martie 2014
Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2013
Luni, 24 martie 2014, în cadrul celei de-a XIV-a ediţii a Galei Premiilor Radio România Cultural, Festivalul Internaţional de Film de la Sibiu - Astra Film Festival a primit Marele Premiu la secţiunea Proiecte culturale şi festivaluri.

Ediţia premiată, care s-a desfăşurat în octombrie 2013 la Sibiu, a fost una aniversară. În cei peste 20 de ani de existenţă, Astra Film Festival a devenit un puternic brand cultural local şi unul dintre cele mai importante festivaluri de film non-ficţional din Europa. Astfel, AFF a pus Sibiul pe harta cinematografiei internaţionale şi a asigurat oraşului statutul de punct de întâlnire între oameni şi cultură.

Motivaţia juriului în alegerea festivalului câştigător a fost determinată de amploarea naţională şi internaţională a Astra Film Festival, de numărul record de documentare româneşti şi străine care au oferit publicului prilejul de a avea o imagine cât mai clară asupra realităţilor contemporane de pe tot mapamondul şi de reuşita festivalului de a face din oraşul Sibiu casa filmului documentar din România.
 

"Sunt onorat pentru nominalizare şi pentru premiul acordat. Aş vrea să fac o scurtă mărturisire legată de finanţările festivalurilor pornind de la începuturile din 1993, atunci când am îndrăznit să bat la uşa oficialităţilor vremii. Bineînţeles, am fost dat afară, dar înainte de asta am fost întrebat dacă ştiu cât costă un metru pătrat de asfalt. Nu am renunţat la proiect, am continuat, însă acum, când mă gândesc la toate lucrurile minunate care s-au petrecut de-a lungul celor 20 de ani şi dacă le-aş putea transforma în metri pătraţi de asfalt, sunt sigur că ar fi rezolvată problema autostrăzilor din România. În urmă cu câteva zile am fost înştiinţaţi că Astra Film Festival a fost exclus din Agenda Culturală a Sibiului 2014, fiind înlocuit de Festivalul Mustului, Obor Fest sau Reuniunea Trupelor. Ediţia din 2014 este în pericol dacă nu primeşte fonduri de la Primăria Sibiului.", a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival.


Astra Film Festival a fost inclus de curând şi în Top 100 de nume din România care mişcă ţara cu puterea ideilor sau a faptelor realizat de revista Foreign Policy România, un clasament care îşi propune să evidenţieze anual numele românilor care mişcă ţara în direcţii bune sau proiecte remarcabile, susţinute prin muncă şi pasiune.
Descarcă broşura Astra Film Festival, 2013, aici..


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus