martie 2014
Festivalul de Film Documentar One World România, 2014
Ce e sub pământ? Pentru ce e războiul? Câţi ani o să mai trăieşti? Ce voiai să te faci când erai mic?

"Inside every adult, there is a child wondering what happened", am citit mai demult pe un magnet de bucătărie. Anything Can Happen îl urmăreşte pe Tomek (fiul în vârstă de şase ani al regizorului Marcel Łoziński), care colindă parcul pe trotineta lui, descoperind plantele, animalele şi oamenii bătrâni.

Este o îndrăzneală inocentă şi demnă de invidie în explorarea copiilor. Tomek le pune persoanelor cu care se întâlneşte întrebări ciudate, curioase, incomode, cu scopul unic de a afla. Regizorul recunoaşte că s-a folosit de vârsta şi natura sociabilă a fiului său pentru a afla răspunsul şi reacţiile oamenilor la întrebări pe care el (şi, probabil, orice alt adult) s-ar fi temut să le formuleze, către alţii sau către sine însuşi.

Câteva scene sunt de o sensibilitate dezarmantă. Fapt explicabil, dacă ne imaginăm că varianta noastră de puşti, pe care o ţinem bine ascunsă sub straturi de experienţă de viaţă, ar ieşi în faţa noastră şi ne-ar întreba, senin, de ce nu am devenit ce voiam să ne facem când eram mici.

Łoziński şi fiul lui ne încurajează să scoatem de la naftalină promisiunile pe care ni le-am făcut când nu aveam de plătit facturi. Filmul nu este un documentar în adevăratul sens al cuvântului, decât dacă decidem să acceptăm că lumea din interiorul nostru merită, din când în când, să fie explorată, vizitată şi întrebată ce mai face.

Descarcă broşura One World Romania, 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus