ianuarie 2014
Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2013
O selecţie specială de documentare din programul aniversar Astra Film Festival 2013 porneşte de la Sibiu cu destinaţia Bucureşti. Filmele vor fi proiectate la Institutul Cultural Român (ICR) şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR).

În perioada 21 - 23 ianuarie 2014, la ICR va fi proiectat în fiecare zi, cu începere de la ora 18, câte un documentar premiat la AFF 2013. Marţi, 21 ianuarie, programul se deschide cu filmul desemnat cel mai bun documentar la competiţia Europa Centrală şi de Est, Anatomia plecării (regia Şerban Oliver Tătaru), o întoarcere în timp în care regizorul reface traseul plecării familiei sale din România în Germania în ultimii ani ai regimului comunist. Câştigător al premiului pentru cel mai bun documentar românesc, În numele primarului (regia Anca Hirţe), va fi proiectat miercuri, 22 ianuarie. Filmul este o analiză pertinentă a relaţiei oamenilor simpli cu autoritatea. În ultima zi, joi 23 ianuarie, programul include două proiecţii, O scurtă istorie Astra Film (regia Carmen Vidu), povestea celor 20 de ani de festival narată de Dumitru Budrala, director AFF, şi Afacerea Tănase. Leapşa pe murite (regia Ionuţ Teianu), câştigător al premiului special acordat documentarului românesc, care reconstituie unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de asasinat comandat cu iz politic din perioada ceauşistă. La proiecţii vor fi prezenţi Ileana Bîrsan (critic de film), Dumitru Budrala (director AFF) şi Csilla Kato (director de programe AFF).


În weekend, între 24 şi 26 ianuarie 2014, MNŢR continuă seria proiecţiilor de documentare din competiţia oficială AFF 2013. În prima zi, de la ora 18:30, publicul va putea viziona filmele O scurtă istorie Astra Film şi Mathew's Laws (regia Marc Schmidt), marele câştigător la AFF 2013. Sâmbătă, 25 ianuarie 2014, de la ora 17, pe marele ecran ajung poveşti intime locale, precum My German Children (regia Tom Pauer) şi Dancing Alone (regia Biene Pilavci) - premiul pentru cel mai bun film documentar din competiţia internaţională; dar şi subiecte de interes global, Google and the World Brain (regia Ben Lewis), un film despre proiectele controversate desfăşurate cu uşile închise de gigantul Google. Duminică, 26 ianuarie 2014, de la ora 15, vor fi proiectate Blestemul gazelor de şist (regia Lech Kowalski), unul dintre cele mai aclamate filme din 2013 care dezbate un subiect fierbinte de actualitate, Cântece pentru un muzeu (regia Eliza Zdru), Speranţe la vânzare (regia Cecilia Felmeri) şi Ion (regia Olivier Magis).

2014 se anunţă un an plin pentru Astra Film Sibiu, care a sărbătorit recent 20 de ani de existenţă. Festivalul va continua să călătorească prin toată ţara şi va ajunge în curând şi la Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureş sau Iaşi. În tradiţia anilor trecuţi, în fiecare joi de la ora 19, spectacolul lumii se poate vedea pe marele ecran şi la Cinemateca Astra Film din Sibiu. O nouă ediţie a festivalului va avea loc între 13 şi 19 octombrie 2014.

AFF On Tour la Bucureşti este organizat de Astra Film - CNM Astra Sibiu, Consiliul Judeţean Sibiu, Institutul Cultural Român şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
Descarcă broşura Astra Film Festival, 2013, aici..


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus