Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri

O expoziţie de ilustraţie de carte - Patria Comună. Delibes ilustrat


noiembrie 2013
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Instituto Cervantes din Bucureşti şi Fundaţia Miguel Delibes organizează în perioada 6 noiembrie 2013 - 20 ianuarie 2014 expoziţia "Patria Comună. Delibes ilustrat", o expoziţie de ilustraţie de carte semnată de 15 dintre cei mai importanţi ilustratori contemporani spanioli pornind de la literatură pentru copii semnată de Miguel Delibes, unul dintre cei mai importante scriitori spanioli ai secolului XX.


Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 6 noiembrie 2013, ora 18:30, la sediul Instituto Cervantes (Bd. Regina Elisabeta 38). Evenimentul debutează cu o masă rotundă despre expoziţie la care vor participa Elisa Delibes de Castro - fiica scriitorului şi Preşedinta Fundaţiei Miguel Delibes, Alfonso León - Directorul Fundaţiei Miguel Delibes, Tudora Şandru-Mehedinţi (hispanistă şi traducătoarea operei lui Delibes în limba româna) şi Stela Lie - ilustrator, artist vizual, conferenţiar la Universitatea de Arte din Bucureşti. Manifestarea are loc cu traducere simultană.

Expoziţia este un itinerar prin universul lui Miguel Delibes (Valladolid, 1920-2010) povestit prin prisma ochilor şi vocilor copiilor protagonişti, personaje memorabile care ne oferă cea mai fidelă şi intuitivă viziune asupra lumii. Cincisprezece rubrici care tratează cele mai importante teme ale autorului, printre care se regăsesc înrădăcinarea, iubirea pentru de natură, moartea, războiul, dragostea, prietenia... Textele au fost alese din 10 opere ale lui Miguel Delibes scrise între 1947 şi 1989, şi ne prezintă 15 copii de vârste, origini, clasă socială şi caractere diferite. La fel ca şi micile personaje din povestirile sale, Miguel Delibes a ştiut să povestească într-un mod simplu teme complexe. Tot asta au făcut şi cei 15 ilustratori - printre ei Emilio Urberuaga şi Arnal Ballester, amândoi câştigători ai Premiului Naţional de Ilustraţie - care au transpus în imagini acea copilărie care este "patria comună a tuturor muritorilor", după cum afirmă Delibes. Expoziţia este, în acelaşi timp, o dovadă a varietăţii limbajelor şi tehnicilor înglobate de ilustraţia contemporană spaniolă.


Elisa Delibes de Castro este cea de-a patra fiică a lui Miguel Delibes. A trăit alături de scriitor până la moartea acestuia. Licenţiată în Filologie Romanică şi Filologie Franceză la Universitatea din Valladolid, în prezent pensionată, este profesor de Învăţământ Secundar de Limbă şi Literatură Spaniolă. Este, de asemenea, Preşedinta Fundaţiei Miguel Delibes.

Alfonso León este licenţiat în Istoria Artei la Universitatea din Valladolid şi masterand în Managementul Patrimoniului Cultural la Universitatea Complutense din Madrid. Traiectoria sa profesională este strâns legată de managementul cultural şi cel al patrimoniului istoric, lucrând cu diverse instituţii non-profit de profil. Este comisar de expoziţii şi colaborează cu diverse reviste şi publicaţii. În prezent este directorul Fundaţiei Miguel Delibes. Publicaţii: El Castillo de Ampudia y la Colección Fontaneda, Palencia, 1999; Descalzas Reales: el Legado de la Toscana, Cuaderno de Restauración, 1, Valladolid, 2007; La imagen del Quijote en la Corte en la Corte Española del siglo XVII, Valladolid, 2006; Delibes y la ilustración: una relación de ida y vuelta în Patria Común. Delibes ilustrado, Fundación Miguel Delibes, Valladolid, 2012.
0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Bestiar politic de Valeriu Mladin, Mihai Plămădeală
 Perspectiva inversă, Ilinca Bernea
 Expoziţie ORAVITZAN, Comunicat de presă
 24 de ani în 24 de expresii ale Solitudinii. Expoziţie de fotografie Mirona Radu, George Păunescu
 După Moscova, Kolomna, Odesa, Torino şi Chişinău expoziţia de fotografie a Mironei Radu ajunge în sfârşit la Bucureşti, Comunicat de presă
 Alte articole


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer