Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici teatru  Sageata  Variaţiuni la invenţiuni. Opus 2

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Oameni-spectacol - Variaţiuni la invenţiuni, Op. 2 la Festivalul Naţional de Teatru Independent, 2013


noiembrie 2013
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Ce au în comun Bethoven, Dave Brubeck, Rolling Stones, Michael Jackson, Sam Brown şi încă alţi compozitori şi fragmente din operele lor celebre? Doi pianişti fistichii, un clovn vesel, care-şi mişcă degetele pe notele acute ale pianului, şi un clovn trist, căruia în revine jumătatea gravă a notelor aceluiaşi pian. Ambii vor să-şi depăşească condiţia, adică să mai strecoare câte un deget pe partea celuilalt, să cânte la mai multe şi mai trăznite instrumente decât celălalt şi, de fapt, fiecare vrea să capete hegemonia acestui recital. Doar că spectacolul e făcut să se joace în doi, la fel ca şi... mă rog, viaţa. Nu merg ei atât de departe cu metafora, dar aceşti Charlie Chaplin şi Buster Keaton (care au un scheci asemănător, numit Limelight) muzicali au făcut cu siguranţă deliciul publicului, miercuri, 6 noiembrie 2013, la Teatrul de Artă Bucureşti, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru Independent, 2013.


Reţeta e sigură, dar bine folosită şi inventiv exploatată de cei doi - Petre Ancuţa şi Emilian Mârnea. Gag după gag, instrument după instrument, spectacolul lor e o variaţiune la posibilităţile de exprimare ale unei fiinţe. În lipsa cuvintelor, intenţiile, sentimentele şi emoţiile se transmit prin sunete, atitudini şi reacţii. Şi e uimitor cum dintr-o situaţie simplă de viaţă (bătălia cu citate muzicale, un şir de cauze-efecte extrase din melodii cunoscute, astfel încât să creeze o poveste) reuşesc să construiască un moment deloc "facil". Ba mai mult, cei doi se întrec în meşteşugul de a cânta la pian din toate poziţiile, în timp ce se luptă cu spadele sau încearcă să-şi sustragă unul altuia o bancnotă. Actoria devine clovnerie, bine făcută, scutită de cioace inutile, pasionant jucată. O mică pastilă de fericire. Şi muzică bună!

 Toate articolele despre Variaţiuni la invenţiuni. Opus 2
 Toate articolele despre Festivalul Naţional de Teatru INDEPENDENT, 2013


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Sabina Balan


Alte articole

 Jocul de-a măcelul pe portativ şi pe improvizaţie - Variaţiuni la invenţiuni. Opus 2 la Maratonul Teatrului Independent, 2013, Andrei Vornicu


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer