septembrie 2013
Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2013
E a treia ediţie de când programul oficial Astra Film Festival (14-20 octombrie 2013) include o secţiune dedicată filmului eco. Deşi eticheta eco te duce cu gândul la activism, selecţia nu se opreşte la acest nivel. Filmele propuse abordează din unghiuri diverse echilibrul relaţiei om-mediu sau, de multe ori, absenţa lui. Sunt filme despre subiecte fierbinţi precum exploatarea gazelor de şist sau despre poveşti ale oamenilor care nu vor să rămână indiferenţi la ceea ce se întâmplă rău cu mediul. Sunt filme care nu fac neapărat parte din clasica categorie verde sau filme-portret (personaj fiind natura, oraşul sau omul). Sunt filme care ne vor face să ne implicăm mai mult, sau nu, în mod cert însă, ele nu vor lăsa pe nimeni indiferent, pentru că deschid ochii asupra lumii în care trăim.

Secţiunea se anunţă aşadar foarte diversă  în abordări şi teme. Filmul Horizon este un eseu vizual despre peisajul de coastă din sud-vestul Norvegiei. Documentarul Little Land îşi propune să dezvăluie mai multe despre un tânăr atenian care decide să se mute "la ţară", în speranţa unei vieţi mai bune. Problema exploatării gazelor de şist din Polonia e abordată în documentarul Drill Baby Drill, al cărui autor, Lech Kowalski, şi-a anunţat prezenţa la festival. The Venice Syndrome vorbeşte despre Veneţia, vizitată de milioane de turişti în fiecare an, dar într-o continuă degradare. Dacă în The Way to Nowhere Island, o activistă este constant pe prima pagină a ziarelor pentru acţiunile ei radicale, în documentarul Un film fain voluntarii de la Tăşuleasa Social încearcă să schimbe mentalitatea unei Românii răvăşită de politici deficitare, de corupţie, sărăcie şi defrişări. Autorul documentarului, Andrei Dăscălescu, va fi şi el prezent la aniversarea AFF.


Ediţia din 2013 vine cu un format nou şi cu o surpriză. Eco-CinematogrAFF este o secţiune competiţională, iar juriul care va decide câştigătorul premiului oferit de Fundaţia pentru parteneriat este format din liceeni de la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Sibiu, prezidaţi de prof. Vintilă Mihăilescu, antropolog, profesor la SNSPA.

"Aşteptăm cu mare emoţie Eco-CiematogrAFF-ul din 2013. Sper ca juriul elevilor să fie un început bun pentru programe de lungă durată de educaţie pentru mediu prin cinema documentar. Filmul documentar atinge coarde sensibile şi cultivă respectul pentru mediu şi mi se pare extrem de important ca acest respect să devină o a doua natură. Dacă vrei să lupţi pentru mediul înconjurător, trebuie să o faci zi de zi.", a declarat Dumitru Budrala, director fondator AFF.

Să cunoaştem lumea prin JOC!

De cinci ani deja, sub aripa fratelui mai mare Astra Film Festival a crescut Astra Film Junior, festival de film documentar dedicat copiilor şi adolescenţilor. Juniorii sunt aşteptaţi în perioada 14-17 octombrie 2013 la proiecţii de filme documentare, jocuri şi concursuri, toate menite să contribuie la educaţia cinematografică, culturală şi ecologică a celor prezenţi. În 2012 a fost laureat al Galei Societăţii Civile la secţiunea Educaţie, Învăţământ, Cercetare, a călătorit neobosit prin ţară în 2012 şi 2013, în peste 20 de localităţi şi a bucurat până acum zeci de mii de elevi participanţi la activităţile lui. Începând cu această ediţie, şi Ministerul Educaţiei Naţionale s-a alăturat festivalului AF Junior ca partener.


Tema Astra Film Junior 2013 este jocul. Bucuria, inocenţa şi lumea fantastică ce poate fi descoperită astfel fac din joc cea mai bună alegere pentru un festival ce încurajează aceste valori. Documentarele proiectate vor deschide apetitul privitorilor de diferite vârste pentru joc şi joacă, dezvăluind mai multe despre jocurile copiilor din lumea întreagă, dar şi despre cum sunt realizate jucăriile.

Pentru elevii de şcoală primară şi pentru elevii de gimnaziu, vor fi prezentate trei seriale de succes. Time for Fun! este un film documentar care prezintă felul în care copii din lumea întreagă se joacă şi îşi petrec timpul liber. Let's Dance! propune o extraordinară călătorie în cele patru colţuri ale Pământului, ghidaţi de copiii de acolo, pentru a prezenta frumuseţea dansului lor tradiţional. De asemenea, episoade ale binecunoscutului serial How It's Made?, care conţine şi subiecte legate de joc, vor putea fi vizionate la AF Junior 2013.


Elevii de liceu pot urmări şi filmul Facebook Follies. Documentarul atrage atenţia asupra consecinţelor neaşteptate pe care împărţirea informaţiilor personale în reţelele de socializare ar putea să o aibă. O altă surpriză pregătită este proiecţia celor 10 filme rezultate din prima ediţie 48 for teens, filme de scurtmetraj realizate de elevii câtorva licee din Sibiu.

Şcolile şi liceele care doresc să participe la Festivalul Astra Film Junior 2013 pot face rezervări până în data de 8 octombrie 2013, comunicându-ne numărul participanţilor de la şcoala sau liceul respectiv, la numerele de telefon:
0269 202 437,  0751 166 516  (între orele 8-16).

Astra Film Festival 2013, Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Sibiu este organizat de Astra Film - CNM ASTRA şi Fundaţia Astra Film.
Cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerul Culturii.
Parteneri: Institutul Cultural Român, Consulatul General German Sibiu
Acţiune cofinanţată de Consiliul local Sibiu prin Primăria Sibiu şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu
Parteneri media: HBO, TV5 Monde, Discovery Channel, TVR1, TVR2, TVR Cluj, TVR Internaţional, Digi 24, Digi Film, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio Cluj, Antena 1 Sibiu, Magic FM, HotNews.ro, Port.ro, Dilema Veche, The One, Caţavencii, Art Act Magazine, LiterNet.ro, CinemaRX.ro, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Zile şi Nopţi, FilmReporter.ro, GingerGroup.ro, CineFan.ro, BeWhere!, Lapunkt.ro, TOTB.ro
Parteneri locali: Teatrul Naţional Radu Stanca
Parteneri AF Junior: Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, MAJ Productions, ZODIAK Rights, Empire Video Production, Asociaţia Les Enfants de Cinema Franţa, 48 for teens, Asociaţia Cen Fas
Sponsori: HBO, Takata (sponsor principal), Marquardt, Flaro, Sinecon, Generali, Empire Video Production, Ibis, TESS
Sponsori AF JUNIOR: Lego (Sponsor principal), Grupul Editorial Corint, Playmobil


Descarcă broşura Astra Film Festival, 2013, aici..


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus