Film Menu / ianuarie 2014
Revista Film Menu
UNATC Bucureşti şi Film Menu prezintă vineri, 31 ianuarie 2014, de la orele 19,00 proiecţia filmului După tăcere - ceea ce nu e rostit nu există?, în regia Vaninei Vignal, urmată de o dezbatere cu membrii echipei de filmare.

Demarăm un nou proiect în cadrul "Să Film!", în care ne propunem să proiectăm lunar câte un documentar românesc. Deşi există numeroşi cineaşti talentaţi care realizează documentare, foarte puţine sunt distribuite în circuitul de săli de cinema din ţară. Considerăm că această situaţie este injustă şi ne dorim, în măsura posibilităţilor, să contribuim la creşterea vizibilităţii acestui tip de cinema.

Evenimentul face parte din proiectul "Să Film!", care îşi propune să ofere contextul necesar unui dialog între public şi realizatorii celor mai recente filme româneşti. Proiecţiile vor avea loc de fiecare dată în Sala de cinema din UNATC - o sală cu o capacitate de aproximativ 300 de locuri. La finalul fiecărei proiecţii, publicul este invitat să intre în dialog cu o mare parte a echipei de filmare. Scopul acestui proiect este, pe de o parte, de a facilita o înţelegere a modului în care funcţionează fiecare departament al unei echipe de producţie cinematografică şi pe de altă parte, de a propune un dialog amplu între realizatori şi public.
 
Realizatoarea Vanina Vignal despre După tăcere - ceea ce nu e rostit nu există?
 
"Am cunoscut-o pe Ioana în 1991, la Bucureşti, un an după lovitura de stat pe care mass media au numit-o "Revoluţie". Atunci când ne-am cunoscut, vorbeam despre orice, mai puţin despre dictatura de sub care ţara ei abia ieşea, ca şi cum tăcerea putea să şteargă ceea ce era încă mult prea dureros.
 
Lucrul ăsta mi-a permis să fac un studiu despre abuz, despre tăcere şi frică, despre clopotul de sticlă pe care Ioana şi l-a construit, un clopot de sticlă iluzoriu care ar fi trebuit să o ţină departe de realitatea înconjurătoare şi să o protejeze de abuzul statului comunist. Chiar şi azi, pentru că vechile reflexe persistă în România, iar Ioana, neputincioasă, deprimată, s-a refugiat în sânul familiei sale. Refuză realitatea în care trăieşte - împotriva voinţei ei, întreţine legătura cu injustiţia istorică - clopotul ei de sticlă protector a devenit o închisoare.
 
Ioana nu şi-a permis niciodată să analizeze ceea ce o chinuie. Aceste cuvinte îşi găsesc astăzi drumul doar pentru că fac parte dintr-o lucrare cinematografică ce le transportă şi pe care o transcend.
 
Montajul susţine această dinamică şi face în aşa fel încât persoane care nu au discutat niciodată între ele despre traumatismele lor, îşi "răspund", în cele din urmă. Făcând acest lucru, montajul pune în evidenţă tăcerea şi toate lucrurile nespuse care încă le despart şi care s-au transmis din generaţie în generaţie. Şi care o învăluie deja pe Teona, fiica Ioanei. Teona a înţeles, la fel ca mama ei cu ani în urmă, fără să i se fi spus vreodată, că sunt anumite întrebări pe care nu trebuie să le pună.
 
Prin povestea Ioanei, care întâmplător este româncă, filmul meu vorbeşte despre cum dictatura devine un sistem de viaţă. Iar lucrul acesta nu este apanajul ţărilor ex-comuniste." (Vanina Vignal, martie 2012)

Programul "Să Film!" de vineri, 31 ianuarie 2014 (UNATC - Sala de cinema):

19.00: Proiecţie După tăcere - ceea ce nu e rostit nu există? (România / Franţa, 2012, regia: Vanina Vignal)
20.30: Dezbatere pe marginea filmului cu membrii echipei de filmare.

Intrarea la eveniment este gratuită.


Parteneri media: Radio Guerrilla, Şapte Seri, Dilema Veche, Liternet.ro, Filmreporter.ro, Sub25, Feeder.ro, Veioza Arte, Librăriile Humanitas, Librăria Anthony Frost, Librăriile Cărtureşti şi Librăria Jumătatea Plină.

Link spre event: https://www.facebook.com/events/1415153292063023/1416383955273290

Descarcă revista FILM MENU aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus