martie 2014
Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2013
O selecţie best of care include 12 documentare din programul aniversar Astra Film Festival 2013 va fi prezentată la Casa Tranzit din Cluj, între 5 şi 8 martie 2014. În fiecare zi, proiecţiile de film încep la ora 17 şi sunt urmate de discuţii tematice.

Miercuri, 5 martie 2014, trei documentare desconspiră realităţi româneşti mai puţin cunoscute şi aproape deloc mediatizate din perioada comunistă: de la vânzarea evreilor de către statul român (Evrei la vânzare, regia Radu Gabrea), la operaţiunile secrete de asasinare a dizidenţilor români comandate de Ceauşescu (Afacerea Tănase, regia Ionuţ Teianu), pâna la plecarea definitivă a românilor din ţară în anii '80 (Anatomia plecării, regia Şerban Oliver Tătaru). Documentarele vor fi urmate de o discuţie despre Antropologia socialismului real.

În a doua zi, joi - 6 martie 2014, programul este deschis de cel mai bun documentar românesc al anului 2013, În numele primarului (regia Anca Hirţe), premiat la cea mai recentă ediţie AFF. Protestele provocate de proiectele de exploatare a gazelor de şist ale corporaţiei Chevron fac tema documentarului Blestemul gazelor şist (regia Lech Kowalski) şi a discuţiei despre Activismul ecologic de după proiecţie. Ziua se încheie cu filmul Regulile lui Matthijs (regia Marc Schmidt), marele câştigător la AFF 2013, care va genera şi o discuţie pe tema Autismului şi alteriatea psihică.

Vineri, 7 martie 2014, filmele Copiii mei germani (regia Tom Pauer) şi O scurtă istorie Astra Film (regia Carmen Vidu) vor fi proiectate în prezenţa lui Dumitru Budrala (director fondator AFF) şi Csilla Kato (director de programe AFF), care vor susţine o sesiune de Q&A la final. De la ora 20, filmul Google şi creierul mondial (regia Ben Lewis) va prezenta proiectele controversate ale gigantului Google şi va fi urmat de o discuţie despre Antropologia multipoziţională: de la teren la internet.

Ultima zi din program - vineri, 8 martie 2014, este dedicată femeii şi include proiecţii speciale, de la omagiul adus femeilor muncitoare (8 martie, regia Alexandru Belc), la mărturiile a şapte fete implicate fără voia lor în traficul de carne vie (Speranţe la vânzare, regia Cecilia Felmeri), până la copilăria chinuită a unei tinere din Germania (Dansând de unul singur, regia Biene Pilavci). Programul se încheie cu o discuţie care-şi propune să analizeze Poziţia femeii în societatea de astăzi.


2014 se anunţă un an plin pentru Astra Film, care a sărbătorit recent 20 de ani de existenţă. Înscrierile pentru următoarea ediţie de AFF, care se va desfăşura între 6 şi 12 octombrie 2014 la Sibiu, au început. Festivalul va continua să călătorească prin ţară şi va ajunge curând la Timişoara sau Iaşi, iar în fiecare joi, la Sibiu, documentare unul şi unul pot fi văzute la Cinemateca Astra Film.
AFF on Tour la Cluj este organizat de Astra Film - CNM Astra Sibiu, Consiliul Judeţean Sibiu şi Fundaţia Tranzit.

Descarcă broşura Astra Film Festival, 2013, aici..


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus