septembrie 2014
Q.E.D.
Doi dintre cei mai apreciaţi actori ai momentului în teatrul românesc, Ofelia Popii şi Sorin Leoveanu, se întâlnesc pentru prima dată într-o producţie - nu una de teatru, ci una de film: Q.E.D., în regia lui Andrei Gruzsniczki. Filmul intră în cinematografele din toată ţara începând cu 10 octombrie  2014, după ce a circulat prin marile festivaluri şi a adunat câteva premii importante.

În drama cu accente policier, Sorin Leoveanu este un matematician a cărui decizie de a trimite lucrări importante unei universităţi americane, fără aprobarea Partidului, duce la un şir de acţiuni ce îi implică pe Elena (Ofelia Popii), care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul fugit în Franţa, şi Voican (Florin Piersic Jr.), un ofiţer pornit pe urmele celor doi. Roluri importante au şi Virgil Ogăşanu, tatăl Elenei, şi Dorian Boguţă, colegul matematicianului.


Publicaţia americană Variety a remarcat transformarea impresionantă a lui Florin Piersic Jr., dar şi jocul subtil şi puternic al celor doi: "Leoveanu şi Popii sunt cunoscuţi mai degrabă din teatru decât din film, însă sunt actorii ideali pentru rol şi jocul lor nu are nici un pic de teatralitate".

"Unul dintre marile merite ale filmului este acela că introduce o actriţă aproape fără experienţă în cinema. E posibil ca multe filme româneşti să o aibă în distribuţie, de acum înainte, pe Ofelia Popii, o actriţă de teatru care demonstrează că poate trece uşor de pe scenă pe platourile de filmare. Elena ei este o femeie puternică, frumoasă şi cu un spirit de luptătoare, dispusă să se bată pentru viitorul familiei ei", scrie publicaţia Cineuropa.

Una dintre puţinele actriţe din România cu două premii UNITER în portofoliu - pentru rolul Mefisto din Faust, montat de Silviu Purcărete, şi one-woman show-ul Felii - Ofelia Popii este la primul ei rol central într-un lungmetraj de cinema. Actriţă la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, a jucat în zeci de spectacole, sub direcţia unor regizori ca Andrei Şerban, Tompa Gabor, Silviu Purcărete, Alexander Hausvater, Radu Alexandru Nica sau Mihai Măniuţiu. În cinema, a apărut în Rocker (Marian Crişan, 2013) şi Undeva la Palilula (Silviu Purcărete, 2012).


"În 1984, când se petrece acţiunea, aveam 6 ani, eram mai mică decât fiul meu din film. Nu adunam pietre ca el, dar toamna îmi făceam provizii de castane pe pervaz, care dispăreau una câte una în timp ce înaintam în iarnă. Tatăl meu lucra la un centru de calcul, ca şi Elena din film, şi-mi amintesc şi-acum calculatorul acela imens", povesteşte Ofelia.

Angajat la Teatrul Naţional din Craiova din 1999, Sorin Leoveanu are în portofoliu peste 20 de spectacole şi trei premii UNITER pentru interpretare, cel mai recent câştigat în 2012, cu rolul Caligula din spectacolul lui Laszlo Bocsardi. A apărut în filmele: Undeva la Palilula, Sur la frontière (regia Bogdan Ştefan, 2007) şi Tertium non Datur (Lucian Pintilie, 2005).

Cât priveşte rolul de matematician, a fost "salvat" la partea practică de profesorul şi activistul Nicuşor Dan, fost olimpic la această materie: "N-am fost niciodată nici prieten, nici admirator al matematicii. Pur şi simplu nu am fost născut pentru asta! Luam maxim 5 sau 6 la şcoală. Şi e îngrozitor să trebuiască să reţii formule matematice dar, din fericire, cinematografia îţi oferă destule soluţii pentru asta", povesteşte Sorin Leoveanu. "Q.E.D. vorbeşte despre prietenie, dragoste, sinceritate. Despre ce poate prietenia să dezvolte în timp, într-un sistem care oprimă astfel de relaţii", spune actorul.


Q.E.D. este scris şi regizat de Andrei Gruzsniczki, aflat la al doilea lungmetraj după Cealaltă Irina (2009). Filmată de Vivi Drăgan Vasile, este prima producţie românească realizată pe peliculă alb-negru de la Moromeţii (1988) încoace. Filmul a obţinut Premiul Special al Juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Roma şi cel pentru scenografie la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden - goEAST, şi a fost proiectat la New Directors / New Films (New York), Göteborg, Vilnius, Karlovy Vary sau TIFF.

Un film captivant despre compromis, prietenie şi trădare, Q.E.D. îi are în distribuţie şi pe Virgil Ogăşanu, Tora Vasilescu, Dorian Boguţă, Marc Titieni, Paul Ipate, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunţeanu şi Mihai Călin.


Filmul este produs de Velvet Moraru, prin ICON Production, casa de producţie din spatele Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu (regia Andrei Ujică, 2010).

Pelicula este realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, cu contribuţia Cinema City & The Group şi cu participarea Abis Studio şi HBO România.
Parteneri media: Magic FM, Digi24, Ca-n filme, Zile şi nopţi, Cinemagia, Ziare.com, CinemaRx.ro, Decât o Revistă, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, LiterNet.ro, GetLokal.ro, Sub25.ro, Filmreporter.ro.
Facebook: https://www.facebook.com/qedfilmul

Regia: Andrei Gruzsniczki Cu: Sorin Leoveanu, Ofelia Popii, Florin Piersic Jr., Virgil Ogăşanu, Tora Vasilescu, Dorian Boguţă, Mihai Călin, Alina Berzunţeanu, Medeea Marinescu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus