noiembrie 2013
Revista Film Menu
UNATC Bucureşti şi Film Menu prezintă sîmbătă, 23 noiembrie 2013, de la orele 19,00 proiecţia filmului aici... adică acolo, în regia Laurei Căpăţână Juller, urmată de o dezbatere cu membrii echipei de filmare.

Demarăm un nou proiect în cadrul "Să Film!", în care ne propunem să proiectăm lunar câte un documentar românesc. Deşi există numeroşi cineaşti talentaţi care realizează documentare, foarte puţine sunt distribuite în circuitul de săli de cinema din ţară. Considerăm că această situaţie este injustă şi ne dorim, în măsura posibilităţilor, să contribuim la creşterea vizibilităţii acestui tip de cinema.

Documentarul pe care l-am ales pentru a deschide seria de proiecţii se numeşte aici... adică acolo, şi reprezintă debutul Laurei Căpăţână Juller. A câştigat în iunie 2013 premiul pentru cel mai bun film românesc al anului, la TIFF - şi nu se întâmplă des în lume ca un documentar să fie laureat în detrimentul unor ficţiuni -, şi e un proiect personal, la finalizarea căruia realizatoarea a lucrat mai mulţi ani.

Filmul urmăreşte cazul unei familii din Maramureş, despărţită de plecarea părinţilor la muncă, în Spania. Vieţile celor două fiice adolescente, rămase în România alături de bunici, sunt urmărite îndeaproape de realizatoare, rezultatul fiind un portret ataşant al acestora şi, prin intermediul lor, al unei întregi generaţii.

Ani şi Sanda sunt doua fete din Maramureş, crescute de bunici. Părinţii lor muncesc în Spania, la fel ca mulţi alţi români. Când au plecat, planul părinţilor suna promiţător: cu banii câştigaţi în Spania vroiau să-şi cumpere o casă în care toată familia să fie fericită.


Evenimentul este al nouăsprezecelea dintr-o serie de proiecţii, în cadrul proiectului "Să Film!", care îşi propune să ofere contextul necesar unui dialog între public şi realizatorii celor mai recente filme româneşti. Proiecţiile vor avea loc de fiecare dată în Sala de cinema din UNATC - o sală cu o capacitate de aproximativ 300 de locuri. La finalul fiecărei proiecţii, publicul este invitat să intre în dialog cu o mare parte a echipei de filmare. Scopul acestui proiect este, pe de o parte, de a facilita o înţelegere a modului în care funcţionează fiecare departament al unei echipe de producţie cinematografică şi pe de altă parte, de a propune un dialog amplu între realizatori şi public.

Programul "Să Film!" de sîmbătă, 23 noiembrie 2013 (UNATC - Sala de cinema):

19.00: Proiecţie aici...adică acolo (România, 2012, regia: Laura Căpăţână Juller)
20.30: Dezbatere pe marginea filmului cu membrii echipei de filmare. Alături de regizoare, vor participa producătorul Alexandru Solomon şi realizatorul montajului şi a designului de sunet, Dana Bunescu.

Intrarea la eveniment este gratuită.


Parteneri media: Radio Guerrilla, Şapte Seri, Dilema Veche, Liternet.ro, Filmreporter.ro, Sub25, Feeder.ro, Veioza Arte, Librăriile Humanitas, Librăria Anthony Frost, Librăriile Cărtureşti şi Librăria Jumătatea Plină.

Link spre event: https://www.facebook.com/events/465385840247664/

Descarcă revista FILM MENU aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus