august 2014
Festivalul Orchestrelor Radio RadiRo, 2014
Festivalul RadiRo va continua miercuri, 24 septembrie, şi joi, 25 septembrie 2014, la Sala Radio, cu două concerte consecutive ale Orchestrei Simfonice Radio din Stuttgart, care vine la Bucureşti însoţită de dirijorul său principal, Stéphane Denève! Mezzosoprana Ruxandra Donose va fi protagonista primei seri a orchestrei germane la RadiRo, pe 24 septembrie, într-un program dinamic şi dens Ravel & Strauss! Al doilea concert al ansamblului simfonic radio din Stuttgart, din 25 septembrie, îl prezintă, în postură de violonist, pe muzicianul de origine israeliană Nikolaj Znaider, unul dintre numele de referinţă al scenei muzicale internaţionale!

O "orchestră a libertăţii", fondată de guvernul forţelor armate americane în 1945, imediat după război, ansamblul simfonic al radiodifuziunii germane din Stuttgart este celebru în Europa pentru sonoritatea muzicală de excepţie a concertelor pe care le susţine, recunoscută ca "Stuttgart Sound". A devenit o orchestră de prestigiu în Germania sub conducerea lui Sergiu Celibidache, în anii '70, iar astăzi susţine concerte şi participă la festivaluri cu un program care alătură muzica contemporană şi repertoriul clasic.


Ambele concerte ale ansamblului simfonic radio din Stuttgart vor fi dirijate de Stéphane Denève, un muzician de vocaţie care se simte în largul său într-un repertoriu foarte vast, fiind un cunoscător rafinat al muzicii noi. Dirijor şef şi director muzical al Orchestrei Radio din Stuttgart, Denève va fi din septembrie 2014 dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Philadelphia, iar din 2015 va lucra ca dirijor şef al Filarmonicii din Bruxelles.


Alături de Stéphane Denève, în primul concert al Orchestrei Radio din Stuttgart, pe 24 septembrie, va urca pe scenă mezzosoprana Ruxandra Donose, o prezenţă mult apreciată de publicul bucureştean la Sala Radio, unde, în ultimii ani, a fost una dintre Cele Trei Dive. Cu un timbru vocal de o coloratură şi o sensibilitate care conferă unicitate interpretărilor sale, Ruxandra Donose susţine concerte şi spectacole de operă în importante edificii ale vieţii muzicale din Europa şi SUA. În 2014 mezzosoprana a primit premiul Editor's Choice acordat de revista Gramophone pentru înregistrarea pe DVD a spectacolului Tamerlano, de Händel, alături de ansamblul Il Pomo d'Oro.


Concertul din 25 septembrie îl prezintă, în premieră la Sala Radio, ca solist, pe violonistul Nikolaj Znaider, unul dintre tinerii muzicieni de extraordinară deschidere şi flexibilitate, fiind în acelaşi timp violonist, dirijor şi muzician de cameră. A fost invitat de Valery Gergiev ca dirijor principal al Orchestrei Mariinsky din Sankt Petersburg, dirijează concerte simfonice şi spectacole de operă, iar ca violonist colaborează permanent cu mari orchestre ale lumii. A înregistrat concerte sub bagheta unor dirijori ca Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Valery Gergiev şi Mariss Jansons.


Ediţia a II-a a Festivalului RadiRo, organizat de Radio România, se desfăşoară în perioada 20-27 septembrie 2014 şi aduce în premieră în România 5 orchestre radio europene, solişti şi dirijori de renume din Europa şi SUA. Directorul de onoare al Festivalului este dirijorul Cristian Mandeal. Ediţia din 2014 a Festivalului RadiRo este dedicată compozitorului german Richard Strauss, de la cărui naştere s-au împlinit recent 150 de ani.


 Evenimentul este organizat de Radio România. Pentru informaţii detaliate despre programul şi invitaţii acestei ediţii vă rugăm să accesaţi pagina web a festivalului, radirofestival.ro şi pagina de Facebook https://www.facebook.com/radiro.festival. Persoană de contact: Irina Ungureanu, telefon: 021 303 15 27, mobil: 0749 123 910, e-mail: [email protected], [email protected].
Biletele la concertele Festivalului sunt disponibile pe bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio. 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus