Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2013

Impresii din prima zi - Google and the World Brain la Astra Film Fest, 2013


FilmSense, octombrie 2013
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
A început Astra Film Festival, Sibiu, 2013, iar ediţia de anul acesta este una aniversară, festivalul îşi celebrează cei 20 de ani de existenţă. Am ajuns ieri, 14 octombrie 2013, în ziua deschiderii oficiale, care a avut loc în Casa de Cultură a Sindicatelor, gazda obişnuită a acestui festival internaţional, exclusiv de film documentar, unicul pe acest profil din ţară. Pentru mine este a doua vizită la Astra, prima fiind acum 2 ani cu ocazia masterclass-ului susţinut de Cristi Puiu despre filmul-maraton de 9 ore al lui Wang Bing, West of the Tracks. Ţin minte că în 2011 la gala de decernare a premiilor, Andreea Esca, membră a juriului în acea ediţie, a ridicat problema lipsei cinematografelor din Sibiu şi că acest festival de renume (nu numai) în ţară ar trebui să fie găzduit într-un spaţiu pe măsură, în săli de cinema propriu-zise. Atunci mi s-a părut justă afirmaţia, acum e la fel de justă... însă vibe-ul Astra e altul.

Pentru că acolo unde sunt cazată nu avem net, acum stau pe o canapea în faţa monitoarelor unde rulează filme din competiţii şi scriu acest articol. E un loc bun pentru a observa începutul de festival. Care, apropo de vibe, are tonusul lui aparte, atmosfera unică de confort, degajare şi cultural exchange. Undeva în fundal rulează ceva bossa nova şi, în timp ce ascult muzica, îmi dau seama că aşa ar trebui să fie starea firească a unor astfel de festivaluri de film, să te facă pe tine, student sau cinefil sau realizator de filme, care iei contact cu această lume, să te simţi confortabil. Cu alte cuvinte, să fii tu.

Filmul care a deschis ediţia 2013 este Google and the World Brain în regia lui Ben Lewis. Documentarul din 2013 abordează - în 98 de minute - subiectul cărţilor digitalizate şi a librăriei virtuale înfiinţată de Google şi are toate ingredientele necesare unui film de difuzat pe Discovery Channel. La graniţa dintre documentar ştiinţific şi investigativ, Google and the World Brain nu este tocmai alegerea cea mai inspirată pentru proiecţia de deschidere, din punctul meu de vedere, în contextul în care Astra se vrea şi este recunoscut a fi un gen de festival care promovează şi susţine documentarul de autor. Aici avem de-a face cu un film de televiziune, bine structurat de altfel, cu premisă, dezvoltare, în care sunt incluse contrapuncte, "răsturnări de situaţie" şi concluzii. Din acest punct de vedere, Google and the World Brain este bine documentat, atent construit şi suficient de interesant încât să ţină spectatorul în faţa televizorului (dar, pe de altă parte, îl ţine destul de greu în faţa ecranului unei săli de cinema). Pe mine, în general, mă supără neutralitatea sau, mai bine zis, pretenţia unei neutralităţi pe care o oferă producţiile de televiziune, de la reportaje la documentare, iar filmul lui Lewis abordează tocmai această tactică a punctului de vedere obiectiv. Şi mai intrigant a fost faptul că la anumite intervale în film apărea un generic, care, pe Discovery de pildă, funcţionează perfect pe post de cliffhanger înaintea momentelor de publicitate. Într-o sală de cinema pauzele publicitare se exclud, iar apariţia genericului pe ecran nu făcea altceva decât să întrerupă ritmul filmului şi să irite spectatorii.


Cu toate acestea, atmosfera s-a destins după proiecţie la concertul "ad-hoc" al Adei Milea, care a strâns un public numeros, ce cânta şi dansa pe melodiile ei. Ada acompaniată de doi actori de la Teatrul Naţional din Cluj, Cristi Rigman şi Anca Hanu, a fost chemată la bis de vreo trei ori, cu aplauze frenetice.

Închei acum primul articol de la Sibiu cu menţiunea că în această seară (15 octombrie 2013) va rula cel mai recent film al lui Wang Bing, The Three Sisters, despre care abia aştept să scriu.


Descarcă broşura Astra Film Festival, 2013, aici..

 Toate articolele despre Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2013


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Iulia Matei


Alte articole

 Rocambolisme din Războiul Rece - The Bucureşti Experiment şi Afacerea Tănase, Andrei Gorzo
 Astra Film Festival 2013, a fost desemnat Festivalul Anului în România la Gala Premiilor Radio România Cultural, Comunicat de presă
 Documentare de la Astra Film Festival proiectate la Cluj, Comunicat de presă
 Astra Film on Tour ajunge la Târgu Mureş, Comunicat de presă
 Best of Astra Film Festival 2013, la Bucureşti, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2013


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer