august 2014
Festivalul de film Anonimul 2014
Prezentat în cadrul secţiunii competitive Un certain regard la Cannes 2014, cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Asia Argento, Incompresa / Misunderstood, va fi proiectat în premieră la Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, la Bucureşti, în cadrul secţiunii Actori în spatele camerei.
 
Filmul spune povestea Ariei (Giulia Salerno), o fetiţă de 9 ani, prinsă în mijlocul conflictului dintre părinţii ei (Charlotte Gainsbourg şi Gabriel Garko) care se despart. Aruncată de la familia mamei la cea a tatălui, Aria este mereu pe drumuri alături de prietenul ei cel mai bun, motanul Dac.
 
Filmul este inspirat din copilăria Asiei, dar nu este unul autobiografic, şi a fost catalogat de către Huffington Post drept un "triumf asupra unei copilării nefericite". Deşi în limba engleză, filmul Asiei Argento se intitulează la fel cu cel al celebrului regizor italian Luigi Comencini, Misunderstood (în italiană Incompreso, realizat în 1967), asemănările se opresc aici, spune Asia, care, altminteri, a plâns la filmul lui Comencini, pe care l-a văzut prima dată în copilărie, apoi l-a revăzut înainte să se apuce de propriul film.


Despre Charlotte Gainsbourg, care interpretează rolul mamei Ariei în Incompresa, Asia a declarat că este cea mai potrivită persoană: "În copilărie am văzut L'effrontée şi m-am îndrăgostit de ea. Întotdeauna am văzut-o ca pe o soră sau, mai degrabă, ca pe o soră de suflet. În cadrul unui interviu pe care l-am acordat cu ocazia lansării primului film regizat de mine, Scarlet Diva, am fost întrebată cine ar putea interpreta rolurile mele dacă într-o zi nu aş mai putea juca în filme. Am răspuns: Charlotte Gainsbourg. Iată, aşadar, că visul mi-a devenit realitate. Charlotte este generoasă, sensibilă, frumoasă; totul este poezie cu ea. Am avut noroc să o întâlnesc pe platoul de filmare al lungmetrajului lui Yvan Attal, Do not Disturb."
 
Genericul de început, precum şi cel de final al lungmetrajului Incompresa / Misunderstood, este semnat de Brian Molko, celebrul solist al formaţiei de rock alternativ Placebo.
 
Asia Argento este fiica regizorului italian Dario Argento şi a devenit cunoscută mai întâi pentru rolurile din filme horror - Demoni 2 (1986), Biserica (1989), Trauma (1993), Tărâmul Morţilor (2005) -,  având un palmares impresionant. Argento spune că după ce a filmat cu regizorul Abel Ferrara pentru  filmul New Rose Hotel în 1998, s-a hotărât să se lanseze în regia de film. Aşa că, în anul 2000, regizează primul său lungmetraj, intitulat Scarlet Diva, în care joacă şi rolul pricipal- o actriţă aflată pe calea pierzaniei între sex şi droguri. Au urmat The Heart is Deceitful Above All Things (2004) şi o serie de scurtmetraje.
 
Prin prezentarea filmului regizat de Asia Argento, ANONIMUL va continua programul iniţiat în 2008, intitulat "Actori în spatele camerei". În cadrul programului, de-a lungul anilor, au fost prezentate filme regizate de Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston, Ben Affleck, Sean Penn, Helen Hunt, Isabella Rossellini, Sarah Polley, Kenneth Branagh, Bob Hoskins, Jude Law, Ewan McGregor, Adrian Grenier, Anthony Hopkins, Casey Affleck şi Tommy Lee Jones, Dustin Hoffman, Isabella Rossellini, precum şi de actorii români Andi Vasluianu, Dorian Boguţă şi Emanuel Pârvu în cadrul Omnibus ANONIMUL 10.

 

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, organizată de Fundaţia Anonimul cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, Institutului Cultural Român şi Televiziunii Române- coproducător, va avea loc în perioada 12-17 august 2014, în Bucureşti, la Verde Stop şi Cinema Studio.

Sponsor Oficial: Stella Artois
Sponsor Principal: Programul CATENA pentru artă
Sponsori: Vodafone Romania, HBO Romania
Maşina oficială a evenimentului: BMW
Parteneri: FCB, TNT Romania, VH Electronic, Chez Elvire, Acuarela, Fabrica, Contego Coffee.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus