Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2013

Filmul aniversar O scurtă istorie Astra Film, o poveste despre oameni şi cinema


decembrie 2013
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Filmul O scurtă istorie Astra Film este un proiect cultural inedit care marchează povestea celor 20 de ani ai primului festival internaţional de film documentar din România, Astra Film Festival.

20 de ani înseamnă o întreagă istorie şi o vârstă respectabilă pentru un festival. Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival, reconstituie cele mai savuroase episoade din culisele organizării festivalului de la Sibiu.

Aflaţi cum la prima ediţie a festivalului termenul de sponsor era echivalent cu pomana; ideea de voluntariat în România era o noutate, la prima ediţie a festivalului colaborându-se cu voluntari veniţi din străinătate; contactele şi relaţiile pentru festival se făceau direct sau cel mult prin scrisori redactate la maşina de scris şi trimise prin poştă; iar o mare parte din publicul festivalului era format din studenţi veniţi cu autostopul din alte oraşe ale ţării, dar şi din Polonia, Serbia sau Ungaria.

Chiar dacă oamenii, mentalităţile, mediile de comunicare, puterea de propagare a informaţiei sunt complet schimbate în 2013 faţă de 1993, rămâne constantă emoţia întâlnirii - cu celălalt, prin film, în sala de proiecţie şi în afara ei, întâlnirea breslei cu publicul - iar aceasta creionează spaţiul unic al reflexiei prin film documentar, numit Astra Film.

"Cei mai buni ambasadori ai României în aceşti 20 de ani tulburi au fost, indubitabil, cinemaul românesc şi unele proiecte culturale, dar succesele s-au datorat exclusiv eforturilor individuale. A venit timpul ca legislaţia, managementul culturii, al filmului, să fie ajustate în aşa fel încât să sprijine în mod real acest segment performant al societăţii româneşti, dar pentru acest lucru este nevoie de oameni capabili.", a declarat Dumitru Budrala, director Astra Film Sibiu.


Astra Film Festival Sibiu a fost iniţiat în 1993, ca festival de film etnografic / antropologic şi şi-a extins aria către toate genurile cinematografiei de non-ficţiune, devenind un eveniment de referinţă pentru profesionişti, pentru zona academică şi pentru publicul cinefil. În 2014, festivalul va avea loc între 13 şi 19 octombrie.
 

Descarcă broşura Astra Film Festival, 2013, aici..

 Toate articolele despre Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2013


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Rocambolisme din Războiul Rece - The Bucureşti Experiment şi Afacerea Tănase, Andrei Gorzo
 Astra Film Festival 2013, a fost desemnat Festivalul Anului în România la Gala Premiilor Radio România Cultural, Comunicat de presă
 Documentare de la Astra Film Festival proiectate la Cluj, Comunicat de presă
 Astra Film on Tour ajunge la Târgu Mureş, Comunicat de presă
 Best of Astra Film Festival 2013, la Bucureşti, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2013


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer