octombrie 2013
Festivalul de film B-EST, 2013
Cele mai bune filme de la Festivalul Internaţional de Film "Bucureşti" (B-EST) se întorc între 7 - 10 octombrie 2013 la Noul Cinematograf Al Regizorului Român. Iubitorii filmelor de artă au motiv de bucurie: B-EST IFF revine cu producţii semnate de cei mai buni regizori şi cu invitaţi surpriză, care vă vor provoca la discuţii aprinse.

La NCRR aveţi ocazia de a viziona în exclusivitate producţii de top incluse în programul B-EST IFF 2013. Retrospectiva va fi deschisă de câştigătorul trofeul B-EST IFF: Blancanieves, al regizorului spaniol Pablo Berger, o reinterpretare a clasicului basm Albă ca Zăpada cu acţiunea plasată în lumea toreadorilor din Sevilla anilor '20. Juriul B-EST IFF a decernat premiul "pentru reuşita combinare dintre un omagiu plin de imaginaţie adus cinematografului mut şi o actualizare poetică a unui faimos basm pentru copii". Filmul a fost distins la Premiile Goya / Goya Awards 2013 cu numeroase distincţii: Cel mai bun Film, Cea mai bună actriţă, Cel mai bun debut, Cel mai bun scenariu original, Cea mai bună imagine, Cele mai bune costume, Cea mai bună coloană sonoră, Cel mai bun cântec, Cea mai bună scenografie. La finalul filmului, alături de invitaţi surpriză, publicul va fi invitat la un Q&A pe tema filmelor contemporane care au readus în actualitate filmele mute. Blancanieves este adus în România de Transilvania Film, graţie cărora puteţi viziona filmul în timpul festivalului.

O altă producţie pregătită pentru public este Compliance / Supunere, în regia lui Craig Zobel, reprezentant de marcă al noului val de regizori americani independenţi. Lansat la Sundance, filmul a avut premiera europeană la Locarno şi a cucerit instant laudele criticilor şi publicului.

Compliance este filmul şoc al ediţiei 2013, bazat pe fapte pe cât de incredibile, pe atât de reale: ca urmare a unei farse telefonice din partea unui aşa-zis poliţist, şefa unui fast-food începe să interogheze o angajată, consecinţele demersului ei fiind de-a dreptul siderante. Timp de o decadă, un individ din S.U.A s-a delectat în timpul liber cu farse făcute prin telefon. În 2004 însă, se petrece evenimentul incredibil care inspiră şi filmul. Consecinţele au fost devastatoare, punând în lumină tentaţia supunerii oarbe, care a stat şi la baza experimentului Milgram.

Retrospectiva Festivalului Internaţional de Film Bucureşti 7 - 10 octombrie 2013

Luni, 7 octombrie 2013
ora 18:30 Trofeul B-EST IFF: Blancanieves / Albă ca Zăpada
Spania 2012, 104 min. Regia: Pablo Berger. Cu: Maribel Verdú, Ángela Molina, Macarena García.
O reinterpretare a clasicului basm Albă ca Zăpada, în Sevilla anilor '20, un film mut şi alb-negru. Cîştigător a nouă premii Goya.
ora 20:30 Searching for Sugar Man
Suedia, Marea Britanie 2012, 86 min. Regia: Malik Bendjelloul.
Un "Citizen Kane al filmului documentar" care încearcă să afle ce s-a întâmplat cu Rodriguez, enigmaticul star rock al anilor '70... Oscar 2013 pentru cel mai bun documentar.

Marţi, 8 octombrie 2013
ora 18:15 Compliance / Supunere
SUA 2012, 90 min. Regia: Craig Zobel. Cu: Ann Dowd, Dreama Walker, Pat Healy.
Ca urmare a unui apel telefonic, şefa unui fast food începe să interogheze o angajată. Filmul-şoc al ediţiei, bazat pe fapte reale.
ora 20:00 On the Road / Pe drum
SUA 2012, 135 min. Regia: Walter Salles. Cu: Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart.
Ecranizare mult aşteptată a romanului cult semnat Jack Kerouac. Selecţie oficială Cannes 2012.

Miercuri, 9 octombrie 2013
ora 18:20 360
Marea Britanie, Brazilia 2011, 110 min. Regia: Fernando Meirelles. Cu: Rachel Weisz, Anthony Hopkins, Jude Law.
Un triller incitant şi plin de dramatism care împleteşte o sumedenie de fire narative despre oameni din medii sociale diferite ce-şi intersectează destinele. Pregătiţi-vă batistele.
ora 20:30 Antiviral
Canada 2012, 108 min. Regia: Brandon Cronenberg. Cu: Caleb Landry Jones, Lisa Berry, Sarah Gadon.
După ce e infectat cu virusul care a ucis-o şi pe vedeta Hannah Geist, Syd March trebuie să rezolve misterul ce învăluie moartea acesteia şi, astfel, să-şi salveze viaţa... Debutul juniorului Cronenberg, premiat la Chicago, Sitges, Toronto etc.

Joi, 10 octombrie 2013
ora 18:30 Wrong / Greşit
SUA 2012, 94 min. Regia: Quentin Dupieux. Cu: Jack Plotnick, Todd Giebenhain, Eric Judor.
Într-o dimineaţă, un individ observă că i-a dispărut câinele... Ceea ce urmează e greu de descris în cuvinte - reamintim doar că regizorul vine după Rubber, filmul despre un cauciuc ucigaş.
ora 20:30 Cesare deve morire / Cezar trebuie să moară
Italia 2012, 76 min. Regia: Paolo & Vittorio Taviani. Cu: Cosimo Rega, Salvatore Striano, Giovanni Arcuri, Antonio Frasca.
Deţinuţii de la o închisoare de maximă securitate din Roma se pregătesc pentru un spectacol public cu Iulius Cezar de William Shakespeare. Ursul de Aur - Berlin 2012.

Festivalul Internaţional de Film Bucureşti reprezintă prima mare competiţie cinematografică de film de lungmetraj organizată la Bucureşti, începând din anul 2005. Conceput ca un festival axat pe cinema-ul independent, care încurajează curentele şi perspectivele alternative ce nu-şi găsesc, de obicei, locul în programele cinematografelor româneşti, care descoperă noi talente şi promovează tineri cineaşti, Festivalul Internaţional de Film Bucureşti este cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj.

Noul Cinematograf al Regizorului Român se află în incinta Muzeului Naţional al Ţăranului Român (intrarea Monetariei nr 3). Intrarea la film este 10 lei, la preţ întreg, sau 7 lei pentru studenţi, elevi sau pensionari. Spectacolele rulează cu un minim de 8 spectatori.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus