august 2014
Festivalul Orchestrelor Radio RadiRo, 2014
A treia şi a patra zi a Festivalului RadiRo aduc la Bucureşti unul dintre cele mai vechi şi prestigioase ansambluri simfonice radio din Europa: Orchestra Simfonică Radio din Praga! Cu o istorie care se confundă cu începuturile radiodifuziunii din Cehia, fondată în 1926, Orchestra Radio din Praga va concerta luni, 22 septembrie, şi marţi, 23 septembrie 2014, la Sala Radio, într-un program-maraton de muzică clasică de cea mai bună calitate!


Participarea extraordinară a orchestrei radio pragheze la ediţia din acest an a RadiRo oferă prilejul unic de a pune faţă în faţă, pe aceeaşi scenă, doi reputaţi muzicieni ai Orchestrelor şi Corurilor Radio, alături de doi muzicieni de mare valoare ai orchestrei pragheze: dirijorul Tiberiu Soare şi pianistul Jan Simon, pe 22 septembrie, dirijorul Ondrej Lénard şi pianistul Horia Mihail, pe 23 septembrie 2014. Un dialog artistic de mare fineţe pe teme de Mahler, Dvořák şi Strauss, alături de o orchestră de prim rang în peisajul concertistic internaţional!

Tiberiu Soare, dirijor principal al Orchestrei Naţionale Radio, este liderul tinerei generaţii de dirijori români, foarte apreciat de public şi specialişti deopotrivă pentru eleganţa şi flexibilitatea viziunii sale muzicale, în concerte şi spectacole de operă susţinute în România şi în străinătate.


La fel de legat de lumea orchestrelor radio, pianistul Jan Simon are un profil special în cadrul ansamblului simfonic al radiodifuziunii din Cehia, unde este un foarte apreciat solist, dar şi director artistic al orchestrei. Într-un interviu acordat Radio România, Jan Simon subliniază profilul unic al Festivalului RadiRo: "Sunt de părere că este o idee superbă. Am încercat să facem ceva asemănător la Praga în urmă cu 5 ani la Festivalul Radio Autumn. Mă bucur că Radio România a continuat această idee şi mai ales la acest nivel; vor concerta, în ediţia a II-a a Festivalului Internaţional RadiRo, Orchestra Naţională a Franţei, Vassily Sinaisky sau Nikolaj Znaider. Aţi reuşit să organizaţi un festival excepţional" (interviul integral este disponibil pe www.romania-muzical.ro).


Alături de Jan Simon, va veni la Bucureşti dirijorul Ondrej Lénard, care conduce Orchestra Simfonică Radio din Praga din 2011, recunoscut în Cehia pentru profesionalismul, originalitatea şi spontaneitatea performanţelor sale muzicale. 
 

Pe aceeaşi scenă cu dirijorul Ondrej Lénard va urca, marţi, 23 septembrie 2014, pianistul Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. Cu peste 1.000 de concerte susţinute pe toate meridianele, Horia Mihail este astăzi unul dintre cel mai bine cotaţi pianişti români, protagonist, în ultimii ani, a patru ediţii consecutive a turneului Pianul călător, organizat de Radio România, care au cucerit simpatia publicului român şi internaţional.


Ediţia a II-a a Festivalului RadiRo, organizat de Radio România, se va desfăşura în perioada 20-27 septembrie şi va aduce în premieră la Bucureşti 5 orchestre radio europene, solişti şi dirijori de renume din Europa şi SUA. Directorul de onoare al Festivalului este dirijorul Cristian Mandeal.

Pentru informaţii detaliate despre programul şi invitaţii acestei ediţii vă rugăm să accesaţi pagina web a festivalului, www.radirofestival.ro şi pagina de Facebook https://www.facebook.com/radiro.festival. Biletele la concertele Festivalului sunt disponibile pe bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus