septembrie 2013
A II-a ediţie a FILTM (23-25 octombrie 2013):
6 nume importante ale literaturii universale contemporane / 5 dintre invitaţi, în premieră în România
6 scriitori români importanţi: autori consacraţi, alături de autori din noua generaţie
Ediţia din 2013 a FILTM îşi propune şi o mai bună cunoaştere a literaturii sîrbe de astăzi: ultima seară a Festivalului (25 octombrie 2013) - dialog sîrbo-român, urmat de o petrece cu specific sîrbesc
Fundaţia Traduki, una dintre cele mai importante reţele europene dedicate literaturii şi cărţilor, susţine FILTM: "Am fost parteneri ai primei ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara, deoarece credem în forţa Timişoarei de a se constitui într-un punct important pe harta festivalurilor europene de literatură. Aşteptările ne-au fost confirmate, evenimentul s-a bucurat de un incontesabil succes de public, aşteptăm aşadar cu nerăbdare ediţia de anul acesta, care se anunţă cu multe surprize plăcute."

În mai puţin de o lună, în perioada 23-25 octombrie 2013, va avea loc cea de a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara. Evenimentul va prilejui iubitorilor de literatură din oraşul de pe Bega întîlnirea cu 6 nume importante ale literaturii universale contemporane - 5 dintre invitaţi, în premieră în România - alături de 6 scriitori români importanţi, autori consacraţi, alături de autori din noua generaţie.
 
Victor Erofeev - unul dintre cei mai importanţi şi controversaţi scriitori ruşi de astăzi, Iuri Andruhovîc - "Patriarhul literaturii ucrainene", unul dintre fondatorii tendinţei postmoderne în literatura ucraineană, Edo Popović (Croaţia) - autor-cult al generaţiei sale, a cărui operă literară a devenit portavocea "învinşilor" din Croaţia urbană, Fabio Geda (Italia) - scriitor îndrăgit de cititorii români datorită romanelor Singur pe stradă (nominalizat la cel mai important premiu literar din Italia) şi În mare sunt crocodili, Duško Novaković - un nume de primă mărime al poeziei sîrbe de astăzi şi Igor Marojević - cunoscut deopotrivă ca prozator şi dramaturg, prezent în cele mai importante antologii dedicate prozei sîrbe de astăzi, aceştia sînt oaspeţii din străinătate ai celei de a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara.

Lor li se vor alătura invitaţii din România: Răzvan Petrescu - prozator şi dramaturg, considerat un maestru al prozei scurte autohtone, T.O. Bobe - poet, prozator, scenarist, unul dintre cei mai nonconformişti scriitori români de după '89, autor al uneia dintre cele mai iubite cărţi publicate în ultimii 20 de ani: Cum mi-am petrecut vacanţa de vară, Daniel Vighi - important prozator al generaţiei opteziste, eseist şi publicist, Veronica D. Niculescu - excepţională traducătoare a lui Vladimir Nabokov în limba română, o scriitoare care s-a ridicat la înălţimea maestrului său, printr-o proză ce captează atît realitatea, cît şi miraculosul ei, Robert Şerban - unul dintre cei mai apreciaţi şi mai premiaţi poeţi români contemporani, cunoscut deopotrivă ca editor şi realizator tv, şi Alexandru Potcoavă - reprezentant de marcă al noii generaţii de scriitori, un autor care scrie cu nerv şi vervă.
 
GÎNDURILE ORGANIZATORILOR:

Robert Şerban: "Mult prea puţine manifestări culturale internaţionale are Timişoara! Iată că literatura, prin cea de a doua ediţie a Festivalului Internaţional, ridică substanţial cota capitalei Banatului, fiindcă aici vor veni nume importante ale literaturii internaţionale, ce vor citi în faţa unui public care, sînt convins, va avea atît calitate, cît şi volum. FILTM este un eveniment ale cărui efecte benefice sînt cu rază lungă de acţiune, şi nu doar pînă în 2021, cînd Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană, ci şi mai departe. Mult mai departe!"
 
Ioana Gruenwald: "Festivalul de literatură de la Timisoara a pornit în 2012, dintr-o firească dorinţă de «descentralizare». Amplasarea geografică a Timişoarei, istoria, cultura ei îmbogăţită de spiritul creator al atîtor etnii fac din acest spaţiu o ofertă irezistibilă pentru proiecte precum FILTM. Entuziasmul cu care prietenii noştri timişoreni, dar mai ales publicul, au reacţionat la prima ediţie a festivalului ne-au convins că alegerea noastră a fost perfectă. Ediţia 2013 se bucură şi de mai mult sprijin, atît din partea municipalităţii, cît şi a prietenilor şi colaboratorilor noştri, care sînt din ce în ce mai numeroşi şi cărora le mulţumim din suflet. Vă aşteptăm să ne bucurăm împreună de invitaţii din 2013 ai Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara."

Oana Boca: "Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara există pentru publicul său. Ne-am dorit un eveniment viu, croit după filosofia care stă la baza existenţei oricărui festival de literatură din Europa Centrală şi de Sud-Est. Şi am reuşit, chiar de la prima ediţie, să punem bazele unui soi de club select al iubitorilor de literatură: La-Vest-de-Est & La-Est-de-Vest. Trei zile de bucurie, de dialog dezinhibat şi întîlniri frumoase."

Despre FILTM:
Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM) îşi propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia "A Treia Europă". În acelaşi timp, sperăm că FILTM se va constitui într-unul dintre proiectele importante care vor completa oferta de activităţi cu care Timişoara va candida la statulul de "capitală culturală europeană", în 2021. Un proiect iniţiat de Oana Boca, Ioana Gruenwald şi Robert Şerban.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus