Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu continuă tradiţia unei oferte culturale la cel mai înalt nivel. "Pregătim o ediţie matură, cu promisiunea celui mai complex festival de artele spectacolului organizat vreodată pe teritoriul ţării noastre. Sibiul este scena unui oraş european, un oraş care ştie cum să îşi păstreze frumuseţea şi suntem mândri de asta!", a declarat Constantin Chiriac, directorul Festivalului de la Sibiu.
Programul de evenimente al celei de-a XXII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se află în ultima fază de confirmare, iar acesta va fi disponibil la începutul anului viitor. Printre artiştii confirmaţi în prima linie a programului din 2015 se numără actorul Klaus Maria Brandauer şi coregrafa Brenda Angiel. Aclamat în întreaga lume pentru paleta largă de roluri interpretate atât în film cât şi în teatru, Klaus Maria Brandauer este mai bine cunoscut publicului român pentru rolul principal din filmul Mephisto pentru care a fost distins cu premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes, precum şi pentru rolul memorabil alături de Meryl Streep în Out of Africa, ce i-a adus o nominalizare la Premiile OSCAR pentru cel mai bun actor în rol secundar.
Actorul de origine austriacă va fi prezent la Sibiu cu spectacolul Krapp's last Tape în regia lui Peter Stein, ce aduce un omagiu lui Samuel Beckett. Cu siguranţă că unul dintre cele mai aşteptate spectacole de dans ale anului 2015, în România, va fi 8cho al Companiei de Dans Aerian Brenda Angiel. Compania argentiniană combină elemente de tango, hip - hop şi dans contemporan într-o coregrafie impresionantă, ce sfidează gravitaţia şi impresionează prin numere executate atât pe podea, cât şi cu artişti în aer sau suspendaţi pe pereţii sălii de spectacol.
Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a avut loc în perioada 6 - 15 iunie 2014, sub genericul "unicitate în diversitate". Timp de zece zile, oraşul Sibiu s-a transformat într-o scenă uriaşă pentru 2500 de artişti şi delegaţi, din 70 de ţări, ce au prezentat 381 de evenimente, reunind în medie 65.000 de spectatori în fiecare zi.
Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu reprezintă probabil cel mai complex festival anual din România, fiind recunoscut internaţional ca cel de-al treilea festival de artele spectacolului din Europa ca amploare şi dimensiune, după Festivalul Internaţional de la Edinburgh (Marea Britanie) şi Festivalul de la Avignon (Franţa). De buna desfăşurare a evenimentelor s-a îngrijit o echipă formată din aproximativ 200 de persoane ce a fost completată de cel mai dinamic grup de voluntari din România, o comunitate ce a reunit 300 de tineri români şi maghiari la care se adaugă un grup internaţional format din 13 japonezi, 2 sud - coreeni, 2 georgieni şi câte un voluntar din Canada, Franţa, Germania şi Turcia. Înscrierile pentru Serviciul de Voluntariat din cadrul ediţiei viitoare vor lua startul în luna august a acestui an.
Pentru transportul local şi logistica producţiilor din Festival au fost parcurşi peste 40.000 de kilometri cu ajutorul a 20 de limuzine, 15 autocare, 4 microbuze şi 3 camioane. Fiecare invitat al festivalului a optat în medie pentru 5 înnoptări, contribuind alături de turiştii veniţi cu ocazia evenimentului de la Sibiu la încasări importante din taxa hotelieră în această vară.
În 2014 au fost puse în vânzare peste 20.000 de bilete la spectacole, organizatorii raportând o creştere cu 50.000 de lei a veniturilor din vânzarea acestor tichete în comparaţie cu anul 2013.
Siteul oficial al festivalului, sibfest.ro, a avut 72.533 de vizitatori unici, cu 115.923 de vizite şi 319.907 vizualizări de pagini, din 70 de ţări, dintre care cel mai important număr de referinţe s-a înregistrat din România, SUA, Germania, Italia, Marea Britanie, Franţa, Japonia, Ucraina, Polonia şi Islanda.
Cu siguranţă că cea mai complexă parte a organizării acestui festival este producţia tehnică ce presupune o mobilizare de forţe uriaşe având în vedere dinamica montării producţiilor invitate. Pentru spectacolele indoor din acest an au fost antrenaţi 44 de angajaţi ai Teatrului Naţional din Sibiu alături de 35 de colaboratori sezonieri, ce au montat şi demontat 87 de tone de decor, costume şi recuzită în 1166 de ore. Pentru buna desfăşurare a evenimentelor în aer liber de la Sibiu au fost implicaţi 45 de muncitori contractaţi la Sibiu şi 70 de tehnicieni contractaţi de companiile invitate în program. Aceştia au gestionat în 720 de ore de montări şi demontări peste 170 de tone de infrastructuri, decoruri şi contragreutăţi. În total, pentru cea de-a XXI-a ediţie a festivalului s-a folosit un sistem de lumini cu putere de 900 KW, un sistem de sunet de 150.000 W şi peste 20 de kilometri de cabluri.
În 2014 au fost inaugurate, de asemenea, şapte noi stele pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu ca un tribut simbolic adus lui Martin Hochmeister (post mortem), Radu Stanca (post mortem), Peter Brook, Lev Dodin, Peter Stein, Krystian Lupa şi Gigi Căciuleanu. Ceremonia de dezvelire a stelelor a fost condusă de Klaus Iohannis, primarul municipiului Sibiu şi Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional din Sibiu. Evenimentul organizat sâmbătă, 14 iunie 2014, de la ora 18:00, a fost continuat de la ora 21:00, printr-o Gală ce a adus pe scenă personalităţile distinse cu o stea pe Aleea Celebrităţilor, dar şi pe actorul Ilie Gheorghe şi pe regizorul Radu Afrim care au primit în semn de excelenţă pentru activitatea în teatru premiul Virgil Flonda, şi respectiv premiul Iulian Vişa.
Bursa de Spectacole de la Sibiu a reunit în acest an 50 de companii şi delegaţi ce au participat la o serie de dezbateri şi întâlniri de networking pe parcursul a patru zile. Anul acesta Bursa a organizat, de asemenea, 11 standuri de prezentare pentru companiile înscrise în program. Următoarea ediţie a Bursei de Spectacole de la Sibiu va avea loc în perioada 17 - 20 iunie 2015.
Descarcă programul FITS, 2014 aici..