martie 2014
Grande bellezza, La
Regizorul filmului La grande bellezza, Paolo Sorrentino, a răspuns la câteva întrebări care au vizat secvenţe din cel mai recent lungmetraj al său.

Vă reamintim că La grande bellezza / Marea frumuseţe a intrat în cinematografe vineri, 28 martie 2014. Sălile de cinema în care filmul, premiat cu Oscar 2014 pentru cel mai bun film străin, va putea fi urmărit în prima săptămână (28 martie - 4 aprilie) sunt, în Bucureşti: Hollywood Multiplex, Grand Cinema & More, Studio (vineri, luni şi marţi, spectacolele programate la 10.00 şi la 12.45) Cinemateca Union, NCRR (Muzeul Naţional al Ţăranului Român), Cinema City Cotroceni, Cinema City Sun Plaza,  şi Movieplex Cinema Plaza. În ţară, sălile sunt: Victoria Cluj, Cityplex Braşov, Cityplex Constanţa, Arta 3D Tg. Mureş, Cortina Digiplex Oradea, Cinema Palace Oradea şi EuroCinema Silver Mall Vaslui.


Ironii la adresa Bisericii Catolice?

Unul din pasajele din film care au lăsat loc de interpretări este cel în care apare un cardinal al Bisericii Catolice obsedat de reţete culinare. Este cumva asta o critică la adresa Bisericii?, a fost întrebat regizorul.
 
"Este mai degrabă o critică la adresa proliferării în ultimul timp a cultului mâncării, a gastronomiei şi aşa mai departe", a răspuns Paolo Sorrentino. "Câteodată se pare că nu putem vorbi de altceva decât despre ce gătim şi în ce fel. Mie mi s-a părut amuzant să pomenesc de asta... Aroganţa tiranică a unora care vor să impună peste tot aceste subiecte de discuţie legate de bucătărie începe să mă cam calce pe bătături. De aceea, am vrut să arăt cum acest trend a câştigat atât de mult teren încât a ajuns şi în cele mai surprinzătoare locuri, cele dedicate spiritului".


Conexiuni ale filmului cu alţi regizori italeni
 
Altă întrebare a vizat referinţele la filmele unor cineaşti celebri. "Pare că La grande bellezza face nişte conexiuni cu creaţiile altor regizori, fără însă a merge atât de departe şi de a-i cita în mod explicit", i s-a spus lui Paolo Sorrentino.
 
"În opinia mea, La grande bellezza nu este un film care implică citarea cuiva, în sensul strict al cuvântului. Dar este un film îndatorat în întregime marelui cinematograf italian al lui Scola, Fellini, Ferreri, Monicelli etc.", a spus regizorul.


Sorrentino, de la Irlanda şi SUA, acum în sfârşit acasă, în Roma
 
Înainte de La grande bellezza, regizorul Paolo Sorrentino a lucrat câţiva ani în Irlanda şi Statele Unite ale Americii. "Mă gândesc demult la un film despre contradicţiile, frumuseţile şi scenele la care am fost chiar eu martor, precum şi la oamenii pe care i-am întâlnit în Roma", spune Paolo Sorrentino. "Roma e un oraş minunat, dar în acelaşi timp plin de pericole. Prin pericole mă refer la aventuri intelectuale care nu duc nicăieri."

"După doi ani de călătorit între Europa şi SUA am simţit că trebuie să mă opresc. Am vrut să-mi păstrez stilul de viaţă cu un proiect care să-mi permită să vin acasă în fiecare seară. Dar, în realitate, La grande bellezza a fost un proiect mai mult decât epuizant, în ciuda experienţei pasionale", recunoaşte Paolo Sorrentino.


Sorrentino, în curând pe marile ecrane: cu Vincent Cassel, Vanessa Paradis şi Michael Caine

În prezent, regizorul italian lucrează la două filme. Primul, care va avea probabil premiera în 2014, se numeşte Rio, I Love You şi este o serie de filme scurte filmate la Rio de Janeiro şi regizate de 11 cineaşti, printre care şi John Turturo. În Rio, I Love You vor juca: Vincent Cassel, John Turturo, Vanessa Paradis, Harvey Keitel, Rodrigo Santoro, Emily Mortimer, Jason Isaacs şi alţii.
 
Al doilea film se numeşte In the Future, este încă în faza de pre-producţie şi probabil va fi terminat în 2015. Sorrentino este regizor şi scenarist, iar celebrul Michael Caine a confirmat deja că va face parte din distribuţie. Imaginea va fi semnată de acelaşi partener de la ultimele sale patru filme, inclusiv La grande bellezza, Luca Bigazzi.

Bizet, Annie Lennox, Bob Sinclair - pe coloana sonoră
 
La grande bellezza are o coloană sonoră de excepţie alcătuită din peste 30 de piese, o combinaţie de muzică italiană veche, originală sau remixată, coruri bisericeşti şi cvartete, compoziţii de Georges Bizet, remix-uri marca Bob Sinclair, Annie Lennox şi David A. Stewart (ex The Eurythmics) şi câteva piese ale muzicianului italian Lele Marchitelli.
 
Melodia originală care se aude şi în trailer-ul filmului se numeşte Far L'amore, de Bob Sinclar feat Raffaella Carra.
 
Între 2001 şi 2006, Lele Marchitelli a fost directorul muzical al teatrului Ambra Jovinelli din Roma. În domeniul cinematografic, Marchitelli a colaborat cu regizori italieni importanţi precum Giuseppe Piccioni, Renato De Maria, Cinzia Torrini, Riccardo Milani, Carlo Verdone şi Luca Gramendola. În 2014, în urma semnării coloanei sonore pentru Paolo Sorrentino, La grande bellezza, compozitorul a fost nominalizat la Globul de Aur (versiunea italiană) pentru cea mai bună muzică.
--------------------------------------

Soundtrack-ul complet La Grande Bellezza / Marea frumuseţe

Lele Marchitelli - Trumeau (5:16)
Lele Marchitelli - Time (1:28)
Lele Marchitelli - Color My World (3:06)
Lele Marchitelli - Surge of Excitement (2:31)
Lele Marchitelli - Settembre non comincia (1:56)
Lele Marchitelli - Ramona (3:01)
Lele Marchitelli - River Flowers (1:56)
 
I Lie (Compus de David Lang, Interpretată de Torino Vocalesemble)
Far l'amore (Scrisă de Franco Bracardi, Bob Sinclar şi Daniele Pace, Interpretată de Bob Sinclar şi Raffaella Carrà)
More Than Scarlet (Scrisă de Matt Fitzgerald, Pete Kelly, Tom Schutzinger şi Ben Ely, Interpretată de Decoder Ring)
Mueve la colita (Scrisă de F. Attanasio, Ricky Nanni, Lorenzo Confetta, S. Attanasio şi G. Attanasio, Interpretată de El Gato DJ)
My Heart's in the Highlands (Compus de Arvo Pärt,  versuri de Robert Burns, Interpretată de Else Torp şi Christopher Bowers-Broadbent)
Que no se acabe el mambo (Scrisă de J. Peña Suazo, Interpretată de La Banda Gorda)
 The Lamb (Compus de John Tavener şi William Blake, Interpretată de The Choir of the Temple Church)
Parade (Scrisă de Andreas Berthling, Tomas Hallonsten şi Johan Berthling, Interpretată de Tape feat. Ingmar Lindelof)
World to Come IV (Compus de David Lang, Interpretată de Maya Beiser)
Symphony No. 3, Op. 36 'Of Sorrowful Song': III. Lento - Cantabile Semplice (Compus de Henryk Mikolaj Górecki, Interpretată de London Sinfonietta şi Dawn Upshaw)
Moody (Scrisă de the Scroggins Sisters, Interpretată de ESG)
Take My Breath Away (Scrisă şi interpretată by Gui Boratto, Prin amabilitatea Truelove Music / Kompakt Records)
 The Beatitudes (Compus de Vladimir Martynov, Interpretată de Kronos Quartet)
Forever (Scrisă de Maurizio Fabrizio şi Antonello Venditti, Interpretată de Antonello Venditti)
Pancho (Scrisă de Julius Steffaro şi Jack Trombey) 
There Must Be an Angel (Playing with My Heart) (Scrisă de Annie Lennox şi David A. Stewart, Voce Lorraine Bowen, Remixat de Paolo Scotti)
Water from the Same Source (Scrisă de Christian Frederickson, Rachel Grimes şi Jason Noble, Interpretată de Rachel's)
Symphony in C Major: II. Adagio (Compus de Georges Bizet, Interpretată de Leopold Stokowski şi Symphony Orchestra)
Dies Irae (Compus de Zbigniew Preisner, Interpretată de Elzbieta Towarnicka, Dariusz Paradowski, Piotr Lykowski, Piotr Kusiewicz, Grzegorz Zychowicz şi Jan Szypowski) 
Everything Trying (Scrisă şi interpretată by Damien Jurado)
Discoteca (Scrisă de Christian Bouyjou, Chloé Fabre şi Radha Valli, Interpretată de Exchpoptrue)
We No Speak Americano (Scrisă de Renato Carosone, Nicola Salerno, Matthew Handley, Duncan MacLennan şi Andrew Stanley, Interpretată de Studio Allstars)
Ti ruberò (Scrisă de Bruno Lauzi, Interpretată de Monica Cetti) 
Beata Viscera (Scrisă de Magister Perotinus, Interpretată de Vox Clamantis)
Trois Mouvements Perpétuels: I - Assez modéré (Scrisă de Francis Poulenc, Interpretată de Peter Beijersbergen van Hengouwen)

---------------------------------------

La grande bellezza. Sinopsis

Jep Gambardella (jucat de Toni Servillo) - un bărbat chipeş, în ciuda primelor semne de îmbătrânire - participă din plin la viaţa socială a oraşului. Merge la dineuri alese şi este sufletul petrecerilor mondene.

Ziarist de succes şi seducător înveterat, Jep este autorul unei cărţi care, în tinereţe, i-a adus un premiu literar, dar şi reputaţia de scriitor frustrat. Acum îşi ascunde dezamăgirea sub o atitudine mereu cinică, ceea ce îl face să vadă lumea cu o amară luciditate.

Pe terasa apartamentului său din Roma, cu vedere la Colosseum, Jep este gazda unor petreceri la care "aparatul uman" - titlul romanului său: L'apparato umano - este complet dezbrăcat şi unde se joacă tot timpul comedia nimicniciei.

Obosit de stilul său de viaţă, de multe ori Jep visează să scrie din nou, bântuit de amintirile unei iubiri din tinereţe de care încă se mai agaţă şi-acum.

---------------------------------------

Paolo Sorrentino a mai regizat:
2011 This Must Be the Place
2008 Il divo
2006 L'amico di famiglia
2004 The consequences of love
2001 L'uomo in più

----------------------------------------

Toni Servillo, actorul din rolul principal, a jucat în:
2013 La grande bellezza de Paolo Sorrentino
2013 La bella addormentata de Marco Bellocchio
2011 It Was the Son de Daniele Ciprì
2011 The Jewel de Andrea Molaioli
2010 Una vita tranquilla de Claudio Cupellini
2010 Noi credevamo de Mario Martone
2010 Gorbaciof de Stefano Incerti
2010 A View of Love de Nicole Garcia
2008 Il divo de Paolo Sorrentino
2008 Gomorra de Matteo Garrone
2007 Lascia perdere Johnny! de Fabrizio Bentivoglio
2007 The Girl by the Lake de Andrea Molaioli
2004 Notte senza fine de Elisabetta Sgarbi
2004 The Consequences of Love de Paolo Sorrentino
2001 Luna rossa de Antonio Capuano
2001 L'uomo in più de Paolo Sorrentino
1998 Teatro di guerra de Mario Martone
1993 Rasoi de Mario Martone
1992 Morte di un matematico napoletano de Mario Martone

---------------------------------------

Referinţe online:
Independenţa Film - pe Facebook
Independenţa Film - site oficial
-------------------------

Independenţa Film este casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca Nymphomaniac, Amour, La vie d'Adèle, Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, Poliţist, adjectiv, Jagten / Vânătoarea, Amour, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In the Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville, etc.
 
anca romanescu | pr | 0732 144 579 | 0745 10 20 24 | [email protected]



Regia: Paolo Sorrentino Cu: Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli, Carlo Buccirosso

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus