a fost singurul actor român care a participat, prin intermediul a două filme diferite (Metabolism şi Poziţia copilului), la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto (5 - 15 septembrie 2013), secţiunea Contemporary World Cinema.
 
Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism (When Evening Falls on Bucharest or Metabolism) va avea premiera în România vineri (20 septembrie 2013), fiind distribuit de Independenţa Film şi internaţional de Wild Bunch. Partenera din film a lui Bogdan Dumitrache este actriţa Diana Avrămuţ, şi joacă alături de Mihaela Sîrbu şi Alexandru Papadopol.


Bogdan Dumitrache - scurtă biografie
 
Bogdan Dumitrache s-a născut în mai 1977 la Bucureşti şi a absolvit Academia de Teatru şi Film în 1999. A debutat ca actor pe scena teatrului "Constantin Nottara" în anul 2000, dar a renunţat repede la teatru în favoarea filmului.
 
Bogdan a jucat în câteva dintre cele mai titrate lung şi scurtmetraje ale momentului: Trafic, regia Cătălin Mitulescu, Moartea domnului Lăzărescu, regia Cristi Puiu, Tramvaiul Andreei, regia Alex Iordăchescu, Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, regia Cătălin Mitulescu, Lecţia de box, regia Alexandru Mavrodineanu, Portretul luptătorului la tinereţe, regia Constantin Popescu, Captivi de Crăciun, regia Iulia Rugină, Din dragoste cu cele mai bune intenţii, regia Adrian Sitaru.

Bogdan Dumitrache a avut rol principal şi în Poziţia copilului, regia Cătălin Netzer, film care anul acesta a primit Ursul de Aur, cel mai important premiu la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, 2013, precum şi premiul FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique). Pelicula respectivă este şi cea desemnată să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, categoria "Cel mai bun film străin".

Devenit cunoscut publicului larg datorită rolului din serialul În derivă, Bogdan a câştigat aprecierea criticilor pentru rolul lui Alex din filmul Din dragoste cu cele mai bune intenţii, pentru care a primit Leopardul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno în 2011. Acelaşi an, 2011, îi aduce lui Bogdan Premiul GOPO pentru rolul Laurian Haşiu "Leu" din filmul Portretul luptătorului la tinereţe.


"Bughi". L-am întrebat pe Bogdan de unde i se trage porecla "Bughi" şi cum anume se scrie. Se pare că, în anii de facultate, Bogdan era un tip ceva mai zvăpăiat, mai zmucit, aşa cum el însuşi spune despre el. Pentru a-i semnala acest lucru, profesorul său de atunci de la Teatrul Pod, domnul Cătălin Naum, i-a zis "Bughi". Nu se ştie cum se scrie, pentru că domnul Naum nu a specificat şi în scris.
 
Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism al regizorului Corneliu Porumboiu este cel mai recent film în care îl puteţi vedea avînd rolul principal.


Corneliu Porumboiu despre personajul principal, Paul, jucat de Bogdan Dumitrache: "Urmărim personajul observându-i limbajul trupului. De asemenea, am ţinut ca el să fie exclusiv ancorat în prezent. Nu este descris prin acţiunile sale, ci prin situaţii şi dialoguri. Apoi înţelegem că în sinea lui se dă o luptă permanentă: este sfâşiat între filmul său şi relaţia sa cu actriţa, între ambiţiile sale profesionale şi viaţa sa reală, între bucătăria orientală şi cea occidentală. Filmul meu reflectă schizofrenia regizorului: trupul său bolnav care face parte dintr-un organism şi mai mare, lumea înconjurătoare. Acest personaj nu tinde spre eroism.
 
În filmele mele, dialogurile lungi generează o anume tensiune. Dar un film bazat pe personaje excepţionale aflate într-o situaţie excepţională nu e pe gustul meu. Toate filmele mele spun poveştile unor oameni aflaţi în stări tranzitorii. Filmele mele jonglează cu această frustrare. În filmul meu anterior, Poliţist, adjectiv, un anume tip de deznodământ se lasă aşteptat, ca într-un thriller, pentru ca finalul să survină apoi printr-o discuţie, în loc de o scenă de acţiune."


Sinopsis - Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism
 
Suntem în mijlocul filmărilor. Paul, regizorul (interpretat de Bogdan Dumitrache), are o relaţie amoroasă cu Alina, o actriţă dintr-un rol secundar (jucată de Diana Avrămuţ).
 
A doua zi se vor filma ultimele scene în care apare Alina. Paul se hotărăşte să filmeze o scenă nud cu ea. Se trezeşte de dimineaţă, plin de îndoieli, şi îşi schimbă planurile: în loc să filmeze scena nud, îi spune producătorului că are o criză de ulcer. Apoi îşi ia o zi liberă pentru a se întâlni cu Alina. Treptat, filmul se întrepătrunde din ce în ce mai mult cu viaţa reală, iar filmarea ia o turnură neaşteptată.


Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism este distribuit în România de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca Poliţist, adjectiv, Jagten / Vânătoarea, Amour, Los amantes pasajeros, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In the Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]

Regia: Corneliu Porumboiu Cu: Bogdan Dumitrache, Diana Avrămuţ, Alexandru Papadopol, Mihaela Sârbu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus