martie 2014
Festivalul de film Berlin, 2014
Independenţa Film va aduce în România două dintre filmele participante la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin: lungmetrajele In Order of Disappearance, cu Stellan Skarsgård, prezentat în Competiţia oficială şi Dans la cour, cu Catherine Deneuve, în afara competiţiei. Ajuns la a a 64-a ediţie, binecunoscutul festival s-a desfăşurat în intervalul 06 - 16 februarie 2014.

-----------------------------------------------------------

In Order of Disappearance
 
Filmul In Order of Disappearance / Kraftidioten, aflat în Competiţia Festivalului, este o comedie neagră & thriller norvegian cu Stellan Skarsgård (Nymphomaniac, Breaking the Waves, Melancholia, Good Will Hunting, Ronin, Thor, The Girl with the Dragon Tattoo, The Avengers) şi Bruno Ganz. Filmul spune povestea unui şofer de camion care ajunge peste noapte un fel de erou justiţiar necunoscut.
 
Regia este semnată de Hans Petter Moland, cunoscut pentru: Aberdeen (2000), A Somewhat Gentle Man (2010), Zero Kelvin (1995), The Beautiful Country (2004). Regizorul norvegian a fost nominalizat la Ursul de Aur pentru cel mai recent film al său, In Order of Disappearance / Kraftidioten, fiind nominalizat şi în 2004 (The Beautiful Country) şi în 2010 (En ganske snill mann).
 
Sinopsis. Norvegia. Iarnă. Introvertitul Nils (Stellan Skarsgård) munceşte din greu la volanul autoplugului său imens cu care deszăpezeşte continuu drumurile şi trecătorile dintre munţi, din zona îngheţată în care locuieşte. Tocmai a fost numit cetăţean de onoare al oraşului, când află că fiul său a murit de supradoză de heroină. Nils refuză să creadă versiunea oficială şi porneşte în căutarea celor despre care se bănuieşte că ar fi asasinii fiului său. În scurt timp devine un fel de justiţiar din umbră, un erou necunoscut a cărui identitate nu o bănuieşte nimeni. O comedie neagră plină de imagini impresionante, peisaje hibernale superbe şi o potretizare până la cel mai mic detaliu a mentalităţilor interlopilor suedezi, norvegieni şi chiar a mafioţilor sârbi, reprezentaţi de boss-ul sârb jucat de actorul Bruno Ganz (Downfall, Unknown).

-----------------------------------------------------------

Dans la cour / In the Courtyard

Dans la cour / In the Courtyard va fi proiectat în afara competiţiei şi este o dramă franţuzească în regia lui Pierre Salvadori (Hors de prix, Apres vous, De vrais mensonges). Actorii principali sunt Catherine Deneuve (Belle de Jour, al lui Luis Bunuel, Dancer in the Dark, regizat de Lars von Trier, Repulsion, de Roman Polanski) şi Gustave Kervern (Aaltra, Mammuth).

Sinopsis. Povestea acestei comedii are loc în curtea unei case din Paris. Ajungem să-i cunoaştem pe chiriaşii clădirii prin intermediul noului portar, Antoine. Printre aceştia se numără un hoţ de biciclete care este în acelaşi timp şi dealer de droguri, sau un chiriaş maniac cu ordinea şi curăţenia, genul obsesiv-compulsiv. La ultimul etaj locuieşte Mathilde, proaspăt pensionată, care acum încearcă să-şi găsească liniştea alături de soţul ei. Antoine însuşi s-a retras din activitatea muzicală de curând, printr-un gest extrem: a abandonat scena chiar în mijlocul unui concert, fără să scoată un singur cuvânt. În pereţii clădirii apare la un moment dat o fisură, despre care se crede că va afecta integritatea întregii clădiri, iar această fisură este folosită de regizor pe post de metaforă: punctul slab, fisura care apare în viaţa oricui.


-------------------------

Referinţe online:
Independenţa Film - pe Facebook
Independenţa Film - site oficial
 
In Order of Disappearance / Kraftidioten la Berlin
Dans la cour la Berlin

-------------------------

Independenţa Film este casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca Nymphomaniac, La vie d'Adèle, Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, Poliţist, adjectiv, Jagten / Vânătoarea, Amour, Los amantes pasajeros, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In the Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville, etc.

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus