ianuarie 2014
Revista Film Menu
UNATC Bucureşti şi Film Menu prezintă sîmbătă, 1 februarie 2014, de la orele 19,00 proiecţia filmului Vulpe-vânător, în regia lui Stere Gulea, urmată de o dezbatere cu membrii echipei de filmare.

După un an şi jumătate în care am proiectat şi discutat exclusiv filme româneşti recente, ne propunem să prezentăm lunar câte un film românesc realizat anterior anului 2000, pe care să îl discutăm cu echipa de realizatori. Ne dorim astfel să readucem în atenţia publicului filme importante ale istoriei cinematografiei româneşti, unele dintre ele dificil de accesat, toate - imposibil de ignorat.

Vulpe-vânător este bazat pe romanul laureatei Premiului Nobel pentru literatură, Herta Müller, Încă de pe atunci vulpea era vânătorul, şi conţine una dintre cele mai valoroase prestaţii ale actriţei Oana Pellea. Este primul dintre cele două filme realizate de Stere Gulea ale căror acţiune se petrece în timpul evenimentelor din decembrie 1989 ce au dus la căderea dictaturii în România (celălalt este Stare de fapt, 1996).
 
Filmul e inspirat de evenimentele premergătoare revoltei timişorenilor din decembrie 1989. Fire independentă şi nonconformistă, Irina, o tânără profesoară, intră în vizorul Securităţii, care, spre a o intimida, utilizează un întreg arsenal de presiuni psihologice. Euforia pe care i-o provoacă eroinei căderea lui Ceauşescu este, din păcate, de scurtă durată: Irina descoperă curând că n-a scăpat de urmărirea Securităţii.

Evenimentul face parte din proiectul Să Film!, care îşi propune să ofere contextul necesar unui dialog între public şi realizatorii celor mai recente filme româneşti. Proiecţiile vor avea loc de fiecare dată în Sala de cinema din UNATC - o sală cu o capacitate de aproximativ 300 de locuri. La finalul fiecărei proiecţii, publicul este invitat să intre în dialog cu o mare parte a echipei de filmare. Scopul acestui proiect este, pe de o parte, de a facilita o înţelegere a modului în care funcţionează fiecare departament al unei echipe de producţie cinematografică şi pe de altă parte, de a propune un dialog amplu între realizatori şi public.

Programul "Să Film!" de sîmbătă, 1 februarie 2014 (UNATC - Sala de cinema):

19.00: Proiecţie Vulpe-vânător (România, 1993, regia: Stere Gulea)
20.30: Dezbatere pe marginea filmului cu membrii echipei de filmare (Stere Gulea, Florin Mihăilescu - imagine, Mara Grigore şi Claudiu Istodor - ambii în distribuţie)

Intrarea la eveniment este gratuită.


Parteneri media: Radio Guerrilla, Şapte Seri, Dilema Veche, Liternet.ro, Filmreporter.ro, Sub25, Feeder.ro, Veioza Arte, Librăriile Humanitas, Librăria Anthony Frost, Librăriile Cărtureşti şi Librăria Jumătatea Plină.

Link spre event: https://www.facebook.com/events/693269704051803/

Descarcă revista FILM MENU aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus